Prezidentka opäť vyzvala na zlepšenie podmienok pre zdravotnícky personál. Vyjadrila sa aj k neutíchajúcej koaličnej kríze

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 15:44 • 2 min
Prezidentka opäť vyzvala na zlepšenie podmienok pre zdravotnícky personál. Vyjadrila sa aj k neutíchajúcej koaličnej kríze

ŽILINA - Je najvyšší čas na vyslanie signálu stabilizácie pre lekárov a zdravotné sestry, aby neodchádzali zo svojich profesií či do zahraničia.

slovakia

left justify in out

Po návšteve Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline to na tlačovom brífingu uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Inšpiráciou pre Slovensko by podľa nej mohli byť Maďarsko s Českou republikou, kde sa rozhodli pristúpiť k zvýšeniu platov pre zdravotnícky personál.

 

Obrovský nápor na lekárov
Podľa Čaputovej nebude nikdy dosť slov vďaky, ktoré patria zdravotníkom v dnešnej pandemickej situácii. „Potrebujeme vyslať jednoznačný signál stabilizácie zdravotníckeho personálu. Znamená to jednak finančné docenenie lekárov či zdravotných sestier, ale aj vytvorenie zaujímavých pracovných podmienok. Všetci vieme, že nápor na nich trvá veľmi dlho a jeho výsledkom môže byť odchod za lepšími pracovnými podmienkami do zahraničia,“ poznamenala prezidentka.


Prezidentka podľa vlastných slov vníma zlepšujúcu sa epidemickú situáciu, ale stále existujú regióny, v ktorých je situácia vážna. „Žilinská nemocnica má náročné podmienky, pretože je spádovou nemocnicou pre trištvrte milióna ľudí. Dozvedela som sa, že veľmi by im tu pomohol príchod intenzivistov a anestéziológov. Aj touto cestou chcem opakovane poprosiť zdravotníkov z iných regiónov, kde je situácia lepšia, o solidaritu práve s touto nemocnicou, aby prišli aspoň na pár dní vypomôcť,“ vyhlásila Čaputová.


Vo FNsP Žilina už druhý týždeň evidujú viac ako stovku covidových pacientov. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je tu aktuálne hospitalizovaných 104 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 17 potrebuje pripojenie na ventiláciu a približne každý štvrtý pacient kyslíkovú podporu.

 

 

Je čas pohnúť sa vpred

Hlava štátu tiež zareagovala na ohlásenú demisiu minitra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a šéfa rezortu diplomacie Ivana Korčoka. Opakovane zdôraznila, že je nevyhnutné pohnúť sa vpred a ukončiť vládnu krízu. Dodala, že ich oboch prijíme v prezidentskom paláci zajtra (25. marca) o 11:00 hodine. 

 

"Je to v súlade s tým, čo už predtým mediálne avizovali. Blížime sa k tomu, že takmer polovica ministrov už nebude súčasťou vlády SR. Ultimát padlo veľa a situácia je pomerne jasná. Medializované informácie nasvedčujú tomu, že čoskoro, dúfam, dôjde k vyriešeniu tejto situácie," povedala Čaputová.

 

Súvisiaci článok: Prezidentka vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie a ukončenie vládnej krízy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies