Nový Zéland mení po teroristickom útoku zákony

NETKY.SK • 18 Marec 2019, 07:15 • 2 min
Nový Zéland mení po teroristickom útoku zákony

WELLINGTON/MELBOURNE - Novozélandská vláda sa po streleckom útoku v dvoch mešitách v meste Christchurch, pri ktorých zahynulo 50 ľudí, "v zásade" dohodla na opatreniach na sprísnenie zákonov o strelných zbraniach.

slovakia

left justify in out

Príslušnú reformu oznámi do desiatich dní, informovala v pondelok premiérka Jacinda Ardernová.

 

"Urobili sme rozhodnutie ako kabinet, sme jednotní," povedala Ardernová po zasadnutí svojej vlády s tým, že je ešte potrebné doriešiť podobnosti sprísnenia vlastníctva strelných zbraní. Ardernová tiež oznámila preskúmanie práce spravodajských služieb krajiny.

 

img

 

Austrálskeho pravicového extrémistu obvineného z masakry pred dobre naplánovaným útokom v mešitách neodhalili a objavilo sa znepokojenie, že tajné služby sa pri odhaľovaní bezpečnostných hrozieb príliš zameriavajú na moslimskú komunitu. Austrálska vláda medzitým oznámila, že poskytne ďalšie verejné dotácie na posilnenie ochrany náboženských objektov pred potenciálnymi útokmi. Premiér Scott Morrison uviedol, že k dispozícii bude celkovo 55 miliónov austrálskych dolárov určených na bezpečnostné kamery a systémy, osvetlenie, oplotenie či alarmy.

 

img

 

Morrison zdôraznil, že náboženská sloboda sa musí začínať právom modliť sa a zhromažďovať bezpečne, bez strachu z násilia. "Tak si želám, aby sme toto nepotrebovali v miestach náboženského uctievania v Austrálii, či už to sú chrámy, školy, mešity alebo kostoly. Trápi ma, že je to potrebné. Ale, žiaľ, potrebné to je," povedal Morrison.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies