V Nemecku sa začal proces v prípade plánov na zvrhnutie vlády a únosu ministra

NETKY.SK • 17 Máj 2023, 15:30 • 2 min
V Nemecku sa začal proces v prípade plánov na zvrhnutie vlády a únosu ministra

KOBLENZ - V nemeckom meste Koblenz sa začal súdny proces s piatimi osobami obvinenými zo založenia teroristickej skupiny, plánovania únosu ministra zdravotníctva Karla Lauterbacha a zvrhnutia vlády.

slovakia

left justify in out

V nemeckom meste Koblenz sa v stredu začal súdny proces s piatimi osobami obvinenými zo založenia teroristickej skupiny, plánovania únosu ministra zdravotníctva Karla Lauterbacha a zvrhnutia vlády. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

 

Prokuratúra tvrdí, že skupina je spojená s krajne pravicovým hnutím tzv. ríšskych občanov, ktoré odmieta legitimitu nemeckej povojnovej ústavy. Cieľom bolo údajne "násilím vyvolať podmienky podobné vojne" a zvrhnúť parlamentnú demokraciu v Nemecku. Následne chceli nastoliť autoritársky režim. Pätica osôb bola podľa obžaloby súčasťou skupiny Vereinte Patrioten (Zjednotení patrioti). Plánovala nastražiť výbušniny, spôsobiť rozsiahle výpadky prúdu a uniesť "známe verejné osobnosti" vrátane ministra Lauterbacha. Medzi obžalovaných sú štyria muži vo veku 44-56 rokov, ktorí boli zadržaní v apríli 2022 v rôznych častiach Nemecka.

 

Vlani v októbri zatkla polícia aj 75-ročnú ženu. Všetci sú odvtedy vo väzbe. Podľa prokuratúry nič nenasvedčovalo, že skupina bola blízko k naplneniu svojich plánov. Vzhľadom na to, že si jej členovia zaobstarávali zbrane a financie, však ide o "nebezpečných zločincov, ktorí chceli svoje plány uskutočniť". Polícia v čase zatknutia štvorice mužov uviedla, že zaistila 22 strelných zbraní vrátane kalašnikova, ako aj stovky nábojov a veľkú sumu hotovosti, zlata a striebra. Lauterbach pre magazín Der Spiegel povedal, že verí v "tvrdý, spravodlivý verdikt", ktorý odradí iných ľudí od plánovania podobného skutku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies