Raketoplán Enterprise je už na lodi USS Intrepid v New Yorku

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 09:03 • 2 min
Raketoplán Enterprise je už na lodi USS Intrepid v New Yorku

Raketoplán Enterprise je už na lodi USS Intrepid v New Yorku - Zaujímavosti Americký raketoplán Enterprise, ktorý pomenovali podľa lode zo sci-fi seriálu Star Trek, má svoj nový domov. Z Medzinárodného letiska Johna F.

slovakia

left justify in out

img

Americký raketoplán Enterprise, ktorý pomenovali podľa lode zo sci-fi seriálu Star Trek, má svoj nový domov. Z Medzinárodného letiska Johna F. Kennedyho ho priviezli do plávajúceho múzea na rieke Hudson v New Yorku. Obyvatelia i návštevníci metropoly ho budú môcť už od 19. júla zblízka obdivovať na lietadlovej lodi USS Intrepid, na ktorej je v súčasnosti komplex Intrepid Sea, Air & Space Museum.

Enterprise, ktorý sa mal pôvodne volať Constitution, bol súčasťou programu raketoplánov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Aj keď do vesmíru napokon nikdy neletel, bol veľmi dôležitou súčasťou prípravy budúcich letov raketoplánov Columbia, Challenger, Discovery, Endeavour a Atlantis. Enterprise testovali v roku 1977. Prvú sériu letov uskutočnili bez posádky, ďalšie s dvojčlennou posádkou.

Prvý let raketoplánu sa napokon uskutočnil 12. apríla 1981, keď odštartoval z rampy 39A Kennedyho vesmírneho strediska na dvojdňovú misiu raketoplán Columbia, na ktorého palube boli kozmonauti John W. Young a Robert Crippen. Stalo sa tak presne 20 rokov po tom, čo do vesmíru letel prvý človek v histórii ľudstva - sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin. Hlavným cieľom misie raketoplánu Columbia s označením STS-1 bolo dokázať, že myšlienka opakovane použiteľného vesmírneho dopravného prostriedku je reálna. Dovtedy totiž žiadna iná vesmírna loď nedokázala letieť do vesmíru viac než raz.

Tridsať rokov trvajúci program raketoplánov NASA ukončili 21. júla 2011, kedy na Floride pristál raketoplán Atlantis. Na tomto programe sa zúčastnilo celkovo 355 astronautov. Pätica raketoplánov - Discovery, Columbia, Challenger, Atlantis a Endeavour - nalietala spolu viac ako 870 miliónov kilometrov. Predstavitelia NASA vlani v apríli oznámili, že Atlantis zostane v Kennedyho vesmírnom centre na Floride, Endeavour umiestnia do California Science Center v Los Angeles a Discovery poputuje do Steven F. Udvar-Hazy Center neďaleko Washingtonu D.C., ktoré patrí pod Smithsonian Institution's National Air and Space Museum. Zvyšné dva raketoplány si ľudia nebudú môcť pozrieť. Challenger totiž v januári 1986 krátko po štarte explodoval a vo februári 2003 bola pri návrate na Zem zničená aj Columbia.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies