Kto bude môcť zostať počas lockdownu na home office?

NETKY.SK • 1 Január 2021, 11:04 • 2 min
Kto bude môcť zostať počas lockdownu na home office?

BRATISLAVA - Vláda včera večer schválila prísny lockdown. Okrem iného dôjde k zmene pre zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Zamestnanie bude povolené len formou "home office". Výnimku budú mať zamestnanci vzhľadom na povahu ich práce a na základe rozhodnutia zamestnávateľa.  Opatrenie má platiť od piatka 1. 1. do 24. januára.

 

O všetkých opatreniach sa dozviete tu: AKTUALIZOVANÉ: Vieme, čo nás čaká od dnešnej polnoci! Lyžiarske strediská sa zatvárajú!

 

Zatváranie fabrík

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak i minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej besede uviedli, že tento krok na svojom rokovaní vláda zvažovala. Nakoniec sa rozhodli, že zatiaľ do praxe nevstúpi. 

"Rozhodli sme sa, že nezastavíme výrobu vo veľkých fabrikách, pôjdeme cestou čo najväčšieho minimalizovania počtu pracovníkov. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať, ale zatiaľ sme sa rozhodli najtvrdší kritický variant lockdownu nepoužiť," uviedol minister Krajčí, ktorý dodal, že sa tak rozhodli aj na základe odporúčania konzília odborníkov. 

 

img

 

Milan Krajniak

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny priznal, že sám bol proti tomu, aby sa zatvárali veľké prevádzky.

„To, že Slovensko relatívne dobre ekonomicky prežilo prvú vlnu, bolo tým, že sme dokázali ochrániť zamestnancov v podnikoch, ktoré tvoria väčšinu HDP. Mohli platiť dane, odvádzať odvody, tým sa nám nezrútila ekonomika a mali sme aj na vyplácanie pomoci tým, ktorí pracovať nemohli," dodal.

 

Ak by sa zatvorili veľké výrobné prevádzky, malo by to podľa neho nedozerné ekonomické i sociálne dosahy. Krajniak tiež verí, že počas začiatku januára už bude k dispozícii dostatok testov, aby bolo možné zabezpečiť s veľkými zamestnávateľmi pravidelné testovanie zamestnancov.

 

Čítajte viac: Hlavný hygienik SR sa obracia listom na ministra vnútra. Čo žiada?

 

img

 

Zamestnávatelia

 

Teraz je to podľa ministra Krajniaka na zamestnávateľoch, aby určili režim, v ktorom dokážu čo najviac pracovníkov nechať pracovať z domu, respektíve minimalizovať počet ľudí priamo na pracoviskách.

Pripomenul, že tí, ktorí budú musieť za prácou cestovať, respektíve budú musieť pre pracovné povinnosti opustiť trvalé bydlisko, majú mať potvrdenie od zamestnávateľa, ktorým bude potrebné sa preukázať pri prípadnej kontrole bezpečnostných zložiek.

 

Krajniak tiež naznačil, že ďalšou možnosťou sprísnenia kontroly by boli SMS správy, ktorými by sa zaregistrovali tí, čo opustia bydlisko z dôvodu povolených výnimiek, teda nielen v prípade práce. podotkol, že systém SMS správ využívajú už aj viaceré krajiny v zahraničí. 

 

Očakáva sa, že bližšie podrobnosti budú zverejnené v novej vyhláške hlavného hygienika SR Jána Mikasa. O prípadných zmenách vás budeme informovať. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies