FOTO Raj boháčov sa ide rozširovať do mora, už nemajú kde stavať luxusné vily

NETKY.SK • 28 November 2017, 11:40 • 2 min
FOTO Raj boháčov sa ide rozširovať do mora, už nemajú kde stavať luxusné vily

MONAKO – Daňový raj multimilionárov sa pripravuje na veľké zmeny. Miestna samospráva sa rozhodla, že tento malý zvrchovaný štát jednoducho rozšíri. Využije na to vodnú plochu, ktorú vybetónuje, a tak získa metre štvorcové na vybudovanie rezidenčného bývania, ktorého je nedostatok.

slovakia

left justify in out

Monako, štát menší ako Central Park v New Yorku, trpí obrovským nedostatkom pôdy. Pre veľký záujem boháčov a nedostatku miesta na výstavbu rezidenčného bývania sa rozhodli prijať potrebné opatrenia. Monako predstavilo projekt za 2-miliardy eur, ktorý načrtáva schému premeny podmorskej pôdy na stavebné pozemky. V Monaku momentálne žije 38-tisíc ľudí, približne 1100 z nich tvoria multimilionári, pričom ich počet každoročne rastie.

 

Predpokladá sa, že do roku 2026 sa Monako stane domovom pre viac ako 2700 boháčov. Samotný vládnuci monarcha knieža Albert II. podporil túto myšlienku vytvoriť ďalších 6 hektárov pôdy na výstavbu 120 luxusných víl. Momentálna rozloha Monaka je 202 hektárov pôdy.

 

img

 

Nová štvrť sa bude volať Portier Cove. Stavebná firma Bouygues, ktorá celý projekt zastreší, ubezpečila širokú verejnosť i samotných ochranárov, že výstavba prebehne tak, aby nijakým negatívnym spôsobom neovplyvnila životné prostredie. Dôležité biotopy z tejto oblasti boli premiestnené do rezervácie a umelé koralové útesy vytlačené na 3D tlačiarni poskytnú útočisko pre voľne žijúce zvieratá.

 

Ceny nehnuteľností sú také astronomické, že aj za 1-milión dolárov sa budete musieť tlačiť v stiesnenj nehnuteľnosti, s rozlohou 17 metrov štvorcových. Odhadovaná cena za meter štvorcový je 100-tisíc USD. Po dokončení umelého polostrova bude však počet apartmánov obmedzený. Na predaj bude len 70 takýchto bytov, ostatné si ponechá developer. Pre obrovský záujem a obmedzený počet je pravdepodobné, že momentálne odhadované ceny týchto nehnuteľností pri dokončovaní projektu ešte vystrelia nahor. 

 

img

 

"Svoj súkromný aj obchodný život si chcú nastaviť tak, aby platili len toľko daní, koľko potrebujú. Preto je Monako daňovým útočiskom pre rodiny, podniky, a tiež pre tých, ktorým vadí dedičská daň. Daň z nehnuteľnosti je dôležitá pre mnoho rodín, ktoré po celé generácie rozvíjali svoje bohatstvo, a v Monaku žiadna taká daň, ktorá by zaťažovala odovzdávanie bohatstva deťom, nie je," vysvetlil Mallet Morgan, partner spoločnosti Knight Frank.

 

Monako je daňovým rajom, v ktorom neexistuje žiadna daň z príjmu fyzických osôb. Spoločnosti založené v Monaku sú oslobodené od daní, ak sa väčšina ich podnikania nachádza v kniežatstve. Tí, ktorí majú záujem o trvalé bydlisko v Monaku, musia splniť len jednu podmienku. Tou je otvorenie si bankového účtu a vložiť naň minimálne 500-tisíc eur. Monako nie je zaujímavé len pre zahraničné hviezdy, športovcov či podnikateľov. Útočisko tam našiel aj slovenský cyklistický fenomén Peter Sagan, či tenisová jednotka Dominika Cibulková.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies