Kto bol mužom, ku ktorému prirovnal Matovič koaličného partnera Sulíka?

NETKY.SK • 10 Júl 2022, 11:14 • 2 min
Kto bol mužom, ku ktorému prirovnal Matovič koaličného partnera Sulíka?

BERLÍN - Joseph Goebbels bol v nacistickom Nemecku šéfom propagandy a blízkym priateľom Adolfa Hitlera.

slovakia

left justify in out

Goebbels, sa narodil 29. októbra 1897 v nemeckom meste Rheydt.  Zomrel 1. mája 1945, v Berlíne, spolu so svojou manželkou Magdou a ich deťmi, ktoré otrávili. Dva dni predtým si vzal život Adolf Hitler, Joseph Goebbels sa tak na jeden deň stal ríšskym kancelárom. Ako hlavný rečník a propagandista je všeobecne považovaný za zodpovedného za prezentovanie priaznivého obrazu nacistického režimu nemeckému ľudu.

 

obrazok

 

Krívajúci diabol

 

Goebbels pochádzal  z piatich detí manželov Fridricha Goebbelsa, zbožného rímskokatolíckeho úradníka v továrni a Kathariny Márie Odenhausenovej. Jeho rodičia mu poskytli stredoškolské vzdelanie a tiež ho podporovali počas piatich rokov vysokoškolského štúdia.

 

Počas 1. svetovej vojny bol oslobodený od vojenskej služby kvôli výraznému krívaniu. Joseph Goebbels kríval v dôsledku prekonania detskej mozgovej obrny, kvôli hendikepu si prechádzal na všetkých školách šikanou.Traduje sa, že mu "priatelia" podarovali obrázok, na ktorom bol vyobrazený s diabolským kopytom. Podľa historikov v ňom práve toto   vyvolalo neskoršiu nenávisť takmer ku všetkým.

 

obrazok

 

Začiatky s Hitlerom

 

Na jeseň 1924 sa Goebbels spriatelil so skupinou národných socialistov. Ako talentovaný rečník sa stal okresným správcom Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP; Národnosocialistická nemecká robotnícka strana) v Elberfelde a redaktorom dvojtýždenníka Národnosocialistického časopisu. V novembri 1926 ho Hitler vymenoval za vedúceho okresu v Berlíne.

 

Prečítajte si aj: KRIMI Novodobý Mengele, lekár Paolo Macchiarini, dostal za viaceré prípady s následkom smrti podmienku!

 

obrazok

 

Moc a propaganda

 

Po uchopení moci nacistami, Hitler preňho vytvoril Národné ministerstvo pre verejnú osvetu a propagandu a stal sa prezidentom novovytvorenej  Komory kultúry. V tejto funkcii riadil okrem propagandy ako takej aj tlač, rozhlas, divadlo, film, literatúru, hudbu a výtvarné umenie.

 

V máji 1933 sa zaslúžil o spálenie „nenemeckých“ kníh v opere v Berlíne. „Éra extrémneho židovského intelektualizmu je na konci,“ povedal vtedy Goebbels víťazne davu.

 

obrazok

 

Československá milenka

 

Goebbelsov vplyv klesol v rokoch 1937 a 1938. V tomto období sa zaplietol aj do milostného vzťahu s československou filmovou hviezdou Lídou Baarovou, ktorý ho takmer prinútil vzdať sa kariéry a rodiny. (V roku 1931 sa oženil s Magdou Ritschelovou, ženou z vyššej strednej triedy, ktorá mu nakoniec porodila šesť detí.) 

 

Čítajte aj: Minister Krajniak uvoľňuje ďalšie peniaze. Ako si o ne môžete požiadať?

 

img

 

Koniec

 

Hitler spáchal samovraždou 30. apríla 1945 a v ten deň sa Goebbels stal ríšskym kancelárom podľa pokynov v Hitlerovom testamente. Prvého mája však Goebbels, jediný z pôvodných nacistických vodcov, ktorý zostal s Hitlerom v obkľúčenom bunkri v Berlíne, a jeho manželka otrávili ich šesť detí kyanidom a  následne si pár vzal život.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies