Radošovský navrhuje možnosť odložiť si zbraň na polícii do úschovy

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 09:47 • 2 min
Radošovský navrhuje možnosť odložiť si zbraň na polícii do úschovy

BRATISLAVA - Občania, ktorí sú držiteľmi zbrane, by mali mať možnosť odložiť si ich na polícii do úschovy. Cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o strelných zbraniach a strelive to navrhuje poslanec za KDH Marián Radošovský.

slovakia

left justify in out

Držiteľ zbrane by musel polícii jej odloženie zdôvodniť a zdokumentovať a samotnú úschovu by polícia poskytovala za poplatok. "Umožníme tak ľuďom, ktorí sa dostanú do problémov pri bežnom rodinnom živote, alebo vycestujú a obávajú sa nechať svoje zbrane doma, aby ich na požiadanie mohli odovzdať polícii do úschovy," vysvetlil Radošovský.

 

Pozmeňujúci návrh predložil aj Marián Kovačócy (Smer-SD). Jeho cieľom je, aby príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov nemuseli opätovne pri získavaní zbrojného preukazu dokladovať psychickú spôsobilosť posudkom od klinického psychológa. "Títo príslušníci absolvujú prijímacie konanie, kde jednou zo základných preverovaných náročných podmienok prijatia je, že sú zdravotne, telesne a duševne spôsobilí na výkon štátnej služby. Zároveň vykonávajú štátnu službu so zbraňou a pravidelne sú podrobovaní výcviku a previerkam zo streleckej prípravy aj v záťažových situáciách," argumentuje Kovačócy.

 

Podľa jeho slov medzi základné povinnosti týchto príslušníkov patrí aj podrobiť sa lekárskej prehliadke, prieskumnému konaniu alebo psychologickému vyšetreniu na zistenie zdravotnej a duševnej spôsobilosti na výkon štátnej služby.

 

Samotná novela zákona o strelných zbraniach a strelive, o ktorej parlament diskutuje v skrátenom konaní, sprísňuje predaj expanzných zbraní. Prináša podmienku registrácie nadobudnutých expanzných zbraní na polícii a opätovný zákaz ich predaja na diaľku. O pozmeňujúcich návrhoch, ako aj o zákone ako o celku sa bude hlasovať dnes po 11. hodine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies