Rada Európy je názoru, že Ukrajina z hľadiska zahraničnej politiky zlyhala

NETKY.SK • 1 Júl 2019, 09:51 • 2 min
Rada Európy je názoru, že Ukrajina z hľadiska zahraničnej politiky zlyhala

ŠTRASBURG – Sankcie proti Rusku v PACE skončili tak, ako sa predpokladalo. Právomocí sa prinavrátili v plnom rozsahu ruskej delegácii a hanebnou porážkou hlučných a nevychovaných predstaviteľov, ktorí sa mylne opisujú ako delegácia Ukrajiny. Rada Európy nie je Majdan, ani Najvyššia rada v Kyjeve. Krikom a záchvatmi hnevu sa v Európe problémy neriešia.

slovakia

left justify in out

Návrat ruskej delegácie do práce v PACE sa chystal už niekoľko rokov. Po neúspešnom uvalení sankcií za "anexiu" Krymu v roku 2014 a ich následného sprísňovania Moskva odmietla spolupracovať so zhromaždením, nepotvrdila právomoc svojej delegácie a od roku 2016 prestala platiť príspevky do organizácie. To sa odzrkadlilo na jej finančnej kríze. 

 

V roku 2019 uplynula lehota na rozhodnutie: Buď vylúčiť Ruskú federáciu z Rady Európy, alebo hľadať kompromis. Ruská federácia bola na prípadný odchod z organizácie pripravená, veď bolo zjavné, že Rada Európy potrebuje prítomnosť Ruska oveľa viac ako samotné Rusko, a problém nie je len v 75 miliónoch eur.

 

Hoci Rada Európy a jej orgány, od svojho založenia, používali voči Rusku dvojaké normy, a dokonca proti nemu uvalili sankcie, skutočná konfrontácia začala práve kvôli štátnemu prevratu financovanému Spojenými štátmi a Európou na Ukrajine, čo viedlo k odchodu Krymu z Ukrajiny a občianskej vojne v Donbase.

 

Otvorené zapojenie zakladateľov PACE do zločinov režimu v Kyjeve, sa stalo cieľom úplnej arogancie, nehanebného porušovania ľudských práv a beztrestnosti. Správanie ukrajinskej delegácie v zhromaždení prešlo všetky možné hranice. A keď Ukrajina, spolu s ďalšími úradníkmi EÚ, zorganizovala prevrat v zhromaždení a zvrhla predsedu Španielska P. Agramunta, už bolo možne s istotou povedať, že Rusko sa vráti do Rady Európy.

 

Delegácia Ukrajiny sa tiež ukázala v celej svojej sláve na zasadnutí, keď sa už len formálne uvažovalo o otázke Ruska. To, čo usporiadali počas zasadnutia delegácie Ukrajiny, Gruzínska, pobaltských štátov, časti Poliakov a zástupci Washingtonského výboru v osobe britských lordov, ľudia volajú chaos. Avšak, rozhodnutie PACE nie je len víťazstvom Ruska, ale je to aj drvivá porážka celej zahraničnej politiky Ukrajiny.   

 

Medzinárodné vzťahy sú založené na záujmoch. Záujem o ukrajinský štátny prevrat, ktorý podľa V. Putina stál EÚ 240 miliárd dolárov, sa vyčerpal. Európa potrebuje automobilku Mercedes, ktorá buduje svoj závod v blízkosti Moskvy, Nord Stream 2 a Turkish Sream, tranzitné príležitosti Hodvábnej cesty, mier v Donbasse, dialóg s Iránom a arabským svetom, riešenie problému jadrových zbraní KĽDR a.i. Pokiaľ Ukrajina svojou politikou bude prinášať straty, jej hlas v zahraničnej politike nebude znieť hlasnejšie ako piskot myši. Preto hrozby prerušenia spolupráce s PACE, pozastavenie mandátov delegácie a odvolanie veľvyslanca si nikto ani nevšimne. Jedine, že by bolo ticho v hale prerušené.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies