Prezidentka, premiér aj Andrej Danko sa dnes vyjadrili k Istanbulskému dohovoru

NETKY.SK • 10 Február 2020, 19:08 • 2 min
Prezidentka, premiér aj Andrej Danko sa dnes vyjadrili k Istanbulskému dohovoru

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová navrhla premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), aby sa pre Istanbulský dohovor vláda obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR, ak má pochybnosti o tom, či patrí do právneho a hodnotového prostredia Slovenska. Uviedla to po stretnutí s premiérom a predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS).

slovakia

left justify in out

Prezidentka nebude namietať parlamentu

"Názor Ústavného súdu by mohol byť kvalifikovaným a vecným príspevkom do diskusie o citlivej téme Istanbulského dohovoru. V otázkach, ako je aj táto, sa môžeme posunúť len vo vecnej diskusii a s rešpektom k nášmu základnému zákonu, teda ústave, podľa ktorej má o súhlase s ratifikáciou rozhodnúť parlament," vyhlásila v pondelok prezidentka.

 

Podotkla, že nebude stáť v ceste vôli väčšiny v parlamente, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom. To sa však podľa nej doteraz nestalo.

 

Istanbulský dohovor nie je ratifikovaný a podľa prezidentky Slovensku z neho žiadne záväzky nevyplývajú, a teda neplatí a nie je súčasťou právnej reality SR.

 

"K jeho ratifikácii by mohlo prísť len vtedy, ak by väčšina parlamentu vyjadrila súhlas s pristúpením k dohovoru po prerokovaní jeho textu, čo sa doteraz nestalo a zjavne k tomu ani nie je politická vôľa," skonštatovala hlava štátu.

 

img

 

Danko poukázal na Ústavu SR

"NR SR jasne povedala, že SR nechce byť viazaná týmto dokumentom," vyhlásil Danko. V tejto súvislosti poukázal na Ústavu SR, v ktorej je definované manželstvo ako zväzok muža a ženy. Skonštatoval, že dohovor je problém, ktorý sa rieši dlhodobo. Odmieta, že sa téma politizuje pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

 

V konaní prezidentky SR Zuzany Čaputovej vidí alibizmus a naťahovanie času. Danko tvrdí, že hlava štátu môže čakať na novú liberálnu vládu, ktorá napokon k ratifikácii dohovoru pristúpi. Trvá preto na tom, aby v súvislosti s dohovorom konala už teraz.

 

Šéf parlamentu vysvetlil, že NR SR o znení Istanbulského dohovoru nemusela rokovať. Podľa jeho slov predbehla celý proces tým, že nečakala na návrh predsedu vlády, ale automaticky prijala uznesenie, ktorým dala najavo, že s ratifikáciou dokumentu nesúhlasí. "NR SR má plné právo prijať uznesenie a odmietnuť dohovor, čo sa stalo," dodal.

 

img

 

Premiér žiada o možnosť stiahnuť podpis

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po pondelkovom stretnutí informoval, že žiada prezidentku, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy Istanbulského dohovoru. Stiahnutím podpisu sa vláda podľa jeho slov vysporiada s Istanbulským dohovorom.

 

„Mojou povinnosťou je pomôcť navrhnúť také kroky, ktoré tento problém vyriešia. Preto navrhujem, aby Vláda SR na niektorom zo svojich rokovaní rozhodla o tom, že chce podpis spod dohovoru stiahnuť,“ objasnil premiér. Dodal, že odmieta ratifikovať Istanbulský dohovor a nechce, aby bolo Slovensko súčasťou takéhoto dokumentu.

 

img


Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko v utorok 4. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zvolanie stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov k téme Istanbulského dohovoru.

 

Podľa Danka totiž hrozí ďalší stret ľudí z koalície PS/Spolu a kotlebovcov pred prezidentským palácom 11. februára. Na tento deň je ohlásené zhromaždenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona