Rad Bieleho leva pre Winstona Churchilla si prevzal laureátov vnuk

NETKY.SK • 28 Október 2014, 18:15 • 2 min
Rad Bieleho leva pre Winstona Churchilla si prevzal laureátov vnuk

PRAHA - Radom Bieleho leva in memoriam vyznamenal dnes popoludní prezident ČR Miloš Zeman niekdajšieho dlhoročného britského premiéra Winstona Churchilla (1874-1965).

slovakia

left justify in out

Ocenenie za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech Českej republiky si za starého otca prevzal laureátov vnuk, poslanec britského parlamentu Nicolas Soames.
     

V mene celej rodiny pri poďakovaní zdôraznil, že Winston Churchill by na toto vyznamenanie bol hrdý. 
     

"Bol oddaným podporovateľom a obdivovateľom tejto krajiny v čase mieru i vojny," vyhlásil a následne citoval slová, ktoré zazneli v jednom z Churchillových rozhlasových prejavov: "V priebehu histórie žiadny európsky národ neukázal väčšiu vôľu prekonať všetky prekážky ako práve váš národ. Česi boli opakovane schopní ukazovať svoju odvahu a my vo Veľkej Británii sme privítali s veľkou cťou vašich vojakov. Len vďaka ním sme dokázali vyhrať bitku o Britániu, vďaka ním môžeme bojovať za základné ľudské práva."
     

Informácie sprostredkovala spravodajská televízia ČT24.

     

Miloš Zeman, ktorý počas popoludňajšieho slávnostného ceremoniálu na Pražskom hrade osobne odovzdal Rad Bieleho leva, najvyššie štátne vyznamenanie Českej republiky i sirovi Nicholasovi Wintonovi (105), záchrancovi 669 židovských detí z územia niekdajšieho Československa v predvečer druhej svetovej vojny, uviedol, že sa hanbí za tak neskoré ocenenie oboch laureátov. Pripomenul však české príslovie, podľa ktorého platí, že radšej neskoro, ako nikdy. Žiadne z vyznamenaní, ktoré už odovzdal ho podľa vlastných slov nenaplňuje takou úctou a takou pokorou, ako práve dnešné ocenenie oboch Britov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies