R. Takáč: Oľano fungovalo ako mafia nielen v pozemkovom fonde, ale aj v poľnohospodárskej agentúre

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 08:59 • 2 min
R. Takáč: Oľano fungovalo ako mafia nielen v pozemkovom fonde,  ale aj v poľnohospodárskej agentúre

OĽaNO chráni zlodejov bola téma dnešnej tlačovej besedy strany SMER – slovenská sociálna demokracia. Robert Fico na úvod vyjadril pohoršenie nad tým, ako sa najvyšší ústavní činitelia postavili k včerajšiemu sviatku svätých Cyrila a Metoda, v čom im sekundovali slovenské médiá. Opozícia teda musí nahrádzať činnosť neschopnej vlády a ústavných činiteľov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predseda strany uviedol, že okrem iných inštitúcií boli predmetom obrovského záujmu opozície v rokoch 2016/2020 inštitúcie ako Slovenský pozemkový fond alebo Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA). „My sme už mali jednu vážnu tlačovú konferenciu, ktorá podľa mňa viedla aj k rozhodnutiu odvolať šéfa Slovenského pozemkového fondu pána Marosza a na tejto tlačovej konferencii sme dokázali, a nikto to nespochybňoval, čisto mafiánske metódy práce, ktoré prezentoval tento nominant v rámci Slovenského pozemkového fondu. Ak dával pokyny svojim zamestnancom, ktoré boli zjavne protizákonné a zamestnanci to odmietli urobiť, tak presne ako v mafiánskom filme, vyvalil zárubne na dverách, používal hrubú silu, aby presviedčal svojich podriadených, čo majú robiť, hoci to nechceli robiť,“ približuje predseda SMERu. Zamestnával ďalej dohodárov, ktorí mali neuveriteľné sadzby, zamestnával svojho syna, uprednostňoval nominantov OĽaNO, ktorí pracovali ako okresní predsedovia tejto strany. Po tom, ako smer poukázal na tieto prešľapy, Marosz bol odvolaný, no mafiánsku úlohu si splnil, pretože dnes je na kandidátke tejto strany.
Dnes však SMER hovoril o druhej inštitúcii, ktorou je Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA). Tu ide o dôsledne vybranú skupinu ľudí, ktorá má zabezpečovať krytie prešľapov nominantov OĽaNO alebo ľudí, ktorí sú pri nich blízko. Sú to ľudia, ktorí používajú surové metódy, prídu s vlečkou hnoja pred úrad vlády, organizujú „veľkohubé“ tlačové konferencie. Sú to ľudia bez vzdelania, netušia, ako sa riadia základné veci. 

Podpredseda strany Richard Takáč uviedol, že už pred niekoľkými mesiacmi mali informácie, že už za čias ministra Mičovského diali neuveriteľné veci. Ten nominoval bez výberového konania šéfa PPA Jaroslava Jánoša. Ten je v skupine s pánom Oravcom, Magdoškom podporovanými OĽaNO. Ukázal prepojenie týchto pánov na Remišovú, Halgašovú, Matoviča a Šimečku. Na tých, ktorí v roku 2020 hovorili o tom, ako je tu zle, čo sa tu neskutočné dialo. Bližšie, páni Oravec a Magdoško sa pred voľbami hádzali na zem, ako je tu všetko zle. „Pán Oravec je sedemkrát obvinený a v 42 konaniach začalo reálne konanie voči tejto osobe. Pán Oravec má zadržaný majetok v hodnote 3,5 milióna eur. Jednak podnikal ako súkromne hospodáriaci roľník, ale podnikal aj ako právnická osoba cez jeho spoločnosť EKO OR, s.r.o.  Tváril sa, že chce pestovať mrkvu a zeleninu. Tváril sa aj, že pestuje cibuľku.Pán Oravec žiadal a bol úspešný, finančné prostriedky na to, aby vybudoval takzvanú klimatizovanú skladovaciu halu na uskladnenie mrkvy a cibule. Paradox je na tom to, že žiadal jednak cez svoju fyzickú osobu ako súkromne hospodáriaci roľník a následne žiadal aj cez právnickú firmu, cez jeho sročku. Na jednej strane žiadal halu vyše 2000 kubíkov na cibuľu a  na druhej strane vyše 2000 kubíkov na mrkvu. Dve haly cez rôzne subjekty, ale ten istý majiteľ, tak pri poslednej kontrole pán Oravec si myslel, že mu to asi prejde, sa zistilo, že na pozemku, kde chcel stavať dve haly v skutočnosti nestála žiadna hala,“ uviedol R. Takáč.

Dotyčný pán Oravec pri kontrole však deklaroval pivnicu 3 x 4 metre na
uskladnenie mrkvy a cibule. To sú teda dôvody, prečo je trestne stíhaný, má zadržaný majetok v hodnote 3,5 milióna eur.

A pán Magdoško, ktorý sa tváril tiež mimoriadne transparentne, tak v roku 2019 žiadal dotáciu na pozemky, ktoré deklaroval, že ich obhospodaruje. Žiadal však na pozemky, ktoré sú stavebné a stavali sa na nich rodinné domy. Samozrejme mu na to pri kontrole prišli. Takže títo dvaja páni deklarovali haly, chaty a pozemky na obhospodárenie, no pri kontrole sa zrazu zistilo, že sa jedná o pivnicu alebo stavebné pozemky. Toto sú tí ľudia, ktorí sú teraz v zoskupení, ktoré sa stále tvári ako transparentné hnutie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies