Nekonzumujte husacie a kačacie pečene Foie Gras, žiada ľudí Sloboda zvierat. Za touto potravinou sa skrýva hrozné utrpenie bezmocných zvierat

NETKY.SK • 11 Október 2023, 15:00 • 2 min
Nekonzumujte husacie a kačacie pečene Foie Gras, žiada ľudí Sloboda zvierat. Za touto potravinou sa skrýva hrozné utrpenie bezmocných zvierat

Sloboda zvierat vyzýva ľudí, aby nekonzumovali Foie Gras – tučnú pečeň z husí a kačiek.

slovakia

left justify in out

Foie gras (v preklade “tučná pečeň”) je francúzska “delikatesa” z husacej alebo kačacej pečene. Na výrobu tejto pochúťky musí pečeň zvieraťa narásť do enormných veľkostí – cca. desaťkrát viac, než je normálna veľkosť pečene. 

Pri násilnom prikrmovaní môže ich pečeň explodovať
Pre túto jesennú pochúťku sú husi a kačky vystavené počas výkrmu na dosiahnutie požadovanej veľkosti pečene prikrmované viackrát denne a to pomocou dlhej tuby, ktorá je zavedená priamo do ich hrdla. Za pár sekúnd sa do ich tráviaceho traktu dostane toľko krmiva, že pečeň častokrát doslova exploduje.

 

Mimovládna organizácia upozorňuje, že pečeň husí a kačiek je pri výkrme na Foie Gras oproti normálu až desaťnásobne zväčšená. Krátko po kŕmení sa vták nedokáže nadýchnuť a trpí ťažkou hnačkou. Toto násilné prikrmovanie spôsobuje nespočetne veľa zdravotných ťažkostí. Od zapáleného a podráždeného pažeráka a smrteľných chorôb tráviaceho traktu až po zástavu dýchania či neschopnosť pohybu.

 

Zvieratá držia na tesno v klietkach.

Podľa Slobody zvierat vo farmách na výrobu Foie Gras vyrastajú husi a kačky v klietkach, ktoré im znemožňujú si čo i len roztiahnuť krídla. Tieto husi a kačice za celý svoj život neuvidia slnko a nebudú sa môcť očistiť vo vode, v ktorej si pri kúpaní čistia zobáky a oči. 

 

Život v klietke bez vody zvieratám často spôsobuje rôzne zápaly a slepotu.

 

Nútené prikrmovanie žiaľ nie je jediné utrpenie, ktoré tieto zvierata zažívajú. Husi a kačice sú energické zvieratá, ktoré každý rok nalietajú stovky kilometrov.

 

Vtáky žijúce vo voľnej prírode sa navzájom rozpoznávajú a vytvárajú si verné citové putá na celý život. Sú nesmierne čistotné, ich hniezda si každý deň starostlivo “upratujú”.

Organizácia dodáva, že okrem veľkého utrpenia zvierat predstavuje Foie Gras zdravotné riziko aj pre ľudí. Je totiž obalená tukom a chorobne prerastená, vďaka čomu obsahuje 86 percent tuku a 260 miligramov cholesterolu na 100 gramov Foie Gras.


V prípade Európskej únie legislatíva prijatá v roku 1998 zakazuje výrobu, resp. takéto prikrmovanie husí a kačíc na pečienku. Je v nej pritom jasne stanovené, že zvieratám spôsobuje zbytočné utrpenie a poranenia.

"Napriek smernici Komisie a jasným správam o utrpení zvierat kvôli výrobe foie gras obdržali noví poslanci Európskeho parlamentu od Štrasburgu v júni tohto roka darček – balíček foie gras. Aj keď darček spustil vlnu kritík a niektorí poslanci dokonca dar vrátili, toto fiasko len zvýrazňuje, ako ľahkovážne sa smernica Komisie berie a ako veľmi potrebné je pokračovanie šírenia osvety o krutosti foie gras," uvádza na stránke Sloboda zvierat. 

Slovensko pritom nie je žiadnou výnimkou a podobne ako v iných krajinách sa Foie gras konzumuje bez obmedzení. Najmä v období jesene, kedy mnohé reštaurácie organizujú Husacie hody. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Sloboda zvierat
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies