Vedci zistili, ako cukrovka a vysoký krvný tlak ovplyvňujú mozog

NETKY.SK • 18 September 2020, 16:44 • 2 min
Vedci zistili, ako cukrovka a vysoký krvný tlak ovplyvňujú mozog

OXFORD - V novej štúdii neurológovia z Oxfordskej univerzity zistili, že zvýšený krvný tlak a cukrovka menia štruktúru mozgu, čím spomaľujú rýchlosť myslenia a zhoršujú pamäť.

slovakia

left justify in out

Účinky cukrovky na mozog

Pri pohľade na výsledky od 22 000 dobrovoľníkov z britskej Biobanky, ktorí podstúpili skenovanie mozgu, vedci zistili, že zvýšený krvný tlak a cukrovka významne porušujú kognitívne funkcie mozgu, najmä rýchlosť myslenia a krátkodobú pamäť.

 

"U ľudí, ktorí sú na liečbe, bol systolický krvný tlak nad 140 mm spojený s nižšou kognitívnou výkonnosťou. Čím je tlak vyšší, tým je horšia situácia", uviedol profesor neurológie a kognitívnych neurovied a hlavný riešiteľ štúdie Masud Husain.

 

img

 

Zdá sa, že tieto účinky sú sprostredkované zmenami v štruktúre mozgu, ktoré boli zistené pomocou nových techník analýzy skenovania mozgu MRI. K zmenám v mozgu došlo u ľudí s vysokým krvným tlakom a cukrovkou, ktorí nemali žiadne ďalšie zdravotne problémy.

 

Štúdia publikovaná v časopise Nature Communications ukazuje, že účinky krvného tlaku boli najsilnejšie u ľudí vo veku 44-69 rokov. Zatiaľ, čo u ľudí vo veku nad 70 rokov nemala úroveň tlaku taký vplyv na kognitívne funkcie mozgu.

 

Výsledky analýz MRI ukázali, že zvýšený krvný tlak a glukóza zrejme ovplyvňujú spojenia šedej a bielej hmoty v mozgu. Zdá sa, že tieto zmeny majú priamy vplyv na rýchlosť myslenia a krátkodobú pamäť.

 

img

 

Prevencia v strednom veku

Vedci už predtým preukázali, že krvný tlak a cukrovka v strednom veku môžu zvýšiť riziko vzniku demencie v neskoršom veku. Nové objavy oxfordskej skupiny ukazujú, že tieto faktory môžu mať priamy vplyv aj na kognitívne výkony v strednom veku.

 

Zistenia majú dôležité dôsledky na zdravie mozgu a môžu pomôcť neurovedcom odpovedať na to, ako môžeme s pribúdajúcim vekom udržiavať náš mozog zdravý a odolnejší.

 

"Monitorovanie a liečba aj mierne zvýšeného krvného tlaku môže mať vplyv na štruktúru mozgu a rýchlosť myslenia v strednom veku a zároveň ponúka potenciál na zníženie rizika vzniku demencie v neskoršom veku", uviedol profesor Husain.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona