R. FICO: V Kauze B. Kollára ide hlavne o útok na generálneho prokurátora a riaditeľa SIS

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 18:45 • 2 min
R. FICO: V Kauze B. Kollára ide hlavne o útok na generálneho prokurátora a riaditeľa SIS

Dnes na tlačovej besede predseda strany SMER – slovenská sociálna demokracia Robert Fico, člen predsedníctva strany Robert Kaliňák, bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a advokát Marek Para reagovali na prezidentku Slovenskej republiky, ktorá spustila likvidáciu posledných zostatkov právneho štátu. Robert Fico k tejto téme uviedol, že nie je naivný, aby veril, že útok na predsedu parlamentu B. Kollára – že mal fyzicky napadnúť svoju expartnerku – je to, čo vedie k obrovským útokom proti nemu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čo je dôležitejšie, Slovenská informačná služba (SIS) mala údajne použiť autá, ktoré sledovali jednu z jeho partneriek. Potvrdil, že SMER – SSD sa nebude zúčastňovať na mimoriadnych schôdzach na odvolanie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) B. Kollára, ktorú chcú zvolať poslanci z ich bývalej koalície. „My si myslíme, že za všetkým týmto cirkusom okolo predsedu národnej rady je útok na generálneho prokurátora Žilinku, útok na riaditeľa Slovenskej informačnej služby pána Aláča a je to príprava na útok proti tým predstaviteľom bezpečnostných zložiek, ktorí veľmi jasne vyšetrili a dali na svetlo božie správanie sa takzvaných elitných vyšetrovateľov na NAKA Čurillovcov a spol.,“ povedal na úvod Robert Fico a upresnil, že útok na generálneho prokurátora je kvôli tomu, že má iný názor ako špeciálny prokurátor Lipšic. Je to útok proti riaditeľovi SIS, lebo je to práve on, kto predložil najskôr správu o tajných stretnutiach ústavných činiteľov, kde poukázal na manipulácie trestných konaní a potom aj napísal skrátenú verziu takejto správy predsedovi NR SR Kollárovi, ktorý túto správu na neverejnom zasadnutí parlamentu prečítal. Vtedy sa aj prvýkrát poukázalo na to, aké metódy používajú Čurillovci a niektorí prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). A bola to aj príprava proti členom tímu Oblúk a vyšetrovateľke D. Santusovej.

 

No v pozadí kauzy B. Kollára a jeho expartnerky, ktorá živí médiá už niekoľko dní, je Lipšic a Čurillovci, ktorí pochopili, že to je presne to, čo môžu použiť na zbavenie sa Žilinku, Aláča a ľudí, ktorí pripravovali obvinenie Čurillovcov. A tento boj, ktorý vedie Lipšic s Čurillovcami, aby prežili, lebo vedia, že majú problém, otvorene podporujú iní ľudia. Prvým je prezident policajného zboru Hamran, ktorý niekoľko dní arogantne vystupuje v médiách ako policajný úradník. Jeho funkcia je však apolitická, no Hamran otvorene útočí na generálneho prokurátora. Tiež priamo zaútočil aj na riaditeľa SIS kvôli tomu, že tento je za svoju nomináciu spájaný so stranou Sme rodina a že predložil správu o manipulácii trestných konaní.

 

Podľa slov Roberta Fica druhou osobou, ktorá sa otvorene pridala do tohto boja je prezidentka. „Začalo to tým, že keď boli Čurillovci obvinení zo závažnej trestnej činnosti, tak to bola prezidentka Slovenskej republiky, ktorá sa otvorene postavila za týchto obvinených ľudí. To sa nikdy nestalo, že by prezidentka otvorene povedala, že útok na týchto vyšetrovateľov je v rozpore s princípmi právneho štátu. Prezidentka Čaputová zrazu začína hovoriť o tom, že zvažuje návrh na disciplinárne konanie proti generálnemu prokurátorovi za to, že sa niekde v odôvodnení rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý konštatoval, že paragraf 363 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, objavila nejaká veta, ktorá hovorí, že ústavný súd má iný právny názor na to, či toto ustanovenie môže použiť, pokiaľ ide o zrušenie právoplatného uznesenia o začatí trestného stíhania,“ hovorí predseda SMERu. Zároveň sa však pýta prezidentky, prečo podporila Čurillovcov, prečo nepodporila vyšetrovateľku Santusovú, ktorú chceli zlikvidovať? Ak uvažuje o podaní návrhu na disciplinárne konanie proti Žilinkovi, kvôli jednej vete, kde bola pri sudkyni Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Záleskej? Kde bola pri celom rade sudcov ŠTS a najvyššieho súdu, keď ústavný súd vo viac ako 20. rozhodnutiach konštatoval, že títo hrubo porušili ústavu a základné ľudské práva? Kde bola, keď prokurátor ÚŠP Kyseľ a ďalší preukázateľne mali hrubé previnenia, pokiaľ ide o termíny, zanedbanie lehôt, zlyhania, ktoré by v prípade iných prokurátorov viedli k odňatiu talára? Prezidentka sa môže rozčuľovať, ale svojimi krokmi a vyjadreniami a mlčaním ide cestou likvidácie posledných zostatkov právneho štátu na Slovensku.

 

Robert Kaliňák opakovane prízvukoval, že sa zametajú všetky stopy zločinov, ktoré tu boli za posledné tri roky napáchané, kryje sa rozsiahly zločinný systém, snažia sa podržať navzájom. No nedá sa to udržať. Na čele s prezidentkou, ktorá prekročila všetky akceptovateľné medze a ktorá si myslí, že má moc, že ju môže zneužívať a že jej to prejde. Je si istý, že v septembri jej tá moc bude odobratá, pretože na tú situáciu, kde je Slovensko dnes, sa už ľudia nemôžu pozerať. Je tu gigantická nedôvera, aká tu nikdy nebola. Prezidentka má najnižšiu dôveru spomedzi okolitých štátov, pretože Slováci nie sú hlúpi, slepí ani hluchí. Ľudia sami na svojich životných príbehoch pociťujú, ako sa ich nesprávne rozhodnutia vlády priamo dotýkajú. A práve v čase, keď boli porušované ich základné práva v rámci pandémie, prezidentka sa svojich občanov ani raz nezastala.

 

Navyše OĽaNO sa ukázalo ako najskorumpovanejšia strana namočená vo všetkých kauzách, preto Matovič tak besnie. Teda treba všetko ututlať, zachrániť sa, urobiť prevrat. Lebo ak by sa náhodou SMER vrátil k moci, nasledovať bude spravodlivosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies