R. FICO: Slová K. Schwarzenberga o Benešových dekrétoch nás zaskočili

NETKY.SK • 24 Január 2013, 12:37 • 2 min
R. FICO: Slová K. Schwarzenberga o Benešových dekrétoch nás zaskočili

R. FICO Slová K.

slovakia

left justify in out

img

Slovenský premiér Robert Fico sa v stredu v rozhovore pre český denník Právo ohradil voči vyjadreniam ministra zahraničných vecí ČR a prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga k Benešovým dekrétom, ktoré zazneli v predvolebnej debate.

Na otázku, aký je jeho názor na polemiku okolo Benešových dekrétov v ČR zdôraznil, že dekréty sú súčasťou právneho poriadku SR aj ČR, podľa slovenskej vlády sú nezmeniteľné a nezrušiteľné a akékoľvek pokusy ich zrušiť alebo korigovať vyvolávajú vážne spochybnenie výsledkov druhej svetovej vojny. "A preto nás vyjadrenia úradujúceho ministra zahraničia ČR mimoriadne zaskočili," citoval ho server Novinky.cz. 

"My to vnímame ako destabilizujúci prvok. A keďže ide o tému, ktorá vážne zasahuje do národnoštátnych záujmov Slovenska, považujem toto svoje vyjadrenie k jednému z kandidátov na prezidenta ČR za adekvátne."

V rozhovore povedal, že voľby v Česku sleduje pochopiteľne veľmi pozorne a vyjadril presvedčenie, že nový český prezident bude váhou svojej osobnosti a svojou autoritou spoločnosť spájať.

Schwarzenberg sa v debate so Zemanom zo 17. januára vyjadril, že Benešove dekréty podľa neho dávno stratili účinnosť a za podobné kroky, aké urobil Beneš, "sa dnes bývalí politici či generáli dostávajú pred medzinárodný trestný súd."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies