Česko vyšle na pomoc po zemetrasení špeciálny záchranný tím do Turecka

NETKY.SK • 6 Február 2023, 10:43 • 2 min
Česko vyšle na pomoc po zemetrasení špeciálny záchranný tím do Turecka

PRAHA - Česká republika vyšle na pomoc Turecku špeciálny záchranný tím USAR (Urban Search and Rescue). Reagovala tak na žiadosť Ankary o pomoc. Potvrdil to český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

slovakia

left justify in out

"Turecko bolo dnes nad ránom zasiahnuté ničivým zemetrasením. Sú hlásené vysoké straty na životoch, mnoho ľudí je nezvestných," napísal na sociálnu sieť Twitter Rakušan a dodal, že rezort pripravuje pomoc. "Za ČR sme schopní vyslať záchranný tím (tzv. ťažký USAR) zložený z Hasičského záchranného zboru (HZS) Moravskosliezskeho kraja, HZS hlavného mesta Prahy a ďalších organizácií," spresnil minister. Pripravenosť tímu USAR už potvrdili aj hasiči. "Ponuka našej pomoci v podobe ťažkého USAR tímu bola Tureckom akceptovaná. Na pomoc vyrazí 68-členný tím zložený z príslušníkov HZS MSK a HZS HMP," uviedol na Twitteri HZS ČR.

 

USAR tím býva nasadzovaný pri mimoriadnych udalostiach a špecializuje sa na záchranu zo sutín či z výšok. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru. V Turecku a Sýrii hlásia viac než 600 obetí a približne 3000 zranených. Záchranári prehľadávajú trosky budov a počet obetí sa môže ešte zvýšiť. Svoju pomoc už Turecku ponúklo viacero krajín, Európska únia aktivovala svoj mechanizmus civilnej ochrany. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona