R. Fico: Premiér a prezidentka robia nebezpečnú sorošovskú migračnú politiku navozenia čo najviac migrantov na Slovensko 

NETKY.SK • 17 September 2023, 16:25 • 2 min
R. Fico: Premiér a prezidentka robia nebezpečnú sorošovskú migračnú politiku navozenia čo najviac migrantov na Slovensko  

Dnes predstavitelia Smer – slovenská sociálna demokracia predstavili "škandalózne zistenia" z hraničnej a cudzineckej polície v Trenčíne. Predseda strany Robert Fico uviedol, že to, čo videli, naplnilo ich najhoršie obavy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Premiér Ódor včera navštívil hraničný priechod na maďarských hraniciach a povedal, že žiadne kontroly na hraniciach netreba, lebo nevidí žiadne incidenty.

 

"No ale ťažko budú incidenty, keď tam nie sú žiadni policajti ani vojaci a tisíce migrantov voľne prechádzajú hranice. Prečo nie sú obnovené hraničné kontroly? Prečo tam nestoja vojaci a policajti?"

 

Videá dokumentujúce postupy polície

 

Na tlačovej besede boli zverejnené videá, ktoré dokumentujú situáciu v Trenčíne na pracovisku hraničnej a cudzineckej polície, kde po jednom privážali migrantov.

Tým zoberú odtlačky prstov a potom sa ho pýtajú na meno a dátum narodenia a krajinu odkiaľ pochádza.

 

 

„Ja som mal možnosť nahliadnuť do hárku a môžem potvrdiť, že všetky mená boli v podstate rovnaké. A na otázku, či policajt automaticky napíše do toho hárku to, čo je dané týmto migrantom, odpoveď bola áno. Nepreverujú to meno a nemajú ani šancu preveriť, pretože títo ľudia nemajú pri sebe žiadne doklady totožnosti,“ uvádza R. Fico.




Ďalej zverejnili rozhovor, ktorý potvrdzuje, že vo všetkých iných prípadoch postupovali podľa zákona a akékoľvek povolenie, ktoré umožňovalo takémuto človeku ostať na Slovensku bolo podmienené tým, že sa vedia preukázať totožnosťou.

 

V tomto prípade ale nemajú nič, vymyslia si meno, dátum narodenia a ich krajinu.

 

Fico sa opäť obúva do prezidentky

 

R. Fico ďalej povedal, že hľadá odôvodnenie, prečo sa vláda takto správa.

"Tá je čisto sorošovská, prezidentka tiež, je to teda čisto sorošovská migračná politika, navoziť sem čo naviac migrantov," tvrdí Fico.

 

Ďalej predseda SMERu uviedol, že 23. apríla vláda schválila vládne nariadenie, kde sa dočasne obnovila kontrola hraníc s Rakúskom, s Českou republikou, s Maďarskom a Poľskom. Kvôli motorkárom, aby náhodou nenarušili konferenciu Globsec.

 

V utorok je schôdza národnej rady, na ktorej SMER chce, aby vláda
prijala takéto nariadenie, aby okamžite na určité obdobie obnovila kontroly na hraniciach s Maďarskom a tiež žiada vládu, aby prestala hrubo porušovať zákon o pobyte cudzincov.

Robert Kaliňák dodal, že napriek tomu, že sýrsky pas by pre týchto utečencov znamenal zelenú do Nemecka, tak ho nemajú.

 

Kaliňákove rozhorčenie nad pasmi

 

„Prečo by Sýrčan nemal pas, ak vie, že je preňho vstupenkou do Nemecka? Prečo z nich nikto nemá sýrsku SIM kartu? Všetci nemajú pasy, ale všetci majú mobilné telefóny,“ konštatuje R. Kaliňák.

 

"Toto je už vážne bezpečnostné riziko, neexistuje jediný relevantný fakt, ktorý by potvrdzoval, že my mohli pochádzať zo Sýrie," dodáva.

 

R. Kaliňák potvrdil, že vláda pripravila zmenu, ktorú v NR SR chceli schváliť, aby u Sýrčanov nebolo možné začať  administratívne vyhostenie. Chceli vraj teda paušálne nechať povinne zo zákona všetkým, ktorí tvrdia, že sú zo Sýrie, nechať tu, nemôžu ani začať konanie o vyhostení, ak ich začnú vracať z Čiech a z Nemecka. Čiže ak sa zavrú hranice, vláda vraj chcela do zákona napísať, že ich nesmia zo Slovenska vydať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Aktuality.sk/Branislav Wáclav
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies