Múzeum Andyho Warhola je o krok bližšie k rekonštrukcii, Prešovský kraj dostal prvú časť sľúbenej dotácie

NETKY.SK • 21 September 2020, 14:0 • 2 min
Múzeum Andyho Warhola je o krok bližšie k rekonštrukcii, Prešovský kraj dostal prvú časť sľúbenej dotácie

MEDZILABORCE - Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa môže pustiť do komplexnej rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola.

slovakia

left justify in out

Na projekt dostali prvé dva milióny eur zo štátnej dotácie, ktorú vláda schválila ešte v októbri minulého roku. Na rozsiahlu rekonštrukciu medzilaboreckého múzea vyčlenila bývalá vláda celkovo 7,1 milióna eur.
 

Rekonštrukcia má nadnárodný charakter

Hovorkyňa PSK Daša Jeleňová informovala, že prvá splátka vo výške 2 miliónov eur mala byť zriaďovateľovi múzea pripísaná na účet ešte v januári tohto roku. Stalo sa tak až po viacerých procesných úkonoch a posúdení štátnej pomoci.

 

img

 

„To, že máme na účte prvé peniaze, je signál, že môžeme ísť podľa pôvodne schváleného zámeru prestavby Warholovho múzea. Táto investícia má nadregionálny, priam nadnárodných charakter, bez podpory štátu by zrejme ani nebola možná v takom rozsahu, ako si to skutočne zaslúžil,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.

 

Prestavba bude trvať dva roky

Zároveň deklaroval, že krajská samospráva už vyvíja všetky potrebné kroky pre samotnú realizáciu projektu. „V rukách máme stavebné povolenie, pred sebou dokončenie realizačného projektu a prípravu verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác, ktoré, predpokladáme, vyhlásime do pol roka. Začiatok samotných prác bude závisieť od výsledku verejného obstarávania,“ uviedol Majerský. Samotná rekonštrukcia podľa pôvodných plánov má trvať približne 24 mesiacov.

 

img

Prešovský samosprávny kraj plánuje za pridelené financie zrekonštruovať fasádu, priestory, vybudovať prístavbu i nadstavbu vrátane nových schodísk.

 

Prestavba múzea má priniesť interaktívnosť, aplikáciu svetelných, projekčných, zvukových a holografických technologických prvkov vrátane prezentácie umenia v exteriéri na strešnej terase, fasáde budovy, ako aj na novom námestí pred samotnou budovou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona