Putin: Vplyv Západu slabne, ekonomické problémy EÚ sú iba "špičkou ľadovca"

NETKY.SK • 10 Júl 2012, 12:25 • 2 min
Putin: Vplyv Západu slabne, ekonomické problémy EÚ sú iba "špičkou ľadovca"

Putin: Vplyv Západu slabne, ekonomické problémy EÚ sú iba "špičkou ľadovca"

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že vplyv Západu slabne a jeho ekonomika upadá, ale vyzval ruských diplomatov, aby boli pripravení na odpor proti Moskve zo strany bývalých nepriateľov z čias studenej vojny.
      Putin v pondelkovom prejave k ruským diplomatom, ktorý sa koná každé dva roky, kriticky hovoril o Západe, keď odsúdil jednostranné kroky pri riešení medzinárodných problémov. Zdôraznil význam riešenia takýchto konfliktov prostredníctvom OSN.
      Výroky šéfa Kremľa naznačujú, že Rusko - stály člen Bezpečnostnej rady OSN s právom veta - bude pokračovať pri obrane svojho spojenca Sýrie na pôde BR. Sýria vojensky potlačila ľudové povstanie, čo viedlo k ozbrojenému povstaniu.
      "Domáce sociálno-ekonomické problémy, ktoré sa v priemyselných krajinách zhoršili v dôsledku (ekonomickej) krízy, zoslabili dominantnú úlohu tzv. historického Západu," povedal Putin diplomatom, ktorí sa do Moskvy zišli z celého sveta. Dodal, že musia byť pripravení na každý vývoj situácie, dokonca aj na najnepriaznivejší vývoj.
      Putinov 20-minútový prejav bol miestami poznačený prudkou silovou rétorikou, čo podľa mnohých odborníkov na zahraničnú politiku naznačuje - po jeho májovom návrate do Kremľa - obrat k horšiemu vo vzťahoch k Spojeným štátom.
      Podľa ruského prezidenta sú ekonomické problémy, ktorým čelí EÚ iba "špičkou ľadovca nevyriešených štrukturálnych problémov, ktorým čelí celá svetová ekonomika".
      Takéto výroky, vykresľujúce z ropy profitujúcu ruskú ekonomiku ako stabilnú a v lepšom stave než dlhovou krízou poznačená eurozóna, neboli zamerané len na Západ. Boli určené aj demonštrantom v Rusku, podľa ktorých Putinov návrat do Kremľa spôsobí ekonomickú a politickú stagnáciu. 
      Putin v prejave tiež zopakoval obvinenia, že Západ robí jednostrannú diplomaciu mimo rámca OSN, aby si udržal vplyv vo svetovej politike. Znovu naznačil, že západné krajiny sú v pozadí revolúcií arabskej jari. 
      Ruský prezident poznamenal, že vidieť "pokusy individuálnych hráčov v medzinárodnom spoločenstve", ktorí sa často uchyľujú k jednostranným krokom v rozpore s medzinárodným právom - aby si udržali vplyv, ktorý mali.
      Rusko za Putinovho predchodcu Dmitrija Medvedeva nevetovalo rezolúciu BR OSN - humanitárnu operáciu v Líbyi, ktorá však vydláždila cestu pre vojenskú intervenciu v krajine.
      Putin následnú vojenskú operáciu kritizoval ako stredovekú "križiacku výpravu". Jednoznačne povedal, že nedovolí BR zopakovať takúto akciu pri riešení konfliktu v Sýrii. "Hľadanie kompromisov mierovým spôsobom by sa malo stať imperatívom," konštatoval ruský prezident.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies