Podľa Putina hystéria okolo KĽDR nepovedie k ničomu, treba jej ponúknuť spoluprácu

NETKY.SK • 7 September 2017, 12:52 • 2 min
Podľa Putina hystéria okolo KĽDR nepovedie k ničomu, treba jej ponúknuť spoluprácu

NEW YORK - Spojené štáty chcú v Bezpečnostnej rade OSN presadiť rezolúciu o uvalení ďalších sankcií na Severnú Kóreu.

slovakia

left justify in out

Tie obsahujú ropné embargo, zákaz vývozu textilu a najímania severokórejských pracovníkov do zahraničia a zmrazenie majetku vodcu Kim Čong-una.Taktiež navrhujú zakázať Kimovi cestovať do zahraničia.

 

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová chce už v pondelok hlasovať o nových sankciách voči Severnej Kórei za jej už šiestu jadrovú skúšku. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia to ale označil za predčasné. Nie je ani známe, či má návrh podporu Číny, ktorá je spojencom Severnej Kórey. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že riešenie severokórejskej jadrovej krízy nie je možné len prostredníctvom sankcií a tlaku.

 

V diskusii v rámci Východného ekonomického fóra (VEF), ktoré sa tento týždeň koná vo Vladivostoku, Putin vyzval zapojiť KĽDR do spoločných projektov s cieľom znížiť napätie na Kórejskom polostrove. "Je nutné postupne zapojiť Severnú Kóreu do spolupráce v regióne," apeloval s tým, že Rusko má konkrétne návrhy, o ktorých každý vie. Ako príklad uviedol prepojenie Transsibírskej magistrály a kórejských železničných tratí cez Severnú Kóreu, projekt potrubnej dopravy, či rozvoj prístavov Severnej Kórei.

 

"Máme čo ponúknuť, je na čom pracovať," povedal Putin a zopakoval, že zvyšovanie vojenského napätia a vojenská "hystéria" sú kontraproduktívne a "nepovedú k ničomu".

 

Ruský prezident apeloval na účastníkov VEF, aby pokračovali v investovaní do tejto oblasti, hoci situácia okolo KĽDR je znepokojujúca. Ak by partnerské štáty prestali v regióne pôsobiť ekonomicky, situácia by sa podľa neho nezlepšila, ale naopak - len by sa zhoršovala.

 

Putin upozornil, že Pchjongjang vníma jadrové a zbrane a rakety ako svoju jedinú obranu a nevzdá sa ich.Súčasnú situáciu na Kórejskom polostrove Putin označil za provokáciu zo strany Pchjongjangu. "Ak sa v KĽDR na to dali - a oni vôbec nie sú hlúpi - znamená to, že počítajú s príslušnou reakciou druhej strany," povedal. "Ale prečo im to ešte aj zľahčujete," spýtal sa.

Putin vyzval prejaviť pripravenosť na spoluprácu a zaručenie bezpečnosti Severnej Kórey, čo podľa neho povedie k zníženiu napätia v regióne i vo vzťahoch medzi Južnou a Severnou Kóreou.

 

Mogheriniová, ktorá sa spolu so Stoltenbergom zúčastňuje neformálneho zasadnutia ministrov obrany EÚ v Tallinne, vysvetlila, že samostatné sankcie EÚ, ktoré doplnia sankcie OSN, budú odpoveďou na najnovší jadrový test Severnej Kórey.

 

"Naša európska línia je veľmi jasná: väčší ekonomický tlak, väčší diplomatický tlak a jednota s našimi regionálnymi a medzinárodnými partnermi," vysvetlila.

 

Podľa jej slov je potrebné vyhnúť sa vstupu do špirály vojenskej konfrontácie, ktorá by mohla byť extrémne nebezpečná nielen pre región, ale aj pre celý svet.

 

Stoltenberg povedal, že v rámci OSN už bol dohodnutý režim sankcií a "je mimoriadne dôležité, aby sa tieto sankcie naplno vykonávali".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies