Kanada zastavila dovoz ropy z Ruska. Ukrajine posiela nové zbrane

NETKY.SK • 1 Marec 2022, 07:35 • 2 min
Kanada zastavila dovoz ropy z Ruska. Ukrajine posiela nové zbrane

OTTAWA - Kanadský premiér Justin Trudeau ohlásil v pondelok zákaz dovozu ropy z Ruska. Tento krok zdôvodnil slovami, že výnosy z ropy slúžili tiež na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a tamojších oligarchov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Dnes oznamujeme zákaz akéhokoľvek dovozu nerafinovanej ropy z Ruska - priemyslu, z ktorého prezident Putin a jeho oligarchovia značne profitovali,“ povedal Trudeau na tlačovej konferencii. „A keďže Kanada v posledných rokoch dovážala veľmi malé množstvo (ropy z Ruska), toto opatrenie vysiela silné posolstvo,“ dodal.

 

img

 

Trudeau tiež pred novinármi uviedol, že Kanada dodá na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej invázii protitankové zbrane a muníciu. „Kanada bude pokračovať v poskytovaní podpory hrdinskej obrane Ukrajiny proti ruskej armáde,“ povedal podľa agentúry Reuters. „Táto zbytočná vojna sa musí skončiť ihneď,“ vyzval s tým, že inak budú straty len rásť.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Turecko uzatvára úžiny Bospor a Dardanely pre vojnové lode

 

Ministerka obrany Anita Anandová spresnila, že Ottawa poskytne Kyjevu v najbližších dňoch 100 protitankových zbraní a 2 000 rakiet. Kanada už predtým poslala Ukrajine tri zásielky zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia. Podporila zároveň množstvo sankcií voči Moskve vrátane vylúčenia niektorých ruských bánk zo systému medzibankových platieb SWIFT. Kanada zohrala úlohu v obmedzení ruskej centrálnej banky v prístupe k jej devízovým rezervám.

 

img

 

Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová už skôr v pondelok avizovala, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7), medzi ktoré patrí aj Kanada, plánuje prijať voči Rusku ďalšie sankcie.

 

K téme: Ruskí oligarchovia vyzvali na ukončenie vojny

 

Aj austrálska vláda podporí Ukrajinu vojenským vybavením a humanitárnou pomocou, a to v celkovej výške 105 miliónov austrálskych dolárov (68 miliónov eur). V utorok o tom s odvolaním sa na premiéra Scotta Morrisona informovala agentúra DPA.

 

Dve tretiny z uvedenej čiastky vynaložia na „smrtiace i nesmrtiace obranné vybavenie“, uviedol Morrison. Aké zbrane a ďalšie vybavenie jeho krajina pre Ukrajinu dodá, nechcel  prezradiť, aby neposkytol Rusku ďalšie informácie.

 

img

Scott Morrison

 

Napriek tomu poznamenal: „Hovoríme o raketách a munícii, o pomoci Ukrajincom brániť svoju krajinu.“ Vojenský materiál doručia na Ukrajinu v spolupráci s NATO. Ešte minulý týždeň Morrisonova vláda tvrdila, že na Ukrajinu pošle len nesmrtiace vojenské vybavenie.

 

Okrem zbraní poskytne Austrália Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške 35 miliónov austrálskych dolárov cez medzinárodné organizácie zabezpečujúce prístrešky, jedlo, lekársku starostlivosť, pitnú vodu a vzdelanie.

 

Austrália od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára uvalila sankcie na viac ako 350 občanov Ruska a 13 občanov Bieloruska. V pondelok sankcie rozšírila aj na ruského prezidenta Vladimira Putina a popredných členov jeho vlády. Podľa Morrisona sa začína ukazovať, že sankcie, ktoré mnohé štáty uvalili na Rusko, sú účinné.

 

Možno vás zaujme: Experti varujú pred falošnými zbierkami na pomoc Ukrajine




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies