AKTUALIZÁCIA: Následky bombardovania v Charkove, zaznamenali stovky zranených

NETKY.SK • 28 Február 2022, 07:26 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Následky bombardovania v Charkove, zaznamenali stovky zranených

CHARKOV/BRATISLAVA/MOSKVA - Ruská invázia pokračuje piatym dňom. Podľa ukrajinského prezidenta bude dnešok kľúčovým.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizované 28. 2. 21:50

 

My, prezidenti členských štátov Európskej únie: Bulharskej republiky, Českej republiky, Estónskej republiky, Litovskej republiky, Lotyšskej republiky, Poľskej republiky, Slovinskej republiky a Slovenskej republiky sme hlboko presvedčení, že Ukrajina si zaslúži bezodkladné začatie prístupového procesu na vstup do Európskej únie. Preto vyzývame členské štáty EÚ, aby sa zjednotili a vyjadrili najvyššiu politickú podporu Ukrajine a umožnili inštitúciám EÚ podniknúť kroky na bezodkladné udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a začatie procesu prístupových rokovaní. V tejto kritickej chvíli opätovne potvrdzujeme svoju plnú solidaritu s Ukrajinou a jej ľudom.

 

Aktualizované 28. 2. 21:30

 

Francúzsko presťahuje svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Kyjeva do Ľvova, ktorý sa nachádza na západe krajiny. V pondelok to oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Francúzsko je poslednou západnou krajinou, ktorá k tomuto kroku pristúpila.

 

Aktualizované 28. 2. 21:10

 

Satelitné snímky urobené v pondelok súkromnou americkou spoločnosťou Maxar Technologies ukázali, že ruské pozemné sily sa aj naďalej presúvajú zo severu bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. Ide o obrovský vojenský konvoj, ktorý má dĺžku až 27 kilometrov. TASR informácie prevzala od agentúr AP a Reuters. Spoločnosť Maxar uviedla, že konvoj severovýchodne od Kyjeva obsahuje doslova stovky obrnených vozidiel, tankov, transportérov a vozidiel logistickej podpory. Spoločnosť zaznamenala prvé presuny ruskej vojenskej techniky smerom k Ukrajine ešte začiatkom novembra.

 

img

 

Aktualizované 28. 2. 20:45

 

Stúpenci väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného v pondelok vyzvali na protestnú akciu občianskej neposlušnosti. Ľudia tak majú preukázať svoj nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. „Putin vyhlásil vojnu Ukrajine a snaží sa všetkých donútiť, aby si mysleli, že to Ukrajina napadla Rusko, to znamená my všetci. Nie je to tak,“ uviedol Navaľného tím na sociálnej sieti Twitter. „Musíme všetkým ukázať, že vojnu nepodporujeme. Vyzývame Rusov na občiansku neposlušnosť. Nebuďte ticho,“ uvádza sa ďalej v príspevku. Navaľnyj je jeden z najvýraznejších oponentov ruského prezidenta Vladimira Putina. Uväznený bol vlani po tom, ako sa vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa liečil po otrave bojovou látkou typu novičok. Moskva odmietla, že by sa pokúsila tohto ruského politika otráviť, píše Reuters.

 

 

Aktualizované 28. 2. 20:25

 

Nedovoľme, aby táto vojna v nás vzbudila nenávisť voči občanom Ruska. Odsúďme vojnu a tých, ktorí ju páchajú. Apeluje premiér Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti. Upozornil, že zvlášť v takýchto vypätých chvíľach musíme rozlišovať medzi ruskou vládou, ktorá je zodpovedná za rozpútanie vojny na Ukrajine, a obyčajnými ruskými občanmi. „Vojna je obrovská záťaž na psychiku. Obnaží v nás to dobré i zlé. Myslite na to, že aj na Slovensku sa nachádzajú ľudia ruskej národnosti a malo by byť naším spoločným želaním, aby sa u nás cítili bezpečne. Majú to teraz veľmi ťažké,“ uviedol premiér. Ako doplnil, mnohí majú svoje rodiny v Rusku, ktoré sa podľa jeho slov „premenilo na nebezpečnú totalitu a voči oponentom režimu je nemilosrdné“.

 

 

Aktualizované 28. 2. 20:00

 

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) aj Európska futbalová únia (UEFA) vylúčili v pondelok reprezentačné tímy aj kluby z Ruska zo všetkých súťaží. Rusko si nezahrá marcovú baráž o postup na MS 2022 do Kataru a Spartak Moskva skončil v osemfinále Európskej ligy. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil všetkým športovým federáciám, aby vylúčili Rusko z medzinárodných súťaží.

 

 

FIFA a UEFA rýchlo zareagovali spoločným vyhlásením. „Futbalové hnutie je stopercentne jednotné a vyjadruje solidaritu ľuďom zasiahnutým na Ukrajine. Prezidenti oboch organizácií dúfajú, že situácia na Ukrajine sa rýchlo a významne zlepší, aby sa futbal opäť mohol stať nositeľom jednoty a mieru medzi ľuďmi,“ uvádza sa na webe uefa.com. Rusi mali v semifinále play off nastúpiť 24. marca proti Poľsku.

 

 

UEFA navyše s okamžitou platnosťou ukončila sponzorské partnerstvo s energetickým gigantom Gazprom, ktorého väčšinový vlastník je Ruská federácia. Týka sa to Ligy majstrov, EURO 2024 aj ďalších súťaží. Gazprom bol jedným z najväčších sponzorov riadiacej organizácie európskeho futbalu, kontrakt, ktorý platil do roku 2024, mal údajne hodnotu približne 40 miliónov eur ročne.

 

Aktualizované 28. 2. 19:00

 

Britský minister dopravy Grant Shapps nariadil v pondelok všetkým prístavom v Spojenom kráľovstve, aby ruským plavidlám nepovolili zakotviť v nich. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Z dôvodu konania (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajine dávam jasne najavo, že tieto plavidlá tu nie sú vítané,“ napísal Shapps v pondelok na Twitteri. Vláda podľa jeho slov čoskoro prijme príslušnú legislatívu. Zákaz vstupu do prístavov sa vzťahuje na akúkoľvek loď, o ktorej je dôvod domnievať sa, že ju vlastní, ovláda či prevádzkuje akákoľvek osoba spojená s Ruskom, osoba na sankčnom zozname. Takisto sa to vzťahuje na lode plaviace sa pod ruskou vlajkou alebo registrované v Rusku.

 

Aktualizované 28. 2. 18:45

 

Stály predstaviteľ Poľska pri EÚ Andrzej Sadoš v pondelok pre agentúru PAP uviedol, že podpísanie žiadosti zo strany Ukrajiny o členstvo v Európskej únii je historickým dňom, na ktorý Poliaci, Ukrajinci a Európa dlho čakajú, a že Varšava plne podporuje tento krok. „Plne podporujeme európske snahy našich ukrajinských priateľov o čo najrýchlejšiu integráciu ich krajiny do Európskej únie,“ povedal Sadoš. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer podpísal oficiálnu žiadosť o vstup do Európskej únie.

 

Aktualizované 28. 2. 18:30

 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zakázal obyvateľom prevádzať peniaze do zahraničia, píšu agentúry AFP a Bloomberg. Ide o opatrenie prijaté na podporu ruského rubľa, ktorého hodnota v dôsledku západných sankcií prudko klesla. V dekréte podpísanom Putinom sa tiež uvádza, že vývozcovia budú musieť držať najmenej 80 % príjmov v rubľoch, aby podporili ruskú ekonomiku. Opatrenia vstúpia do platnosti 1. marca.

 

„Prezident Vladimir Putin zakázal všetkým ruským obyvateľom prevádzať peňažné prostriedky do zahraničia, a to aj na účely poskytovania zahraničných úverových zmlúv, čo potenciálne vystavuje veľkú časť zahraničného dlhu krajiny vo výške 478 miliárd amerických dolárov riziku nesplatenia,“ píše Bloomberg.

 

Aktualizované 28. 2. 18:00

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok požiadal o prijatie Ukrajiny za členskú krajinu Európskej únie. Urobil tak v piaty deň ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. Ukrajinský parlament (Verchovna rada) na svojom oficiálnom účte na Twitteri napísal, že Zelenskyj už podpísal žiadosť o členstvo Ukrajiny v EÚ. Parlament to označil za „historickú chvíľu“.

 

 

Zelenskyj už skôr v pondelok vo videu vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie podľa nového osobitného postupu. „Vyzývame Európsku úniu, aby okamžite začlenila Ukrajinu (do EÚ) prostredníctvom nového osobitného postupu,“ vyhlásil prezident. „Naším cieľom je byť spolu so všetkými Európanmi a čo je najdôležitejšie, byť na rovnakej úrovni. Som si istý, že je to fér. Som si istý, že je to možné,“ dodal Zelenskyj.

 

Aktualizované 28. 2. 17:30

 

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v pondelok počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, že podmienkou na skočenie bojov na Ukrajine je uznanie ruskej zvrchovanosti nad polostrovom Krym a demilitarizácia Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. „Vladimir Putin uviedol, že dohoda je možná iba vtedy, ak budú bezpodmienečne zohľadnené legitímne bezpečnostné záujmy Ruska vrátane uznania ruskej zvrchovanosti nad Krymom, demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny a zaistenia jej neutrálneho statusu,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

 

Francúzsky prezident ďalej vyzval Putina, aby ruská armáda zastavila útoky na civilné obyvateľstvo, aby sa zachovala civilná infraštruktúra na Ukrajine a bol zabezpečený bezpečný prístup ku kľúčovým cestným tepnám, najmä tým južne od Kyjeva. „Prezident Putin potvrdil svoju ochotu zaviazať sa k týmto trom bodom,“ uviedla Macronová kancelária vo vyhlásení. Podľa televízie CNN Macron po telefonáte s Putinom zavolal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

 

Aktualizované 28. 2. 17:00

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok povedal, že do Poľska prišlo už približne 300 000 Ukrajincov a mnohí ďalší sa pokúšajú dostať k hraniciam. TASR správu prevzala z agentúry PAP. Poľská pohraničná stráž v pondelok hlásila, že v nedeľu na územie Poľska prišlo takmer 100 000 Ukrajincov a ďalších 28 000 prišlo do 7.00 h SEČ miestneho času v pondelok, píše PAP. „Poľsko ponúkne pomoc všetkým, ktorí utrpeli ujmu, predovšetkým ženám a deťom i všetkým ľuďom, ktorí trpia konfliktom na Ukrajine,“ povedal Morawiecki.

 

 

Aktualizované 28. 2. 16:45

 

Ministri obrany Európskej únie (EÚ) potvrdili jednotnú pozíciu a záujem aktívne konať na podporu Ukrajiny. Po ich pondelkovom rokovaní o tom informoval minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Témami stretnutia bola aj informácia od viacerých členských štátov o dodávkach vybavenia pre Ukrajinu či boj proti ruskej vojnovej propagande. „Zároveň sme privítali spustenie asistenčného opatrenia na nákup humanitárneho a vojenského vybavenia pre Ukrajinu vo výške 500 miliónov eur,“ priblížil Naď vo vyhlásení, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

 

 

Aktualizované 28. 2. 16:30

 

Pravoslávna cirkev Ukrajiny v pondelok uviedla, že jednotky strážiace Kláštor svätého Michala v Kyjeve zadržali „diverzantov“, ktorí chceli na mieste zaútočiť a zrejme zabiť najvyššieho predstaviteľa ich cirkvi. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News. Agentúra AP napísala, že „Putin vo svojom prejave z 21. februára, ktorým sa snažil ospravedlniť inváziu na Ukrajinu svojim skresleným historickým príbehom, bez akýchkoľvek dôkazov tvrdil, že Kyjev sa pripravuje na zničenie Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu.“ Ukrajinskí cirkevní predstavitelia sú v spore s Ruskom, odkedy Ukrajina vytvorila novú pravoslávnu cirkev, pripomína Sky News.

 

Aktualizované 28. 2. 16:15

 

Americká spoločnosť Meta oznámila, že zablokovala niekoľko falošných profilov a hacknutých účtov prepojených na Rusko. Tie podľa nej zdieľali dezinformácie ohľadom situácie na Ukrajine, informovala v pondelok agentúra AFP. Proruské skupiny „prevádzkovali webové stránky, ktoré sa vydávali za nezávislé spravodajské subjekty na platformách Facebook, Instagram, Twitter a Youtube,“ oznámila spoločnosť Meta. „Taktiež sme zablokovali domény, ktoré hackeri využívali na zavádzanie občanov Ukrajiny,“ oznámil vedúci bezpečnostnej politiky spoločnosti Nathaniel Gleicher. Sociálne siete sa stali jedným z frontov boja ruskej invázie na Ukrajinu a miestom, kde sa v súčasnosti aj napriek opatreniam šíri mnoho dezinformácií, pripomína AFP.

 

 

Aktualizované 28. 2. 15:40

 

Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v pondelok oznámil, že jeho krajina prijala sankcie voči Rusku. Opatrenia sú podľa neho rovnaké, ako sankcie zo strany Európskej únie. TASR o tom informovala na základe informácií od AFP a Reuters. „Je to veľký krok pre Švajčiarsko,“ povedal Cassis na tlačovej konferencii po tom, ako neutrálna alpská krajina niekoľko dní váhala, či sa pripojí k medzinárodnému kroku sankcionovať Moskvu za útok na jej suseda, uviedla AFP.

 

„Vzhľadom na pokračujúcu vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine sme sa rozhodli prijať balíky sankcií uvalených Európskou úniou 23. a 25. februára,“ uviedla švajčiarska vláda vo vyhlásení a dodala, že stojí po boku Ukrajiny a jej obyvateľov. Aj z tohto dôvodu bude dovážať humanitárnu pomoc pre ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny do Poľska.

 

Japonsko plánuje uvaliť sankcie na Bielorusko, oznámil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA. Sankcie sú zamerané na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalších vládnych predstaviteľov, spresnil Kišida.

 

Kišida po telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským potvrdil, že plánuje poskytnúť Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške 100 miliónov dolárov. Japonsko v reakcii na spustenie ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine už oznámilo, že zavedie nové sankcie voči Rusku. Tokio obmedzí export polovodičov a zavedie sankcie voči ruským finančným inštitúciám.

 

Aktualizované 28. 2. 15:15

 

Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) v pondelok oznámila, že zatvára vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z 36 krajín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

 

TASR má k dispozícií oficiálny PDF súbor všetkých štátov, ktorý agentúra Rosaviacija zaradila na „čierny zoznam“. Je medzi nimi aj Slovensko. „V súlade s medzinárodným právom bolo - v reakcii na zákaz európskych štátov prevádzkovať lety civilných lietadiel prevádzkovaných ruskými leteckými dopravcami a/alebo registrovaných v Rusku - zavedené obmedzenie prevádzkovania letov leteckými dopravcami z 36 štátov,“ uviedla v krátkom oznámení ruská agentúra.

 

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v nedeľu oznámila, že EÚ zatvára svoj vzdušný priestor „pre lietadlá vlastnené Ruskom, registrované v Rusku alebo riadené Ruskom“. Šéfka EK povedala: „Nebudú môcť pristáť, vzlietnuť alebo preletieť nad územím EÚ, vrátane súkromných lietadiel oligarchov,“ pripomenula televízia Sky News.

 

Aktualizované 28. 2. 14:45

 

Na ukrajinsko-slovenských hraniciach je situácia s utečencami už nekontrolovateľná, preto veľkú časť davu utečencov presmerujú k ukrajinsko-maďarským hraniciam, kde ich Maďarsko prijíma, oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Maďarský minister v súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou vyjadril vážne obavy z možnosti humanitárnej katastrofy.

 

Aktualizované 28. 2. 14:30

 

Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu. Uviedol to v pondelok v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné. Peskov podľa agentúry Reuters vysvetlil, že Rusko pripravovalo plány na možné sankcie Západu, vrátane tých najprísnejších, pomerne dlho. Existujú plány reakcie, boli vypracované a implementujú sa, keď sa objavia problémy, uviedol Peskov.

 

USA a Európska únia sa tento víkend dohodli, že v reakcii na útok Ruska na Ukrajinu vylúčia niektoré ruské banky zo systému medzibankových platieb SWIFT a zmrazia devízové rezervy ruskej centrálnej banky. Na otázku o tom, ako ruská centrálna banka zvládla krízu, Peskov odpovedal: „Nemali sme dôvod pochybovať o efektívnosti a spoľahlivosti našej centrálnej banky. Ani teraz nie je dôvod pochybovať.“

 

Dodal, že Rusko má všetok potenciál na kompenzáciu škôd. „Je mu to pomerne ľahostajné. Sankcie obsahujú dosť absurdné ustanovenia o nejakom majetku“, pričom podľa Peskova „každý vie“, že Putin nemá žiadne aktíva okrem tých, ktoré každoročne priznáva. Sankcie proti Putinovi a ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi uvalili Spojené štáty, Európska únia, Británia a Kanada. Austrália uvalila sankcie proti Putinovi a premiérovi Michailovi Mišustinovi.

 

 

Aktualizované 28. 2. 14:10

 

Pri ostreľovaní ukrajinského Charkova ruskou armádou zahynuli v pondelok desiatky ľudí a stovky utrpeli zranenia, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. TASR o tom informuje na základe správ britského denníka The Guardian a televízie Sky News. Podľa spravodajskej stanice Sky News prebiehali v uliciach Charkova ťažké boje po tom, čo v noci na nedeľu do mesta vpadli ruské vojenské vozidlá.

 

 

„Na Charkov práve vystrelili grady (rakety). Desiaty mŕtvych a stovky zranených,“ napísal na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Miestni predstavitelia tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta v nedeľu uviedli, že ukrajinské jednotky nad ním opäť získali plnú kontrolu po pouličných bojoch s ruskými vojakmi.

 

 

Aktualizované 28. 2. 13:09

 

Od pondelka je zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky pre lietadlá Ruskej federácie. Informoval o tom na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

 

„V zmysle nariadenia Rady EÚ je oddnes zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky pre všetky lietadlá vlastnené, v prenájme alebo prevádzkované alebo inak kontrolované občanmi Ruskej federácie a všetkým držiteľom osvedčení leteckých prevádzkovateľov, vydaných orgánmi Ruskej federácie,“ vyjadril sa v pondelok Doležal.

 

 

Zákaz sa netýka humanitárnych letov, záchranárskych letov a jednosmerných letov, vracajúcich sa prenajatých lietadiel s povolením príslušných slovenských orgánov a v prípade núdzového pristátia alebo núdzového príletu. Dopravný úrad SR už podľa Doležala vydal tzv. NOTAM, čo je oficiálna správa pre užívateľov vzdušného priestoru SR.

 

Aktualizované 28. 2. 12:30

 

Fínsko neumožní štart Rusku a Bielorusku na tohtoročných majstrovstvách sveta v hokeji, ktoré sa uskutočnia od 13. do 29. mája v Helsinkách a Tampere. Zároveň požaduje vylúčenie oboch krajín zo všetkých medzinárodných hokejových akcií. V pondelok to na oficiálnej stránke tamojšej federácie uviedol jej predseda Harri Nummela.

 

img

 

Fínsko v pondelok rokovalo aj s predstaviteľmi Švédska a Česka o vylúčení Ruska z turnajov Euro Hockey Tour.

 

Ruskí hokejisti mali byť súpermi Slovenska v helsinskej A-skupine tohtoročných MS, Bielorusi mali nastúpiť v béčku. Rusko by malo na prelome rokov hostiť juniorský šampionát v Novosibirsku a Omsku a na budúci rok sa má v Petrohrade konať elitný šampionát.

 

Aktualizované 28. 2. 11:52 

 

Litovská vláda v pondelok oznámila, že požiada prokurátorov Medzinárodného trestného súdu (ICC), aby vyšetrili podozrenia zo spáchania „vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine“. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

„Každý deň prichádzajú nové materiály, ale už ich máme dosť na to, aby sme mohli podať žiadosť,“ povedala litovská premiérka Ingrida Šimonyté na zasadnutí vlády vysielanom aj v televízii.

 

 

Medzičasom Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD), oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

Kyjev žiada hlavný súdny orgán OSN, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity. 

 

„Rusko sa musí zodpovedať za to, že manipulovalo s pojmom genocídy, aby ospravedlnilo svoju agresiu. Žiadame o urýchlené rozhodnutie, ktoré Rusku nariadi okamžite zastaviť vojenské aktivity a očakávame, že pojednávania sa začnú na budúci týždeň,“ dodal ukrajinský prezident.

 

Oznámenie prišlo po Zelenského tvrdení, že konanie Ruska počas vpádu na Ukrajinu, teda bombardovanie materských škôl, obytných oblastí a zón nevojenskej infraštruktúry, nesie známky genocídy. 

 

Aktualizované 28. 2. 10:16

 

Lotyšský parlament v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí schválil zmeny zákona o národnej bezpečnosti, ktoré občanom krajiny umožnia bojovať na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

„Naši občania, ktorí chcú podporiť Ukrajinu a dobrovoľne tam slúžiť na obranu nezávislosti Ukrajiny a našej spoločnej bezpečnosti, musia mať možnosť tak urobiť,“ povedal Juris Rančanis, predseda parlamentného výboru pre obranu, vnútorné veci a prevenciu korupcie, ktorá zákon vypracovala.

 

img

 

Novelu zákona schválil parlamentný výbor pre obranu, vnútorné veci a prevenciu korupcie ešte v nedeľu 27. februára. Tí obyvatelia Lotyšska, ktorí chcú slúžiť na Ukrajine, sa budú musieť zaregistrovať na útvare zálohy ozbrojených síl.

 

Aktualizované 28. 2. 10:01

 

Britská vláda neeviduje žiadne výrazné zmeny v ruskom vojenskom jadrovom programe, povedal v pondelok britský minister obrany Ben Wallace s tým, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť tieto zbrane hromadného ničenia do stavu pohotovosti má odpútať pozornosť od toho, že vojna na Ukrajine nejde podľa jeho predstáv. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

 

„Nie je tam žiadna významná zmena,“ povedal Wallace v súvislosti s ruskými jadrovými zbraňami. Rozhodnutie uviesť ich do stavu pohotovosti je podľa šéfa britského rezortu obrany prejavom sily v čase, keď sa postup ruských síl na Ukrajine spomalil.

 

img

Boris Johnson

 

Na otázku moderátora rozhlasovej stanice LBC, či je Putin „dostatočne šialený“ na to, aby rozpútal jadrovú vojnu, Wallace odpovedal, že šéf Kremľa "v poslednom čase nepochybne urobil veľa iracionálnych vecí".

 

„Nebudem špekulovať o tom, čo by urobil alebo neurobil, ale práve preto všetci na Západe udržiavame naše odstrašujúce prostriedky (jadrové zbrane) v stave pripravenosti,“ dodal.

 

Podobné vyjadrenie poskytol v nedeľu britský premiér Boris Johnson. „Sú to (Ukrajinci) nevinní ľudia, ktorí čelia úplne nevyprovokovanej agresii. V skutočnosti sa deje to, že sa bránia, možno účinnejšie a s väčším odporom, ako Kremeľ očakával,“ povedal Johnson.

 

Aktualizované 28. 2. 9:35 

 

V ukrajinskej metropole Kyjev operuje viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí dostali z Kremľa rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vládu a pripraviť pre Moskvu pôdu na prevzatie kontroly. Napísal to vo svojom pondelkovom vydaní britský denník The Times bez uvedenia zdroja.

 

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktov vo svete.

 

img

 

Komando vagnerovcov podľa denníka The Times priletelo pred piatimi týždňami z Afriky na Ukrajinu s rozkazom odstrániť Zelenského vládu, a to výmenou za „zaujímavý“ finančný bonus. Informácie o ich výsadku sa dostali k ukrajinskej vláde v sobotu ráno, napísali The Times.

 

Vagnerovcov spájajú s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina – miliardárom Jevgenijom Prigožinom. Jednotky Vagnerovej skupiny údajne slúžia ruským súkromným a štátnym záujmom na Ukrajine, v Sýrii a v Líbyi. Svoje služby ponúkli i miestnym predstaviteľom v subsaharskej Afrike vrátane bývalej francúzskej kolónie Mali a v Stredoafrickej republike, píše agentúra AFP.

 

Aktualizované 28. 2. 9:15

 

Nemecko a Taliansko už posielajú Ukrajine zbrane, Maďarsko ale tak neurobí, lebo zbrane potrebuje. Používa ich totiž maďarská armáda, cituje spravodajca TASR vyhlásenie premiéra Viktora Orbána v mimoriadnom rozhovore v nedeľu večer pre verejnoprávnu televíziu M1.

 

Premiér zopakoval postoj svojej krajiny, že Maďarsko musí zostať mimo tohto konfliktu. Nemožno robiť nepremyslené kroky a robiť návrhy, aké robí ľavicová opozícia. Netreba posielať zbrane do susednej krajiny, pretože tam žijú aj Maďari, a je možné, že tieto zbrane môžu použiť prípadne aj proti nim,“ dodal.

 

img

 

Vyhlásil, že v danej situácii je pre Maďarsko zárukou bezpečnosti jedine členstvo v NATO, nech sa konflikt vyvinie akýmkoľvek smerom.

 

Politik opakovane potvrdil, že jeho krajina podporí všetky sankcie, ktoré členské krajiny Európskej únie voči Rusku prijmú. Zdôraznil však, že zo sankcií treba vynechať projekt rozšírenia atómovej elektrárne v meste Paksi, pretože na to doplatia Maďari.

 

„Kým budem premiérom, sankcie neohrozia bezpečnosť dodávok energií, maďarsko-ruské vzťahy a ani znižovanie režijných nákladov maďarských domácností,“ zdôraznil Orbán.

 

Aktualizované 28. 2. 9:00

 

Ruská armáda v pondelok uviedla, že získala vzdušnú prevahu nad ukrajinským územím. Zároveň obvinila ukrajinskú armádu, že civilistov využíva ako ľudské štíty, pričom zdôraznila, že obyčajní ľudia môžu „slobodne“ opustiť Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany.

 

„Všetci civilisti v meste môžu slobodne opustiť ukrajinskú metropolu po diaľnici Kyjev-Vasyľkiv. Tento smer je otvorený a bezpečný,“ povedal v televíznom vystúpení hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

 

img

 

„Ruské letectvo získalo vzdušnú prevahu nad celým územím Ukrajiny,“ dodal a obvinil ukrajinské sily, že využívajú civilistov ako ľudské štíty.

 

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl predtým uviedol, že postup ruských vojsk na Ukrajine sa spomalil.

„Ruskí okupanti znížili tempo (svojej) ofenzívy, ale stále sa v niektorých oblastiach snažia dosiahnuť úspech,“ uviedla ukrajinská armáda, ktorú citovala AFP.

 

Pôvodný článok:

 

Ruské sily cez noc ostreľovali ukrajinské mesto Černihiv na severe Ukrajiny. Útok sa začal o 02:00 a zasiahli počas neho aj budovu, v ktorej sa nachádza materská škola. V centre mesta poškodili päťpodlažný obytný dom.

 

Nadránom počuli výbuchy aj v okolí hlavného mesta Kyjev a druhého najväčšieho mesta Charkov. Spravodajca BBC uviedol, že obyvatelia Kyjeva môžu v pondelok o 8:00 opustiť podzemné úkryty, keďže sa skončil víkendový zákaz vychádzania. Otvoria tiež potraviny a spustia verejnú dopravu. Metro bude premávať v obmedzenom režime.

 

 

Ukrajinské úrady informovali, že obyvatelia budú vidieť iné mesto, na aké boli zvyknutí. V uliciach sa totiž nachádzajú protitankové systémy a ďalšie vojenské vybavenie. Dodali, že hlavné mesto je stále v rukách vlády. Upozornili však, že vojna naďalej pokračuje.

 

Prečítajte si tiež: Austrália uvalila sankcie na Putina a ministrov. Ukrajine posiela zbrane

 

Zákaz vychádzania začne opäť platiť dnes o 22:00 tamojšieho času a potrvá do utorka 07:00. Obyvatelia dostali odporúčanie, aby nevychádzali z úkrytov, pokiaľ to nie je nevyhnutné. 

 

 

Prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu telefonoval s britským premiérom Borisom Johnsonom a povedal, že piaty deň invázie bude kľúčový. 

 

Možno vás zaujme: Amnesty International potvrdila útoky na ukrajinských civilistov




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies