Putin schválil spoluprácu medzi Ruskom a AstraZeneca

NETKY.SK • 18 December 2020, 14:32 • 2 min
Putin schválil spoluprácu medzi Ruskom a AstraZeneca

MOSKVA - Úroveň ochrany, ktorú poskytuje ruská vakcína proti koronavírusu, dosahuje 97%. Uviedol to vo štvrtok ruský prezident Vladimír Putin na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

„Rusko sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá vyvinula a začala vyrábať vakcínu. A máme dobrú očkovaciu látku: bezpečnú aj účinnú – viac ako 95 percent, na úrovni ochrany 96-97%, tvrdia odborníci," povedal prezident.

 

Vakcína proti koronavírusu, ktorú Ruská federácia zaregistrovala 11. augusta ako prvá na svete, dostala názov Sputnik V. Liek vyvinulo Národné výskumné centrum pre epidemiológiu a mikrobiológiu pomenovanom po Gamaleya. Postregistračné štúdie lieku sa začali v Moskve 7. septembra, dobrovoľníci dostali prvú vakcínu 9. septembra. Celkovo sa programu zúčastnilo 40-tisíc ľudí, z toho 10-tisíc dostalo placebo.

 

 

Spolupráca s AstraZeneca

 

Putin vyjadril dôveru a dobrý výsledok spolupráce medzi Ruskom a farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca v oblasti vakcín proti koronavírusom. Predtým farmaceutická spoločnosť AstraZeneca ohlásila začiatok výskumného programu a spolupráce v oblasti kombinácie vlastnej vakcíny proti koronavírusu a ruského lieku Sputnik V. RDIF zo svojej strany uviedol, že klinické skúšky kombinácii vakcíny AstraZeneca v kombinácii s ľudským adenovírusovým vektorom typu Ad26 Sputnik V sa začnú do konca roka.

 

„Naši zahraniční kolegovia sa vďaka Bohu obrátili tvarou k nám a sú pripravení spolupracovať tam, kde sa im niečo nedarí. Je tu anglo-švédska spoločnosť AstraZeneca pripravená s nami spolupracovať a teraz pospisuje príslušnú dohodu. A to je veľmi dobre, keď špecialisti na takej vysokej úrovni spoja svoje úsilie, som si istý, že výsledok bude veľmi dobrý pre celý svet," uviedol vo štvrtok na výročnej tlačovej konferencii.

 

 

Dodávka komponentov domácich vakcín proti koronavírusu do iných krajín nijako neovplyvní masové očkovanie v krajine, ale podľa Putina pomôže tiež zlepšiť kvalitu samotnej vakcíny. V Rusku bude očkovanie úplne dobrovoľné a bezplatné.

 

Žiadosť na nákup viac ako 1,2 miliardy dávok vakcíny Sputnik V prišla z viac ako 50 krajín sveta. Vakcínu na dodávku na zahraničné trhy budú vyrábať medzinárodní partneri Ruského fondu priamych investícií v Indii, Brazílii, Číne, Kórei a ďalších krajinách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies