Odborári rokujú o rapídnom navýšení minimálnej mzdy od budúceho roka. Takéto prilepšenie by mnohých potešilo!

NETKY.SK • 30 Jún 2021, 20:25 • 2 min
Odborári rokujú o rapídnom navýšení minimálnej mzdy od budúceho roka. Takéto prilepšenie by mnohých potešilo!

BRATISLAVA - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR bude požadovať, aby minimálna mzda na rok 2022 stúpla zo súčasných 623 eur na 679,80 eura.

slovakia

left justify in out

Minimálne hrubé mesačné zárobky by totiž podľa odborárov mali v budúcom roku tvoriť 60 percent priemernej mzdy na Slovensku za rok 2020.

 

Minimálna mzda na úrovni 680 eur

Odborári upozorňujú na to, že minimálna mzda je základným nástrojom zvyšovania miezd v hospodárstve, ako aj odrazovým mostíkom v sektorových a podnikových kolektívnych vyjednávaniach, a jej zvyšovaním rastie životná úroveň zamestnancov.


Ak by návrh prešiel na rokovaní tripartity, išlo by o 13 percentný nárast mzdových taríf pri zachovaní doterajších benefitov. Návrhy zmlúv zaslali zástupcom povereným vládou a reprezentatívnym zástupcom zamestnávateľov.

 

Aktuálne prebiehajú rokovania

Sociálni partneri podľa zákona vyjednávajú o výške minimálnej mzdy od apríla do konca augusta. Ak sa nedohodnú, použije sa na jej určenie vzorec predvídaný zákonom.

 

„Do minulého roka bola výška minimálnej mzdy zákonom stanovená ako 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve dva roky dozadu, podľa aktuálne platnej legislatívy mesačná minimálna mzda je 57 % tejto sumy," upozornili odborári.

 

Zmenil sa aj výpočet minimálnych mzdových nárokov. Zmrazenie mzdových zvýhodnení od roku 2021 a zníženie minimálnych mzdových nárokov podľa KOZ negatívne prevyšujú prínosy zvýšenia minimálnej mzdy na rok 2022.

 

Od januára si ľudia polepšili o 43 eur

Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila z pôvodných 580 eur na 623 eur.

 

Najnižšie hrubé zárobky tak dosahujú 57 percent z priemernej hrubej mzdy na Slovensku za rok 2019. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu stúpol na 3,580 eura z pôvodných 3,333 eura.
 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí ďalšie prepúšťanie a prehĺbi regionálne rozdiely, tvrdí analytik



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies