Putin prvýkrát komentoval nepokoje v USA

NETKY.SK • 15 Jún 2020, 17:55 • 2 min
Putin prvýkrát komentoval nepokoje v USA

MOSKVA - Vladimír Putin reagoval na masové protesty v Spojených štátoch, ktoré sa začali po smrti Afroameričana zavinením policajta bielej pleti.

slovakia

left justify in out

Nepokoje v USA pozorujeme už dlho

"Snažím sa veľmi opatrne komentovať to, čo sa deje v USA alebo iných krajinách. To, čo sa tam stalo, je prejavom hlboko zakorenených vnútorných kríz. V skutočnosti to pozorujeme už dlho, už od okamihu, keď sa úradujúci prezident dostal k moci, keď zvíťazil, celkom jednoznačne vyhral demokratickým spôsobom. A strana, ktorá prehrala, prišla so všetkými druhmi výmyslov a bájiek, len aby spochybnila jeho legitimitu", povedal v rozhovore pre program "Moskva. Kremeľ. Putin."

 

img

 

Guvernéri nesúhlasia s prezidentom Trumpom

Ruského lídra prekvapila aj reakcia guvernérov niektorých štátov na nariadenia Donalda Trumpa. "Čo je to demokracia? To je sila ľudí, to je pravda. Ak si však ľudia vyberú najvyššie orgány, potom najvyššie orgány moci s dôverou ľudí majú právo budovať prácu výkonných orgánov moci takým spôsobom, aby zaručili záujmy drvivej väčšiny obyvateľov krajiny. A čo tam?" Prezident hovorí: "Treba to urobiť," na čo miestni guvernéri reagujú: "No nie - neurobíme to", poznamenal Putin.

 

img

 

Po začatí masových protestov Trump požiadal, aby guvernéri štátov zaviedli národnú gardu, ale úrady v niekoľkých regiónoch uviedli, že sú schopné čeliť nepokojom aj bez armády.

 

Situácia v Seattli

V Seattli nepochybne prebieha testovacia metóda nového vplyvu na politickú agendu v Spojených štátoch – niet pochýb o tom, že po samotných separatistov, o ktorých masovo hovoria média ktorí im sympatizujú, ťažko môže spôsobiť priazeň veľkej časti americkej spoločnosti. Na jednej strane je súčasná situácia katastrofou pre autoritu federálnych orgánov a osobne Donalda Trumpa. V tom zmysle, že významná časť Američanov, ktorí pozorujú čo sa deje v Seattli z bezpečnostnej vzdialenosti, úprimne nechápe, prečo je nemožné obnoviť poriadok pomocou federálnych bezpečnostných síl.

 

 

Otázky 

Na druhej strane, v modernej politike najčastejšie vyhráva ten, na koho strane sú jasné príklady "posvätných obetí" a dá sa pochopiť logika prezidenta, ktorý by nechcel dávať CNN zábery "zastrelených tínežerov, takmer detí, armádou mierumilovných, ktoré chceli spravodlivosť a šťastie pre všetkých".

 

Seattle ako politický ťah? 

Prax navyše ukazuje, že pre štáty a mestá, v ktorých sú starostovia a guvernéri republikánmi, sa z nejakého dôvodu neobjavujú analógy "Autonómnej oblasti Seattle", čo znamená, že Biely dom môže počas predvolebnej kampane používať jednoduchú, ale účinnú propagandistickú techniku, ktorá ponúka voličom výber: buď Trump (so všetkými jeho nedostatkami) alebo Seattle v celom jeho aktuálnom šialenstve.

 

img

 

Obraz nepokojov 

Je to dosť riskantná taktika, ale ak budú Američania dostatočne šokovaní dôsledkami hromadných programov, zábermi spálených štvrti v Minneapolise alebo Chicagu, ako aj požiadavkami "mierumilovných demonštrantov s guľometmi v rukách" zo Seattlu, potom to môže celkom fungovať.

       

Zdroj: https://ria.ru/20200614/1572906849.html

 

        https://ria.ru/20200614/1572891656.html?in=t




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies