Fontána na Námestí slobody v Bratislave nie je podľa RÚVZ určená na kúpanie sa

NETKY.SK • 16 August 2023, 12:14 • 2 min
Fontána na Námestí slobody v Bratislave nie je podľa RÚVZ určená na kúpanie sa

BRATISLAVA - Kúpanie alebo osviežovanie sa vodou z fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave je na vlastné riziko a zodpovednosť. Uviedol to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave s tým, že nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.

slovakia

left justify in out

Magistrát hlavného mesta tvrdí, že po rekonštrukcii ide o kontaktnú fontánu, do ktorej je možné vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa počas horúcich dní, nie kúpať sa. "Obnovená fontána bola skolaudovaná iba na dekoračno-vizuálne účely," uviedla hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová.

Fontány podľa jej slov slúžia ako okrasný prvok, na osvieženie vzduchu, spríjemnenie prostredia či oddychu v dotknutom území. "Nie sú určené na kúpanie sa obyvateľstva," ozrejmila. Fontány, ako podotkla, nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru a voda v nich nie je preverovaná laboratórnymi analýzami úradu. 

Mesto Bratislava pre agentúru TASR skonštatovalo, že od začiatku komunikovalo, že do fontány Družba, ktorá sa v uplynulých týždňoch stala vyhľadávanou atrakciou, možno vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa, nie kúpať sa.

"O prevádzkových pravidlách informuje aj prevádzkový poriadok, ktorý je tam umiestnený," doplnil hovorca mesta Peter Bubla. V ňom samospráva uvádza, že do fontány je možné vstupovať na vlastnú zodpovednosť a prevádzkovateľ nezodpovedá za prípadný vznik úrazu. "Voda je zdravotne nezávadná, no nie je pitná," stojí v poriadku. Tiež je zakázané do fontány hádzať akékoľvek predmety a vstupovať do nej so psami a inými zvieratami.

 

Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo v júni na sociálnej sieti fontánu označil za "detské vodné ihrisko". Povedal, že vstup je tam povolený a deti sa tam môžu hrať. "Odborná pracovníčka tunajšieho úradu vykonala dňa 9. augusta kontrolu v rámci štátneho zdravotného dozoru, pri ktorej bolo zistené, že fontána Družba a jej okolie nie sú žiadnym spôsobom označené ako detské vodné ihrisko," podotkla Nosálová. Fontána bola verejnosti sprístupnená v júni. Stalo sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola jedna z najväčších fontán na Slovensku vypustená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Týždeň
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies