Konflikt na Ukrajine: Rusi otestovali balistickú strelu!

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 21:57 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Rusi otestovali balistickú strelu!

KYJEV/MOSKVA/SEVASTOPOĽ – Vladimír Putin dnes nariadil stiahnutie ruských vojakov zo západu Ruska a ukončil tak akciu, ktorú nazval "vojenským cvičením". Napriek posledným informáciám sa však na území Ukrajiny stále nachádzajú ruskí vojaci. Do Kyjeva dnes pricestoval aj šéf americkej diplomacie John Kerry, ktorý sa Rusku vyhráža sankciami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

21:57 - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyšle na Ukrajinu vojenskú pozorovateľskú misiu, o ktorú požiadala tamojšia vláda. Americký zástupca pri OBSE Daniel Baer o tom informoval po utorňajšom zasadnutí vo Viedni, kde sa rozhodlo do misie zapojiť 15 členských krajín vrátane USA. Pozorovatelia podľa neho vycestujú na Ukrajinu ešte v stredu a následne by mali začať pôsobiť na Kryme, ktorý po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča ovládli proruské sily. 


21:55 - Viac ako hodinu rokovali dnes večer v Madride, v rezidencii ruského veľvyslanca, šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informovali o tom španielske, francúzske i talianske médiá.


21:40 - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval dnes ruského prezidenta Vladimira Putina na diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine a na vytvorenie základov pre mierové spolunažívanie Ukrajincov, krymských Tatárov a Rusov. 


21:35 - Česká republika vyšle vo štvrtok do Kyjeva ďalší špeciál, ktorý by mal do Prahy prepraviť ďalších 15 ťažko zranených demonštrantov. Informovali o tom dnes české médiá s odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra Pavla Nováka. 


21:02 - Ukrajinská ľoď Slavutič odvrátila útok neznámych ozbrojených mužov, ktorí chceli prevziať kontrolu naď plavidlom. Informovala o tom agentúra Interfax.

 

img

 

20:55 - Švédske ozbrojené sily posilňujú ochranu vzdušného priestoru v okolí ostrova Gotland ležiaceho v Baltskom mori. Do oblasti vysielajú časť stíhačiek typu Gripen s cieľom zintenzívniť hliadky vo vzdušnom priestore nad juhovýchodom Švédska. Informáciu, ktorú zverejnili dnes v Štokholme, sprostredkovala poľská spravodajská televízia TVN24 s tým, že ide zrejme o reakciu na najnovší vývoj na Ukrajine.


20:40 - Rusko dnes skúšobne odpálilo medzikontinentálnu balistickú raketu. Agentúra Reuters citovala amerického predstaviteľa, podľa ktorého Moskva o teste vopred informovala Spojené štáty, a to ešte pred vypuknutím súčasnej krízy na ukrajinskom polostrove Krym. Podľa informácií ruského ministerstva obrany raketu typu RS-12M Topoľ odpálili zo základne Kapustin Jar v Astrachánskej oblasti pri severozápadnom pobreží Kaspického mora. 

 

img

 

20:35 - Členské štáty Európskej únie sa dnes predbežne dohodli na zmrazení majetku 18 Ukrajincov. Urobili tak na žiadosť novej vlády v Kyjeve, podľa ktorej zmizli zo štátnej pokladnice miliardy dolárov. Konečné rozhodnutie by malo padnúť v nasledujúcich dňoch, píše agentúra Reuters. Podobné kroky podľa nej urobili minulý týždeň Rakúsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko, ktoré zmrazili majetok a bankové účty 20 Ukrajincom vrátane zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča a jeho syna.


20:36 - Nedávne krvavé zrážky v Kyjeve vyprovokovala "neukrajinská tretia sila", uviedol dnes počas návštevy Charkovskej oblasti ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Podľa tohto zdroja prebieha v súčasnosti vyšetrovanie, ktoré poskytne odpovede na otázky, kto strieľal, kedy strieľal a pod akým velením.

 

20:22 - Francúzsky prezident Francois Hollande sa v stredu stretne v Paríži s ministrami zahraničných vecí USA, Ruska, Nemecka a Veľkej Británie. Na schôdzke účastníkov medzinárodnej konferencie o Libanone, ktorej dejiskom bude francúzska metropola, sa bude hovoriť predovšetkým o aktuálnom vývoji na Ukrajine, informovala agentúra DPA.

 

20:13 - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) by mohla už v stredu vyslať na Ukrajinu vojenských pozorovateľov. Dohodli sa o tom zástupcovia 20 členských krajín OBSE na svojom dnešnom zasadnutí vo Viedni, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

 

19:50 - Rusko podnikne protiopatrenia, ak Spojené štáty uvalia voči nemu sankcie za kroky na Ukrajine. Oznámil to dnes hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič.

 

19:47 - Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh si dnes predvolal veľvyslanca Ruskej federácie v Maďarsku Alexandra Tolkača. V mene vlády vyzval Rusko, aby plnilo medzinárodné dohody a stiahlo vojenské jednotky na svoje krymské základne, uviedla agentúra MTI.

 

19:29 - Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v spoločnom vyhlásení odsúdili obsadenie ukrajinského polostrova Krym ruskými vojakmi, ktoré sa podľa nich podobá vojenským intervenciám zo sovietskej éry. 

 

19:15 - Vojenskou inváziou na Ukrajine môže Rusko od seba odpudiť aj iné štáty, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama. Domnieva sa, že existuje priestor na to, aby Ukrajina bola priateľom Západu aj Ruska. Podľa Obamu vo svete panuje názor, že kroky Ruska sú porušením medzinárodného práva. "Zdá sa, že prezident (Vladimir) Putin má iný druh právnikov, ktorí majú rôzne výklady. Ale nemyslím si, že to niekoho oklame," konštatoval šéf Bieleho domu.

 

19:02 - Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyzval nové ukrajinské vedenie, aby rešpektovalo legitimitu hlavy štátu Viktora Janukovyča a držalo sa dohody niekdajšieho vedenia krajiny s opozíciou z 21. februára. Inak hrozí Ukrajine naďalej nestabilita a násilie, uviedol dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na ruskú ambasádu v Prahe.

 

18:49 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vyzýva Rusko, aby stiahlo svoje jednotky späť na základne a zdržalo sa zasahovania do vývoja na Ukrajine. "Akákoľvek ďalšia eskalácia napätia a pokračujúce porušovanie suverenity, teritoriálnej integrity a nezávislosti Ukrajiny budú predstavovať vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť," píše rezort diplomacie vo vyhlásení, ktoré poskytol jeho tlačový odbor.

 

18:40 - Litva sa rozhodla pre uvalenie sankcií a zákaz vstupu na svoje územie pre 18 ukrajinských predstaviteľov, politikov i úradníkov, ktorí nesú zodpovednosť za použitie neprimeranej sily proti demonštrantom v Kyjeve. Figuruje medzi nimi aj zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, informovali dnes oficiálne zdroje vo Vilniuse.

 

18:29 - Severoatlantická aliancia dnes obvinila Rusko z pokračujúceho porušovania medzinárodných záväzkov a suverenity Ukrajiny. Zdôraznila, že bude Moskve toto stanovisko tlmočiť na stredajšej mimoriadnej schôdzke Rady NATO-Rusko. "Budeme sa venovať Rusku na Rade NATO-Rusko," citovala šéfa NATO Andersa Fogha Rasmussena agentúra AP.

 

18:15 - Za vojenskú podporu Západu sa v novom vydaní nemeckého týždenníka Stern vyslovila bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. S predstihom o tom dnes informuje tlačová agentúra APA. Podľa Tymošenkovej názoru sa Rusko automaticky stiahne, keď spojenci vojensky podporia Ukrajinu. Putin rozumie "iba jazyku sily", vyhlásila expremiérka.


17:45 - Ukrajinskí športovci hrozia bojkotom nadchádzajúcich zimných paralympijských hier v Soči (7. - 16. 3.). Ak Rusi do piatku nestiahnu svoje svojská z Krymu, Ukrajinci sa nezúčastnia na najväčšom zimnom sviatku telesne a zrakovo postihnutých športovcov. "Sme zástancami mierového riešenia. Ak hostiteľská krajina do piatkového otvorenia hier stiahne svoje vojská z Krymu, naši paralympionici pôjdu do Soči. V opačnom prípade budeme zimné hry bojkotovať," vyhlásila hovorkyňa ukrajinských paralympionikov Natalia Garačová pre svetové agentúry. Ukrajinci sú údajne ochotní čakať do piatkového rána. Ich výpravu pre ZPH 2014 by malo tvoriť 31 športovcov. Otvorenie XI. zimných paralympijských hier je v Soči naplánované na piatok 17.00 h SEČ. "Z morálneho hľadiska nemáme právo zúčastniť sa na týchto hrách, pokiaľ Rusi neukončia svoju vojenskú konfrontáciu na Ukrajine," doplnila Garačová.

 

17:40 - Podľa tureckej agentúry Anatolia mieria na Krym ruské bojové lode, ktoré preplávali Bospor.


17:15 - Ukrajinská a ruská vláda nadviazali v súvislosti s krízou vo vzájomných vzťahoch kontakty na úrovni ministrov. Oznámil to dnes na brífingu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Konzultácie sa začali na úrovni ministrov," citovala Jaceňuka agentúra Reuters. Podrobnosti premiér neposkytol. 

 

17:05 -  Napätie na Ukrajine znepokojuje aj príslušníkov národnostných menšín - Rusínov a Ukrajincov žijúcich na Slovensku. Najpočetnejšia skupina ich žije v Prešovskom kraji. K najznámejším ukrajinistom na svete patrí akademik Mikuláš Mušinka, ktorý aj vo veku 78 rokov prednáša na vysokej škole v Užhorode, odkiaľ sa vrátil pred niekoľkými dňami. Mušinka pre agentúru SITA uviedol, že Ukrajinci očakávajú zo strany najbližších susedov - Slovenska, Maďarska a Poľska, ale predovšetkým Európskej únie ako celku, väčšiu mieru angažovanosti na podporu územnej celistvosti Ukrajiny. Súčasný postoj Slovenska považujú za vyčkávaciu taktiku. Za dôležité teraz považuje Mušinka to, aké sankcie voči Rusku uplatní "Západ".


16:50 - Na stranu Krymskej autonómnej republiky prebehlo už viac ako 5500 ukrajinských vojakov. Oznámil dnes predseda vlády Autonómnej republiky Krym Sergej Aksionov. Pre agentúru RIA Novosti povedal, že k nezávislej krymskej armáde prebehlo 23 z 34 ukrajinských vojenských jednotiek rozmiestnených Kryme. Hovorca jeho vlády doplnil, že medzi prebehlíkmi sú vojaci, ktorí slúžili na letisku Beľbek pri Sevastopole, a tri pluky protivzdušnej obrany - mali na starosť protilietadlové raketové systémy S-300.

 

img


16:41 - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok povedal, že Rusko nemá žiadne právne záväzky voči Ukrajine, pretože prekonala revolúciu. Na svojej prvej tlačovej konferencii od začiatku krízy na Kryme Putin reagoval na kritiku týkajúcu sa nariadenia vojenskej intervencie na Kryme. Tá je očividne v rozpore s ruskými záväzkami voči Ukrajine na základe budapeštianskeho memoranda z roku 1994, na základe ktorého má Moskva rešpektovať zvrchovanosť a nemá používať silu proti svojmu postsovietskemu susedovi. "Keď poukazujeme na to, že šlo o protiústavný puč, oni vravia, že nie, že to bola revolúcia. Ale čo to znamená?" pýtal sa prezident. "Ťažko by bolo nesúhlasiť s niektorými našimi expertmi, ktorí sú presvedčení, že na tomto území vznikol nový štát. Rovnaká vec sa stala po páde Ruskej ríše po revolúcii v roku 1917," cituje agentúra RIA Novosti Putina.

 

16:30 - Neozbrojení ukrajinskí vojaci kráčajú oproti ozbrojeným ruským

 

 

 

 


16:31 - Ruské vojenské lode zablokovali Kerčský prieliv, ktorý oddeľuje ukrajinský polostrov Krym od Ruska. Oznámila to dnes ukrajinská pohraničná stráž. Podľa nej ruskí vojaci kontrolujú krymskú časť úzkeho kanála a na ruskej strane sú obrnené vozidlá.

 

16:25 - Americký minister zahraničia John Kerry navštívil v Kyjeve Námestí nezávislosti, kde si uctil obete demonštrácií.

 

img


15:55 - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa chystá vyslať na Ukrajinu ľudskoprávnych pozorovateľov. Oznámil to dnes generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier. "Máme viac-menej pripravený plán, ale samozrejme potrebujeme mandát, ktorý musia schváliť účastnícke krajiny vrátane Ruska," uviedol Zannier, ktorého citovala BBC.


15:13 - Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že Sergej Aksionov, ktorého parlament Autonómnej republiky Krym zvolil za predsedu krymskej vlády, je legitímnym predstaviteľom vládnucich orgánov na Kryme. Podľa Putina na zasadnutí krymského parlamentu boli počas voľby Aksionova dodržané všetky zákonné procedúry a nedošlo k porušeniu žiadneho zákona. 

 

15:11 - Slovensko poskytlo Ukrajine materiálnu humanitárnu pomoc pre zranených počas nedávnych nepokojov. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Išlo o zdravotnícky materiál v celkovej hodnote viac ako 12.000 eur. Nosidlá, operačné plachty, dlahy na veľké zlomeniny, zdravotnícke prikrývky, vaky na prevoz zranených, vrecia na dezinfekciu bielizne, respirátory má príjemca distribuovať medzi konkrétne zdravotnícke zariadenia Ukrajiny. Pomoc vyčlenilo zo svojich zásob ministerstvo vnútra.


15:05 - Turecké ozbrojené sily vyslali k južnému pobrežiu Čierneho mora osem stíhačiek typu F-16 po tom, ako v oblasti zachytili prítomnosť ruského prieskumného lietadla. Incident sa stal ešte v pondelok, pričom Rusi so svojím strojom neprekročili medzinárodný vzdušný priestor. Turecko bralo situáciu vážne pre pretrvávajúce napätie v oblasti súvisiace s inváziou Ruska na ukrajinský Krym, kde má Moskva vlastnú čiernomorskú flotilu. Ďalším dôvodom závažnosti incidentu je fakt, že Turecko je na rozdiel od Ruska členom Severoatlantickej aliancie.


15:02 - Putin tvrdí, že stiahol ruské jednotky. Na základni Beľbek sa nachádzajú autá s ruskými ŠPZ.

 

img


14:26 - Ukrajinský parlament dnes v prvom čítaní schválil zmeny v daňových zákonoch, čo lídrovi strany UDAR Vitalijovi Kličkovi umožní kandidovať v predčasných prezidentských voľbách. Poslanci súčasne podporili návrh, aby sa zmeny v daňovom zákone v druhom čítaní schvaľovali v zrýchlenom konaní. Predseda parlament Oleksadr Turčynov uviedol, že zákon v doterajšom znení má politický podtext: bol prijatý vlani v októbri a stanovuje, že fyzická osoba, ktorá má trvalý pobyt v zahraničí, sa nepovažuje za osobu žijúcu na Ukrajine.

 

14:05 - Ruský plynárenský monopol Gazprom s účinnosťou od 1. apríla prestane dodávať Ukrajine zemný plyn za zvýhodnenú cenu. Oznámil to v utorok generálny riaditeľ spoločnosti Alexej Miller. Za nezaplatený plyn má Kyjev voči Gazpromu dlh v celkovej výške 1,5 mld. USD, uviedol ďalej Miller na stretnutí s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. V decembri Rusko súhlasilo so znížením ceny plynu pre Kyjev na 268,50 USD za tisíc kubických metrov, čiže zhruba o tretinu oproti cene na úrovni približne 400 USD za tisíc kubických metrov, ktorú Ukrajina platila od roku 2009. Dohoda umožňuje revíziu ceny každý kvartál.

 

LIVE prenos z Ukrajiny

 


 


14:02
- Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes po príchode do Kyjeva ohlásil ekonomický balík pomoci a technickej podpory Ukrajine. Kerryho vyhlásenia sú znakom podpory pre novú ukrajinskú vládu v čase eskalujúceho napätia medzi Kyjevom a Moskvou.

 

 

img


14:01 - Ukrajinský telekomunikačný systém sa stal terčom kybernetického útoku. Podľa šéfa ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU Valentyna Nalivajčenka zariadenie nainštalované na polostrove Krym, ktorý je pod kontrolou ruských vojakov, blokuje mobilné telefóny členov parlamentu. "Potvrdzujem, že už druhý deň prebieha útok na mobilné telefóny členov ukrajinského parlamentu," konštatoval Nalivajčenko v utorok na brífingu. "Pri vstupe do telekomunikačnej firmy Ukrtelecom na Kryme, bolo ilegálne a s porušením všetkých obchodných kontraktov nainštalované zariadenie, ktoré blokuje môj telefón a tiež telefóny iných poslancov bez ohľadu na ich politickú príslušnosť," povedal. "Bezpečnostné služby sa teraz snažia obnoviť aspoň dôvernú komunikáciu," dodal. Podľa jeho slov ukrajinský štátny systém dôverných informácií nebol pripravený na také tvrdé porušenie zákona.


13:42 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes počas návštevy Tuniska vyhlásil, že Ukrajina potrebuje vládu, ktorá by zastupovala všetkých Ukrajincov, nie len ich časť. Šéf ruskej diplomacie súčasne vyslovil podozrenie, že USA a EÚ sa snažia zmariť dohodu o urovnaní politickej krízy na Ukrajine, ktorú 21. februára v Kyjeve podpísal prezident Viktor Janukovyč s lídrami vtedajšej opozície a v prítomnosti diplomatov Francúzska, Nemecka a Poľska.


13:36 - Rusko bolo pripravené uvoľniť ďalšiu tranžu zo svojej 15-miliardovej pôžičky Ukrajine, západné krajiny však požiadali Moskvu, aby nenakupovalo ukrajinské dlhopisy. Povedal to dnes na tlačovej konferencii ruský prezident Vladimir Putin. Vlani v decembri Rusko nakúpilo ukrajinské dlhopisy za tri miliardy dolárov, druhá tranža vo výške dvoch miliárd dolárov však bola odložená.

 

13:15 - Ruské vojská opúšťajú prístav Kerč

 

 

 


13:12 - Európska únia by mala okamžite reagovať na ruské vojenské kroky, reakcia by však nemala byť vojenského charakteru, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. "Chceme mier, a nie krv," citovala agentúra MTI slová premiéra, podľa ktorého je potrebné rokovať. Jedinou alternatívou vojny sú rokovania, zdôraznil Orbán v maďarskom parlamente.

13:00 - Americké bojové lode sa zhromažďujú neďaleko Čierneho mora

img

12:53 - Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) nemá žiadne informácie o tom, že by zosadený prezident Viktor Janukovyč v noci nadnes podľahol infarktu. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to dnes uviedol Valentin Nalivajčenko, ktorý je poverený vedením SBU. Ako spresnila agentúra UNIAN, informácie o tom, že Janukovyč zomrel v noci nadnes v jednej z nemocníc v ruskom Rostove na Done, sa objavili dnes na sociálnych sieťach.

12:47 - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč "nemá politickú budúcnosť", ale v prípade, že by zostal doma, by bol zavraždený. Povedal to dnes na tlačovej konferencii ruský prezident Vladimir Putin. Putin sa podľa vlastných slov s Janukovyčom stretol pred dvoma dňami v Rusku a zosadený ukrajinský prezident je "zdravý a v bezpečí". Janukovyč splnil všetky podmienky dohovoru s ukrajinskou opozíciou z 21. februára a "fakticky sa vzdal všetkej moci", napriek tomu je však stále legitímnym prezidentom Ukrajiny, podotkol Putin. Zároveň dodal, že ak Ukrajina zorganizuje voľby za súčasných podmienok "teroru", Rusko ich výsledky neuzná.

12:34 - Ukrajinský parlament (Najvyššia rada) ratifikoval dnes dohodu o získaní pôžičky vo výške 610 miliónov eur od Európskej únie. Ide o úver, ktorý bol schválený ešte v roku 2013 za predchádzajúcej vlády v Kyjeve. Predošlá vláda na čele s prezidentom Viktorom Janukovyčom odkladala podpísanie tohto úveru a nakoniec jeho ratifikáciu už nestihla.

12:22 - Tí, ktorí zvažujú sankcie voči Rusku, by mali myslieť na škody, ktoré by takéto sankcie mohli spôsobiť. Povedal to dnes na tlačovej konferencii ruský prezident Vladimir Putin. "Všetky hrozby proti Rusku sú kontraproduktívne a škodlivé," dodal. Rusko je podľa neho pripravené hostiť summit G8, ak však "západní lídri nechcú prísť, nemusia", citovala agentúra Reuters. Ozbrojené skupiny, ktoré prevzali moc na ukrajinskom polostrove Krym, sú "miestne jednotky domobrany," nie ruskí vojaci, uviedol Putin. Rusko podľa neho nemá v úmysle provokovať separatistické nálady na Kryme.

 

Vyhlásenie Vladimíra Putina


 


 

12:18 - Predseda vlády Autonómnej republiky Krym Sergej Aksionov dnes informoval, že má v úmysle vytvoriť krymské ozbrojené sily. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Simferopole."My nepovažujeme súčasné kyjevské vedenie za legitímne. Máme v úmysle vytvoriť vlastné ozbrojené sily a vlastné ministerstvo obrany," vyhlásil podľa agentúry Ukrinform Aksionov. Podľa jeho slov "50 percent ukrajinských vojakov dislokovaných na Kryme morálne podporuje krymskú vládu a je pripravených prisahať jej vernosť".


12:00 - Neozbrojení ukrajinskí vojaci kráčajú proti ruskej armáde

 

 

 

img

 

11:58 - Na Ukrajine došlo k protiústavnému prevratu, pri ktorom armáda prevzala moc. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň vyhlásil, že v súčasnosti nie je potrebné použiť vojenskú silu na ukrajinskom polostrove Krym. Rusko má možnosť tak urobiť, je to však posledná z možností, dodal. "Rusko si vyhradzuje právo na využitie všetkých alternatív v prípade, že na východe Ukrajiny dôjde k protiprávnosti," uviedol Putin. Moskva "samozrejme" poskytne finančnú pomoc Krymu, dodal ruský prezident, ktorý pred novinármi vystúpil prvýkrát od odchodu ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča z Kyjeva. Janukovyč podľa ruského prezidenta splnil všetky podmienky dohovoru s ukrajinskou opozíciou z 21. februára a "fakticky sa vzdal všetkej moci", citovala agentúra Reuters.

11:18 - Prvý kanál ruskej televízie v zázname slávnostného odovzdávania filmových cien Oscar vystrihol časť príhovoru Jareda Leta, v ktorom tento herec vyjadril podporu "bojovníkom za slobodu" na Ukrajine a vo Venezuele. Podľa agentúry Ukrinform o tom dnes informovala ruská televízna stanica Dožď.

11:04 - Ukrajinský parlament schválil dnes uznesenie, ktorým žiada odchod cudzích vojsk z územia Ukrajiny. Za návrh hlasovalo 239 z 331 zaregistrovaných poslancov. Predseda parlamentu Oleksandr Turčynov vyhlásil, že v záujme zníženia napätia na Kryme musí Ruská federácia okamžite stiahnuť svoje jednotky a lode Čiernomorskej flotily do miest ich stálej dislokácie a odsunúť z územia Autonómnej republiky Krym všetky svoje jednotky.

10:29 - Ekonomické sankcie uvalené na Rusko zo strany EÚ by boli pre Európu ekonomickou katastrofou, pretože prerušenie dodávok ruského zemného plynu v dohľadnom čase nemožno kompenzovať. Uviedol to dnes pre agentúru RIA Novosti poradca Kremľa Sergej Glaziev, ktorý podľa Reuters veľmi často tlmočí tvrdé stanoviská a názory ruského vedenia, i keď sa nepodieľa na prijímaní rozhodnutí.

09:43 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk je pozvaný na mimoriadny summit EÚ, ktorý na štvrtok do Bruselu zvolal predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Informoval o tom dnes prostredníctvom svojho účtu na Twitteri hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Marcin Wojciechowski. Summit EÚ má byť venovaný výlučne súčasnej kríze na Ukrajine.

08:48 - Proruské jednotky, ktoré sa v uplynulých dňoch zmocnili leteckej základne v Beľbeku na Krymskom polostrove, vypálili dnes niekoľko varovných výstrelov po tom, ako sa skupina asi 300 ukrajinských vojakov domáhala návratu k svojej práci. Informovala o tom agentúra AP. Skupina zhruba desiatich proruských ozbrojencov, ktorí hliadkujú na letisku, neozbrojených ukrajinských vojakov varovala, aby sa nepribližovali. Pohrozili, že v prípade neuposlúchnutia ich výzvy, budú strieľať.


 

08:07 - Neočakávaný dav ľudí na okraji krymskej metropoly Simferopol uskutočnil v pondelok prvý verejný protest menšinových krymských obyvateľov Tatárov proti vojakom, ktorí prevzali strategickú kontrolu nad ukrajinským polostrovom Krym. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Niekoľko stoviek žien, väčšinou krymských Tatárok, nieslo približne v čase obeda počas krátkej protestnej akcie na hlavnej ceste medzi metropolou autonómnej oblasti a mestom Feodosija transparenty a ukrajinské vlajky.

07:19 - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vojakom, ktorí sa zúčastnili na tohtotýždňových vojenských cvičeniach na západe krajiny, aby sa vrátili na základňu. Podľa ruských tlačových agentúr to dnes vo vyhlásení uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

07:14 - Úrady v ukrajinskom autonómnom regióne Krym plánujú odpojiť dodávky vody a elektriny ukrajinským vojakom na základniach obkľúčených Rusmi. Potvrdil to v pondelok večer bývalý ruský poslanec a spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Markov. Podľa jeho slov sa na jeho pondelňajšom stretnutí s predstaviteľmi proruskej autonómnej republiky dohodlo okrem vypnutia energií aj pozastavenie vyplácania žoldov. Diať sa tak podľa neho bude dovtedy, kým vojaci verejne neodvolajú lojalitu novej ukrajinskej vláde. Ako povedal, ak sa tak nestane, "bude to tu pre nich stále nepohodlnejšie, tlak bude rásť".

06:38 - O vyslanie ruských vojsk do ukrajinského autonómneho regiónu Krym požiadal ruského prezidenta Vladimir Putina jeho ukrajinský náprotivok Viktor Janukovyč, ktorého Moskva stále považuje za legitímneho prezidenta postsovietskej krajiny. Po pondelňajšom nočnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to novinárom povedal ruský veľvyslanec pri organizácii Vitalij Čurkin. Ten prítomným ukázal korešpondenciu datovanú 1. marca a určenú pre Putina. Ruský diplomat následne citoval Janukovyčove slová o potrebe zásahu na Kryme, kde "ľudí prenasledujú na základe ich jazyka a politického názoru" . Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Jurij Sergejev poznamenal, že Rusi na Kryme od 24. februára rozmiestnili už 16-tisíc ruských vojakov. Francúzsky veľvyslanec pri OSN Gerard Araud prirovnal situáciu k invázii sovietskych vojsk do vtedajšieho Československa z roku 1968.

04:14 - Británia síce varovala Rusko, že ak neustúpi v krymskej kríze, môže čeliť "vážnym ekonomickým stratám", no v skutočnosti obchodné sankcie voči Rusku odmieta, aby Londýnu udržala status finančnej metropoly pre Rusov. Informovala o tom BBC s odvolaním sa na dokument, ktorý istý vládny predstaviteľ z nepozornosti ukázal fotografovi.

03:05 - Americké ministerstvo obrany v noci nadnes oznámilo, že v dôsledku krízy na ukrajinskom polostrove Krym zmrazilo všetky vojenské kontakty s Ruskom. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho sa to týka napríklad spoločných cvičení, bilaterálnych stretnutí a plánovaných konferencií.

02:05 - Zahraničný výbor amerického senátu pripravuje návrh zákona na podporu Ukrajine, s prípadnými sankciami USA voči jednotlivcom z Ruska a Ukrajincom, ktorí s nimi spolupracujú. Oznámil to predseda výboru, demokratický senátor za New Jersey Robert Menendez. Informovala o tom agentúra Reuters.

01:14 - Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v noci nadnes odmietla tvrdenia Moskvy o hrozbách, ktorým v súčasnosti čelia rusky hovoriaci občania Ukrajiny. "Keď vás tak počúvam, ruská armáda vyzerá ako predĺžená ruka vysokého komisára OSN pre ľudské práva," povedala Powerová podľa agentúry DPA ruskému veľvyslancovi pri OSN Vitalijovi Čurkinovi.

23:20 - Rusko za ostatný týždeň premiestnilo na polostrov Krym okolo 16.000 vojakov. Na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to dnes vyhlásil ukrajinský veľvyslanec pri medzinárodnom spoločenstve Jurij Sergejev. "Od 24. februára bolo na Krym vyslaných okolo 16.000 ruských vojakov, ktorých priviezli vojenské lode, vrtuľníky a nákladné lietadlá z územia Ruskej federácie," povedal podľa agentúry Reuters ukrajinský veľvyslanec na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa venuje ukrajinskej kríze.

22:17 - Dočasný ukrajinský prezident Olexandr Turčynov neschváli rozhodnutie parlamentu zrušiť jazykový zákon z roku 2012, ktorý umožňuje používanie viacerých úradných jazykov, informovala o tom dnes agentúra Ria Novosti. "Aj keď je jazykový zákon (z roku 2012) nevyvážený, nepodpíšem jeho zrušenie odhlasované parlamentom, až kým nebude schválený nový návrh zákona chrániaci všetky jazyky," povedal Turčynov.

21:38 - Ďalší účastník protivládnych demonštrácií z Kyjeva, ktorého neznámi páchatelia 18. februára brutálne zbili v ukrajinskej metropole, skonal dnes na následky otvorenej fraktúry lebky.

20:35 - Úradujúci ukrajinský prezident Olexandr Turčynov dnes povedal, že ruská vojenská prítomnosť na Kryme sa stupňuje a vyzval Moskvu, aby zastavila svoju agresiu a pirátstvo. Informovala o tom agentúra Reuters. 

Viac informácií o Konflikte na Ukrajine z 3.3.2014 nájdete TU!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies