Konflikt na Ukrajine: Rusi dali Ukrajincom ultimátum, musia sa vzdať, inak zaútočia!

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 18:00 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Rusi dali Ukrajincom ultimátum, musia sa vzdať, inak zaútočia!

KYJEV/SEVASTOPOĽ - Rusko cez víkend vojensky prevzalo kontrolu nad ukrajinským Krymom. Podľa posledných informácii Ruské vojská obsadili najvýchodnejší bod Krymu - trajektový terminál, ktorý je strategickým bodom. Rusi na Kryme údajne kontrolujú aj mobilnú sieť.

slovakia

left justify in out

18:02 - Vstup cudzích vojsk na územie Ukrajiny bez mandátu príslušnej medzinárodnej organizácie je porušením medzinárodného práva. Na dnešnej schôdzke sa na tom zhodli traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia - prezident Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) a premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

17:35 - Mimoriadny summit hláv štátov a vlád EÚ k Ukrajine sa uskutoční už tento týždeň v Bruseli. Zatiaľ však nebol stanovený jeho termín, spomína sa však streda alebo štvrtok, pričom druhý deň sa zdá byť najpravdepodobnejší. Informovala o tom dnes rakúska agentúra APA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. O 21.30 h SEČ sa dnes v New Yorku uskutoční mimoriadne verejné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Predseda tohto grémia ho zvolal na základe písomnej žiadosti stáleho predstaviteľa Ukrajiny pri OSN z 28. februára.


17:22 - Ruské vojnové lode a pobrežné jednotky dnes začali manévre v Kaliningradskej a Leningradskej oblasti na západe krajiny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na hovorcu ministerstva obrany. Manévre s ostrou muníciou, ktoré sú súčasťou previerok bojovej pripravenosti nariadených minulý týždeň prezidentom Vladimirom Putinom, prichádzajú v čase zintenzívňujúcej sa medzinárodnej krízy, keď sa množia dôkazy o tom, že sa ruskí vojaci rozmiestňujú na ukrajinskom polostrove Krym.


17:21 - Ruská armáda dala ukrajinským silám na Kryme ultimátum do utorka 04:00 SEČ, aby sa vzdali, alebo čelili útoku. Informuje o tom stanica BBC. Termín stanovil veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Aleksander Vitko a pohrozil útokom "naprieč Krymom". Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým vyhlásil, že Rusko odpovedá na "ultranacionalistické hrozby". Západ odsúdil rozhodnutie Moskvy vyslať vojakov do oblasti a označil ich za "narušenie ukrajinskej suverenity". Rusko momentálne Krym de facto kontroluje. Ukrajina v tejto súvislosti nariadila plnú mobilizáciu, zatiaľ však v regióne nepadol jediný výstrel.


 

16:57 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok odmietol obvinenia Západu z agresívneho prístupu Moskvy voči Ukrajine a obvinil ho z uprednostňovania svojich záujmov pred osudom ukrajinského ľudu. Vplyvný šéf ruskej diplomacie zároveň vyzval na zodpovedný prístup, no nepriznal, že na ukrajinskom polostrove Krym sa pohybujú ruskí vojaci, ani to, že ich tam poslal ruský prezident Vladimir Putin. Zopakoval však, že prítomnosť a rozmiestňovanie ozbrojencov chrániacich etnických Rusov je pochopiteľná. Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pondelok vyhlásil, že jeho krajina sa Krymu nikdy nevzdá.

 

 

16:39 - Dolná komora ruského parlamentu zaregistrovala návrh zákona, ktorý zjednoduší pripojenie Krymu k Ruskej federácii, informovala dnes agentúra Ukrinform. Zákon bol zaregistrovaný 28. februára. Momentálne sa ním zaoberá zákonodarný výbor Štátnej dumy. Autori podanie svojho návrhu odôvodňujú najnovšími dramatickými udalosťami na Ukrajine a záväzkami, ktoré pre Rusko vyplývajú z ukrajinsko-ruskej zmluvy o priateľstve, spolupráci a partnerstve z roku 1997.

 

16:24 - Dôvodom dnešného mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli sú "veľmi hlboké obavy o situáciu na Ukrajine". Pri príchode na rokovanie to uviedla Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

 

16:06 - Ukrajinské ministerstvo vnútra má informácie o príprave provokácií na území Autonómnej republiky Krym, ktoré majú potom poslúžiť ako zámienka na vyslanie ruských vojsk na polostrov. Námestník ministra vnútra Mykola Veličkovyč dnes podľa agentúry Ukrinform spresnil, že neznáme osoby, vydávajúce sa za Ukrajincov, majú v noci na utorok na Kryme usmrtiť troch až štyroch ruských vojakov. "To všetko sa má stať kvôli legalizácii vyslania ruských vojsk na územie našej krajiny," povedal Veličkovyč.


15:24 - Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v súvislosti s vlnou protivládnych nepokojov v Kyjeve zaznamenalo už 95 obetí na životoch. O zvýšení potvrdeného počtu rezort informoval v pondelňajšej tlačovej správe, ktorú prevzal spravodajský portál Kyiv Post. Protivládne protesty v ukrajinskej metropole sa začali ešte v novembri, keď vláda proruského prezidenta Viktora Janukovyča odmietla podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Násilie sa vystupňovalo vo februári, čo nakoniec viedlo k uzavretiu dohody medzi Janukovyčom a opozíciou sprostredkovanej EÚ a jeho následnému odvolaniu parlamentom. Podľa ministerstva sa v kyjevských nemocniciach nachádzalo ešte v pondelok 245 zranených, správa však obsahuje taktiež údaje z 18. februára, keď v rámci nepokojov zdravotnícku pomoc vyhľadalo 984 ľudí, z ktorých 646 museli hospitalizovať. Niektoré médiá v nasledujúcich dňoch s odvolaním sa na opozičné zdroje uviedli, že násilie v Kyjeve si mohlo vyžiadať až takmer 130 mŕtvych.

 

img


15:17 - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vydal pokyn pristúpiť k realizácii prác na výstavby mosta cez Kerčský prieliv. Projekt by mal byť hotový do 1. novembra tohto roku, samotná výstavba by mala trvať štyri až päť rokov, informovala ruská agentúra RIA Novosti, ako aj ukrajinská Ukrinform. Medvedev v Moskve dnes po porade s podpredsedami svojej vlády podpísal nariadenie o vzniku dcérskej štruktúry štátnej spoločnosti Ruské automobilové cesty, ktorá bude vystupovať ako objednávateľ inžinierskeho prieskumu a prípravy technických a ekonomických náležitostí projektu pre výstavu mosta. 


14:56 - Ministri zahraničia 28 členských krajín Európskej únie pracujú v Bruseli v pondelok na spoločnej reakcii na vojenskú inváziu Moskvy na ukrajinský polostrov Krym, ktorej súčasťou by mohli byť aj ekonomické sankcie. Ministri rokujú na mimoriadnom stretnutí v Bruseli o udalostiach, ktoré nemecký šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier nazval "najdramatickejšou krízou v Európe" od konca studenej vojny. Írsky minister zahraničia Eamon Gilmore povedal, že jednou z vecí, o ktorých sa bude zrejme diskutovať, sú aj sankcie. Viacerí ministri však zdôraznili, že stretnutie by sa malo koncentrovať na diplomaciu a priamy dialóg medzi Ruskom a novým vedením Ukrajiny s cieľom zmierniť eskaláciu napätia. Španielsky minister José Manuel García-Margallo uviedol, že sa uvažuje aj o zvolaní mimoriadneho summitu EÚ na štvrtok.


14:41 - Podpredseda krymského parlamentu Sergej Cekov dnes predložil návrh, aby sa autonómna republika riadila moskovským časom. Ako informovala agentúra Ukrinform, Cekov navrhol zorganizovať celospoločenskú diskusiu o prechode Krymu do "iného, prirodzenejšieho časového pásma". Cekov je presvedčený, že jeho myšlienka, aby Krym prešiel na letný čas, ktorý bude zhodou okolností totožný s moskovským, sa obyvateľom polostrova zapáči.

 

14:25 - Je úlohou Poľska poukazovať na to, že Rusko porušuje početné normy medzinárodného práva a medzinárodné záväzky v súvislosti s Krymom, a snažiť sa presvedčiť Západ, aby podnikol dôrazné opatrenia. Uviedol to dnes poľský prezident Bronislaw Komorowski. Komorowski po zasadnutí poľskej Rady národnej bezpečnosti (RBN), venovanej situácii na Ukrajine, vyzdvihol, že všetci účastníci mali na túto záležitosť rovnaký názor, informovala tlačová agentúra PAP.


14:20 - Poslanci oblastnej rady vo východoukrajinskom Donecku dnes vyhoveli požiadavkám proruských demonštrantov a schválili vypísanie referenda o štatúte Donbasu, oblasti známej výdatnými ložiskami uhlia a soli. Informovala o tom dnes ukrajinská tlačová agentúra UNN. Poslanci oblastného parlamentu tak podľahli tlaku proruských demonštrantov, ktorí sa dnes zišli pred budovou, ako aj naliehaniu  samozvaného gubernátora Doneckej oblasti Pavla Gubareva. Gubarev totiž poslancov upozornil, že pred budovou sú tisíce jeho ozbrojených sympatizantov.



14:16 - Maďarsko nie je súčasťou ukrajinského konfliktu, vyhlásil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že Maďari sú v bezpečí v Maďarsku, ale aj v Zakarpatskej oblasti. Podľa agentúry MTI Orbán pripomenul, že maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi je práve v Bruseli a že Maďarsko je "súčasťou spoločného európskeho snaženia, ktorým by bolo dobré dosiahnuť mier, bezpečnosť a zachovávanie medzinárodného práva v rámci jednotného európskeho riešenia krízy".


14:04 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes varoval, že konflikt na Ukrajine by mohol ohroziť stabilitu v celom regióne. Jaceňuk súčasne odmietol špekulácie, že nová vláda, ktorá sa funkcií ujala po zbavení úradu prezidenta Viktora Janukovyča, má v pláne znárodniť súkromné podniky. Dodal, že vláda je pripravená vyhovieť všetkým podmienkam stanoveným Medzinárodným menovým fondom, aby získala finančnú pomoc. Na margo krízy na Krymskom polostrove Jaceňuk uviedol, že vždy bol a naďalej je prívržencom diplomatického riešenia - okrem iného aj preto, že konflikt by mohlo zničiť základy stability v celom regióne. 


13:53 - Ruské stíhačky v noci nadnes dvakrát narušili ukrajinský vzdušný priestor nad Čiernym morom. S odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany a agentúru Interfax o tom dnes informovala agentúra Reuters. Ukrajinské letectvo však zabránilo ďalším provokáciám. V situácii, keď Rusko de facto ovládlo Krymský polostrov a naďalej tam posilňuje svoju prítomnosť, Nemecko objasnilo svoj plán na vytvorenie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorej cieľom bude riešiť tamojšiu krízu "otvorením komunikačných kanálov medzi Moskvou a novou ukrajinskou vládou". 


 

13:48 - Proruskí demonštranti obsadili dnes prvé poschodie sídla oblastnej rady vo východoukrajinskom meste Doneck. Reportér agentúry Reuters, ktorý sa nachádzal v tlačovom centre na štvrtom poschodí budovy, uviedol, že demonštranti obsadili prvé poschodie, vyššie sa však nedostali, pretože výťahy boli znefunkčnené a dvere vedúce na schodisko uzamknuté. Na 11-poschodovej budove je už tretí deň namiesto ukrajinskej vlajky vztýčená ruská vlajka. Pred budovou sa každý deň zhromažďujú demonštranti s ruskými zástavami, píše Reuters. Vlna proruských demonštrácií sa okrem Donecku cez víkend zdvihla aj v mestách Odesa a Charkov.

 

 

13:07 - Bývalá odsúdená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková bude môcť kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž dnes podpísal zákon o rehabilitácii, ktorý sa okrem expremiérky vzťahuje aj na bývalého ministra vnútra Jurija Lucenka.

 

12:42 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že Ukrajina sa Krymu nikdy nevzdá. Informovala dnes agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že ruské jednotky pritom v podstate kontrolujú Krymský polostrov - ten je súčasťou Ukrajiny, ale na základe medzištátnej zmluvy tam sídli ruská Čiernomorská flotila. Jaceňuk dnes v Kyjeve po rokovaniach s britským ministrom zahraničných vecí Williamom Hagueom pred novinármi vyhlásil: "Krym nikto nikomu nedá! Za to, čo sa teraz na Kryme deje, keď sa samozvaná nezákonná vláda pokúša znárodniť ukrajinský štátny majetok, odzbrojiť ukrajinské ozbrojené sily, bude treba niesť zodpovednosť pred ukrajinskými a medzinárodnými súdmi".


img

 

12:27 - Ukrajinská generálna prokuratúra v pondelok potvrdila začatie ďalšieho trestného stíhania voči parlamentom zosadenému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Tentokrát ide o podozrenie z pokusu o porušenie ústavy. Konať v tejto veci začali po Janukovyčovej piatkovej tlačovej konferencii v ruskom meste Rostov na Done. Podľa medializovaných vyjadrení prokuratúry v Kyjeve sa Janukovyč pokúsil o "zvrhnutie ústavného poriadku na Ukrajine". Presne pred týždňom na proruského lídra vydali medzinárodný zatykač pre obvinenie z hromadnej vraždy desiatok účastníkov februárových protivládnych demonštrácii v Kyjeve, píše portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

 

 

11:59 - Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku vyzýva predstaviteľov Ruskej federácie, aby nezneužívali situáciu na Ukrajine na zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny a plne rešpektovali jej suverenitu. "Vyjadrujeme plnú solidaritu s ukrajinským ľudom v jeho snažení o viac demokracie, slobodu, dôstojný život a možnosť nezávislej voľby svojej budúcnosti. Skláňame sa pred spomienkou obetí represálií a nepokojov," uvádza sa vo vyhlásení výboru, ktoré agentúre SITA poskytol jeho predseda Kálmán Petőcz. Helsinský výbor sa tiež obracia na štátne orgány Ukrajiny, aby dôsledne dodržiavali princípy demokracie, ochrany základných práv a slobôd a efektívne zamedzili šíreniu extrémistických prejavov a hnutí. "Zasadzujeme sa za zvýšenú angažovanosť európskych a regionálnych orgánov a inštitúcií v riešení krízy, najmä Európskej únie, ale aj OBSE, Rady Európy, Visegrádskej štvorky a BSEC (Organizácie pre ekonomickú spoluprácu v oblasti Čierneho mora). Sme za diplomatické riešenia, avšak nie také, ktoré obmedzia alebo spochybnia slobodnú vôľu Ukrajincov". Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku je za riešenia, ktoré sú v súlade s Chartou OSN a s helsinskými princípmi OBSE, najmä čo sa týka ochrany európskej bezpečnosti, podpory integrity a suverenity Ukrajiny a plného rešpektovania všetkých ľudských práv jej obyvateľov a obyvateliek.

 

11:53 - Ukrajinské ministerstvo obrany dnes obvinilo ruské médiá a tajné služby z rozpútania mohutnej kampane, ktorej cieľom je dezinformovať ukrajinských vojakov v posádkach na Krymskom polostrove a "zlomiť ich bojového ducha". Ministerstvo vo vyhlásení upozorňuje, že správy o obsadení velenia štábu vojenského námorníctva v Sevastopole, ako aj základne vo Feodosiji, Perevaľnom a ďalších posádok a lodí na území Autonómnej republiky Krym a v Sevastopole sa nezakladajú na pravde.

 

11:44 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes západných partnerov Moskvy, aby odložili bokom "geopolitické kalkulácie" a v prvom rade mysleli na ukrajinský ľud. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruská vojenská intervencia na Krymskom polostrove je podľa Lavrova zameraná na ochranu tamojšej ruskej menšiny a ochranu ľudských práv.

 

11:16 - Ruská Federálna služba pre dohľad nad telekomunikáciami, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zablokovala 13 internetových stránok zameraných na podporu protestného hnutia na Ukrajine, ktoré minulý týždeň viedlo k zosadeniu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

 

11:12 - Na Ukrajine patriacom Krymskom polostrove je približne 15.000 ruských vojakov a plavbe do Čierneho mora bráni desať lodí ruskej Čiernomorskej flotily, informovala dnes agentúra UNIAN. Velenie ruských ozbrojených síl pokračuje vo vysielaní ruských vojakov na Ukrajinu, uviedol dnes pre televízny kanál TSN veľvyslanec Ukrajiny pri OSN Jurij Serhijev. 

 

10:36 - Proruské jednotky obsadili prístavisko trajektov v meste Kerč na východe Krymského polostrova, neďaleko Ruska. Zvýšilo to obavy, že Moskva plánuje na strategický Krym vyslať ďalších vojakov, informovala tlačová agentúra AP. Dnes ráno prevádzkovali prístavisko, ktoré je vzdialené asi 20 kilometrov loďou od Ruska, vojaci. Muži sa odmietli identifikovať, hovorili však po rusky a vozidlá, ktorými ich prevážali, mali ruské evidenčné čísla.

 

img

 

img

 

10:10 - Británia vyjadrila dnes veľké znepokojenie v súvislosti s možnosťou, že by Kremeľ mohol vyslať vojakov hlbšie na ukrajinské územie. Informovala o tom agentúra Reuters. Britský minister zahraničných vecí William Hague zároveň varoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko zaplatí značnú cenu v prípade, ak nezmení súčasný kurz. Ruskú intervenciu na Ukrajine zároveň označil za doposiaľ najväčšiu krízu v Európe v 21. storočí. Rusko podľa Haguea prakticky kontroluje všetky kľúčové vojenské objekty na Kryme a aj keď má Moskva legálne právo na rozostavenie vojakov v regióne, Kremeľ by im mal nariadiť, aby sa vrátili do svojich kasární.

 

09:41 - Nový proruský krymský premiér Sergej Aksionov obhajoval dnes prevzatie moci na tomto čiernomorskom polostrove. Politici v Kyjeve na Majdane vyzvali ľud, aby vzal moc do svojich rúk. "Ľud ju teda vzal," povedal Aksionov v rozhovore pre ruské provládne noviny Rossijskaja Gazeta. Čo platilo pre hlavné mesto Kyjev, musí platiť aj pre Krymskú autonómnu republiku, zdôraznil Aksionov. Nová vláda v Kyjeve považuje po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča vedenie na Kryme za nelegitímne, uviedla agentúra DPA. Ukrajina zároveň obviňuje Rusko o obsadenia ukrajinského územia.

 

09:34 - Situáciou na ukrajinskom Kryme sa budú dnes okrem troch najvyšších ústavných činiteľov zaoberať aj členovia Bezpečnostnej rady SR. Podľa informácií agentúry SITA by sa rada mohla zísť krátko po tom, ako sa slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák vráti z mimoriadneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín Európskej únie v Bruseli. Toto mimoriadne zasadnutie zvolala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová. Členovia slovenskej bezpečnostnej rady by si mali v úvode svojho rokovania vypočuť Lajčákovu informáciu o bruselskej schôdzke.


09:10 - Rada pre ľudské práva pri prezidentovi Ruskej federácie odporúča nevyslať ruské jednotky na Ukrajinu. Informovala o tom dnes ukrajinská tlačová agentúra UNN. "Použitie vonkajšej vojenskej sily spojené s narušením suverenity susedného štátu protirečí medzinárodným záväzkom Ruska, podľa nášho názoru vôbec nezodpovedá rozsahu porušení (ľudských práv na Ukrajine)," uvádza sa vo vyhlásení. V dokumente sa konštatuje, že správy o útokoch, nepokojoch a zabíjaní na Kryme sú nedôveryhodné a zveličené.

 

09:05 - Približne tisíc príslušníkov maďarskej menšiny v Zakarpatskej oblasti na Ukrajine v noci nadnes prekročilo ukrajinsko-maďarský hraničný priechod Tiszabecs v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe. Podľa maďarského spravodajského servera Index sú dôvodom masového odchodu mužov obavy z mobilizácie. Maďarská pohraničná stráž potvrdila na tomto hraničnom priechode nárast počtu osôb pri vstupe z Ukrajiny do Maďarska, ich počet však zatiaľ nezverejnila. Podľa neoficiálnych informácií hranice prekročilo päťnásobne viac ľudí.


08:50 - Ukrajinská pohraničná stráž vyhlásila, že v niektorých častiach Krymského polostrova Rusko blokuje mobilnú telefonickú komunikáciu. Informovala tiež o pohybe lodí v blízkosti čiernomorského prístavu Sevastopol. Pohraničná služba podľa agentúry UNIAN informuje "o totálnych útokoch" ruských vojakov na ukrajinské jednotky. Útoky sa odohrali za posledných zhruba 24 hodín a uskutočňujú ich skupiny pozostávajúce z asi 100 špeciálne vyzbrojených ruských vojakov. Podľa UNIAN-u sa útoky vystupňovali po tom, ako predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov informoval o neústupčivosti pohraničníkov a ich aktívnom odmietaní rozhodnutí novej krymskej vlády.

 

06:44 - Spojené štáty a ďalších šesť krajín skupiny G8 v nedeľu oznámili pozastavenie svojej účasti na prípravách summitu, ktorý sa má v lete konať v Rusku. Vyhlásenie Bieleho domu v mene takzvanej G7 (Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko, USA) ako dôvod uvádza "jasné narušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny" zo strany Ruska, ktoré týmto spôsobom ide proti "zásadám a hodnotám" zoskupenia. K odsudzujúcemu stanovisku sa pripojili aj predsedovia Európskej rady a Európskej komisie. Summit v Rusku, ktoré je od 90. rokov ôsmym členom neformálneho bloku, sa mal konať v júli v meste Soči.

 

06:11 - O situácii na Ukrajine budú v pondelok v Bruseli mimoriadne rokovať ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Schôdzku cez víkend zvolala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová po tom, ako Rusko začalo obsadzovať strategické pozície na ukrajinskom Kryme. Ashtonová tento krok odsúdila a označila ho za "porušenie medzinárodného práva". "Odsudzujem dnešné (nedeľňajšie) rozhodnutie Ruska použiť na Ukrajine svoje ozbrojené zložky," uvádza sa v jej stanovisku. Po schôdzke v Bruseli má Ashtonová na pláne aj stretnutie s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, s ktorým by mala rokovať v stredu.

 

02:23 - Prezident USA Barack Obama a vodcovia Británie, Nemecka a Poľska vyjadrili v nedeľu vážne obavy nad ruskou intervenciou na Ukrajine, ktorú označili za porušenie medzinárodného práva a hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť.


Aktuálne udalosti z Ukrajiny

 


 

2.marec

 

Situácia na ukrajinskom Kryme začala byť "veľmi vážna," priznal v mimoriadnom príhovore k národu dočasný ukrajinský prezident Olexandr Turčynov. Zároveň informoval o tom, že ruská armáda obkľúčila vojenské základne v tejto časti krajiny. "Ruská armáda blokuje ukrajinské vojenské základne na Kryme. Prišli s ultimátom a žiadajú, aby sa naši vojaci odzbrojili, v opačnom prípade zaútočia. Ultimátum vypršalo dnes o 5. hodine ráno (v nedeľu o 2:00 SEČ)," vyhlásil. Ako dodal, Rusi hrozby nesplnili, avšak "situácia je tam veľmi napätá".

 

Turčynovovi sa podľa vlastných slov nepodarilo spojiť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom ani premiérom Dmitrijom Medvedvom. "Telefonoval som s predsedom ruského parlamentu Sergejom Naryškinom. Povedal som mu, že ukrajinská armáda chráni svoje základne a postupuje v súlade so zákonmi Ukrajiny. Ich cieľom je zastaviť ukrajinskú ekonomiku a spustiť chaos. To je dôvod, prečo sa pokúšajú o vyvolanie paniky," cituje dočasnú hlavuUkrajiny spravodajský portál Kyiv Post.

 

Ruské médiá v nedeľu zverejnili viaceré správy, podľa ktorých sa členovia ukrajinskej armády na Kryme "masovo" pridávajú k nim. Tvrdí to korešpondent štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. Informácie na svojom spravodajskom portáli zverejnila aj Kremľom financovaná televízna stanica Russia Today, podľa ktorej dezertovala "väčšina" ukrajinských vojakov na Kryme. Ukrajinské ministerstvo obrany však informácie odmieta a hovorí o "provokácii". Kyjev naopak tvrdí, že Rusi obkľúčili už tri ukrajinské vojenské základne na Kryme, pričom miestni vojaci sa ruskej armáde odmietajú vzdať.


Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v nedeľu obvinil Rusko z vyhlásenia vojny jeho krajine. Reagoval tým na presuny ruských vojakov v Krymskej autonómnej republike. "Toto je v skutočnosti vyhlásenie vojny mojej krajine," uviedol na mimoriadnej tlačovej konferencii v Kyjeve. "Vyzývame (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby stiahol vojská z tejto krajiny a ctil si bilaterálne dohody. Ak chce byť prezidentom, ktorý začal vojnu medzi dvomi susednými spriatelenými krajinami, potom sa k tomuto cieľu veľmi priblížil," dodal premiér. Zároveň vyzval "západných partnerov" a "celú svetovú komunitu", aby podporili územnú celistvosť a jednotu Ukrajiny.


1. marec


Premiér ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky v piatok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby mu pomohol nastoliť v oblasti "mier". Serhij Aksjonov tak urobil prostredníctvom oficiálneho stanoviska, z ktorého citujú tamojšie médiá. "Vyzývam prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, aby zabezpečil pomoc pri zaisťovaní mieru a pokoja na území Krymskej autonómnej republiky," vyhlásil promoskovský ukrajinský politik, ktorého do funkcie vymenoval miestny parlament len vo štvrtok. Aksjonov zároveň dodal, že sa "dočasne zmocňuje kontroly" nad krymskými ozbrojenými zložkami, flotilou aj pohraničnou strážou. "Všetci velitelia musia plniť jedine moje rozkazy," vyhlásil.

 

Horná komora ruského parlamentu v sobotu vyhovela prezidentovi Vladimirovi Putinovi a umožnila mu vyslať na Ukrajinu armádu. Urobila tak len dve hodiny po tom, ako jej šéf Kremľa poslal svoju žiadosť. O vyslaní ruských vojakov do zahraničia môže rozhodovať výlučne horná komora parlamentu a takýto krok si nevyžaduje súhlas dolnej komory Štátnej dumy, informuje tlačová agentúra AFP. Putin svoju žiadosť zdôvodnil "mimoriadnou situáciou na Ukrajine a ohrozením životov ruských občanov". Ruské ozbrojené zložky by mali na Ukrajinezostať "až do normalizácie tamojšej politickej situácie".

 

 

Ukrajinský opozičný vodca a boxerský šampión Vitalij Kličko v sobotu vyzval na "všeobecnú mobilizáciu" a zrušenie dohody o prenájme prístavu na Kryme ruskej čiernomorskej flotile. Jeho strana UDAR o tom informovala prostredníctvom tlačového stanoviska zverejneného na jej webovej stránke. "Parlament by mal požiadať vrchného veliteľa ozbrojených síl, aby vyhlásil všeobecnú mobilizáciu po spustení ruskej agresie voči Ukrajine," cituje Klička agentúra AFP. Politik zároveň vyzval Ukrajincov žijúcich na Kryme, aby sa postavili proti snahám Ruska o obmedzenie územnej celistvosti Ukrajiny. "Vyjdite do ulíc, vyjadrite svoje stanovisko, nedovoľte im, aby zničili vašu Vlasť. Môžete žiť, kde chcete, ale vlasť máte len jednu," vyhlásil.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies