Terapia cez telefón a internet môže pomôcť pri žalúdočných ťažkostiach

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 19:50 • 2 min
Terapia cez telefón a internet môže pomôcť pri žalúdočných ťažkostiach

BRATISLAVA - Odborné webové stránky alebo psychologická terapia cez telefón môžu podľa vedcov pomôcť ľuďom so syndrómom dráždivého čreva (IBS).

slovakia

left justify in out

Ich práca uverejnená v odbornom žurnále Gut ukazuje, že kognitívna behaviorálna terapia (CBT) môže znížiť príznaky choroby aj v prípade, že nie je realizovaná na osobnom stretnutí s odborníkom.

Syndróm dráždivého čreva je bežným a často celoživotným ochorením. Spôsobiť môže žalúdočné kŕče, nadúvanie, hnačky alebo zápchu. Na vyliečenie neexistuje liek, avšak zmeny v stravovaní a medikamentózna liečba môžu pomôcť kontrolovať príznaky.

 

Terapia cez telefón


Tím vedcov z britskej Univerzity v Southhamptone a King's College London uvádza, že ich nedávno navrhnutá kognitívno behaviorálna terapia prostredníctvom telefónu alebo webovej stránky vyžaduje menej terapeutov a môže pomôcť väčšiemu počtu ľudí, ktorí to potrebujú.

Experiment zahŕňal 558 ľudí s dlhotrvajúcim IBS s príznakmi aj napriek liečbe a radám správneho životného štýlu. Tretina ľudí podstúpila terapiu cez telefón - osem jednohodinových sedení s terapeutom spolu s ich bežnou, štandardnou liečbou.

 

img

 

Druhá tretina absolvovala terapiu prostredníctvom webovej stránky - osem modulov interaktívnej online CBT a päť polhodinových sedení s terapeutom cez telefón. Posledná tretina zostala pri štandardnej liečbe, teda napríklad liekoch proti kŕčom a radách o zmene životného štýlu.

 

Menej príznakov ochorenia


Webová terapia aj terapie cez telefón zahŕňala množstvo tém vrátane detailných informácií o tom, ako pracujú črevá, čo je IBS, ako postrehnúť nevhodné správanie alebo zmeniť a vytvoriť stabilné a zdravé stravovacie návyky.

 

Po dvanástich mesiacoch vedci zistili, že pacienti z prvých dvoch skupín hlásili menej príznakov ochorenia, väčšiu schopnosť zvládať prácu a vzťahy a menšiu úzkosť a depresiu ako ľudia, ktorí boli iba na štandardnej liečbe.
 

Bolesti brucha pri bežnom každodennom strese


"Často sa pri chronických ťažkostiach, ktoré majú vplyv na našu schopnosť ísť ďalej a robiť to, čo v živote chceme, stáva, že sa prispôsobíme a žijeme svoje životy aj napriek problémom. A niekedy to dlhodobé prispôsobenie sa nie je prospešné," uviedol pre britskú mediálnu spoločnosť BBC vedúci výskumu Hazel Everitt.

 

"Príkladom môže byť, že keď sa znepokojujete svojimi črevami, môžete stále kontrolovať, kde sú toalety," pokračoval.

 

"Pomocou kognitívnej behaviorálnej metódy môžeme pomôcť ľuďom pracovať na tomto správaní a neužitočných myšlienkach," uzavrel Everitt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies