Putin vidí stretnutie s Trumpom ako dobrú príležitosť pre pokračovanie v dialógu

NETKY.SK • 1 Júl 2019, 12:23 • 2 min
Putin vidí stretnutie s Trumpom ako dobrú príležitosť pre pokračovanie v dialógu

OSAKA – Stretnutie s prezidentom Trumpom v Osake na samite G-20 poskytuje dobrú príležitosť pre pokračovanie dialógu. Ruský líder Vladimír Putin sa pred médiami vyjadril so slovami, že "majú o čom debatovať."

slovakia

left justify in out

"Nemôžem nesúhlasiť s pánom prezidentom USA, máme o čom hovoriť," poznamenal Putin po tom, ako sa Trump vyjadril pred novinármi o témach, ktoré boli hlavnými bodmi ich stretnutia, a teda obchod, otázky zbrojenia či protekcionizmus.

 

"Všetky témy sú prerokované, už dlho sme nediskutovali," počnúc stretnutím v Helsinkách (v júli 2018). "Je pravda, že naši zamestnanci pracovali a dali nám dobrú príležitosť pokračovať v tom, na čom sme sa v Helsinkách aj dohodli," zdôraznil Putin.

 

Putin a Trump začali stretnutie takmer bez meškania, v naplánovanom čase. Keď novinári vstúpili do rokovacej miestnosti, prezidenti už spolu hovorili. V blízkosti, oproti sebe, sedeli zástupcovia ruskej a americkej delegácie. 

 

Novinári vysielali naživo rovno zo zasadacej miestnosti, a to nielen z kamier, ale aj z obyčajných smartfónov, a tiež adresovali otázky prezidentom a hluk ich hlasov takmer zakrýval slová samotných predstaviteľov. Trump, ktorý oslovil Putina menom Vladimír, sa opýtal prezidenta Ruskej federácie, či chce niekomu odpovedať. Ruský líder sa však rozhodol dodržiavať pravidlá protokolu, ktoré nenavrhujú odpovede na otázky pri takejto forme stretnutia. Po skončení protokolového fotografovania, napriek požiadavkám zamestnancov protokolu, novinári ešte dlhú dobu odmietali opustiť rokovaciu miestnosť.

 

Americký  prezident Donald Trump sa vyjadril, že situácia na stretnutí s ruským prezidentom Vladimírom Putinom na summite G20 bola podobná slávnostnému odovzdávaniu cien Oscara.

 

Podľa jeho slov zástupcovia ako ruských tak aj amerických médií na stretnutí porušovali vo veĺkej miere protokol štýlom vykrikovania otázok či hlasného živého vysielania – hluk bránil vodcom Ruskej federácie a Spojených štátov, aby sa navzájom počuli.

 

"Ako na oceneniach Oscarov. Veľmi hlúpe," vyjadril sa Trump pred Putinom.

 

Z ruskej strany sa na rokovaniach zúčastnil minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, prvý podpredseda vlády – minister financií Anton Siluanov, asistent prezidenta Yury Ushakov, hovorca prezidenta Dmitrij Peskov. Z americkej strany - štátny tajomnik Mike Pompeo, minister financií Stiv Mnuchin, výkonný riaditeľ Bieleho domu Mick Malveni, asistent prezidenta z národnej bezpečnosti John Bolton a tlačová tajomníčka Bieleho domu Stephanie Grisham.

 

Celé stretnutie svetových lídrov trvalo v Osake 1 hodinu a 20 minút.

 

Tento summit G20 je už 14. v histórii a prvý, ktorý sa koná v Japonsku. Fórum sa koná v medzinárodnom výstavnom komplexe INTEX Osaka na umelom ostrove Sakisima v zátoke Osaka, kde je otvorené aj tlačové centrum pre novinárov. Udalosti zo summitu vysiela približne 7 tisíc zástupcov médií z celého sveta.   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies