Putin kúpil loď na dokončenie plynovodu Nord Sream-2 za 1 miliardu dolárov

NETKY.SK • 6 Február 2020, 10:08 • 2 min
Putin kúpil loď na dokončenie plynovodu Nord Sream-2 za 1 miliardu dolárov

MOSKVA – Nemecký veľvyslanec v Rusku Geza Andreas von Geir uviedol, že Berlín očakáva spustenie plynovodu Nord Stream-2 najneskôr v prvom štvrťroku 2021 a poznamenal, že v lepšom prípade sa už môže hovoriť aj o konci tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Na základe výsledkov mojich rozhovorov s generálnym riaditeľom spoločnosti Gazprom Alexejom Millerom môžem povedať, že projekt môže byť dokončený a uvedený do prevádzky koncom roka 2020 alebo najneskôr v prvom štvrťroku 2021", uviedol diplomat.

 

Švajčiarska spoločnosť, ktorá je dodávateľom stavby Nord Sream-2 predtým uviedla, že nebude pokračovať v ukladaní prvkov podmorského potrubia plynovodu, ktorý bol prerušený z dôvodu zavedenia prísnych sankcií zo strany Spojených štátov voči  spoločnostiam zapojeným do výstavby rusko-európskeho plynovodu.   

 

Ruský prezident Vladimír Putin na tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou naopak povedal, že Rusko môže dokončiť tento projekt samostatne, bez účasti zahraničných spoločnosti. "Loď kladúca potrubie pozdĺž morského dna, je nám k dispozícii", povedal s úsmevom Putin.

 

Podľa Putina bude dokončenie výstavby odložené o niekoľko mesiacov, ale pred koncom tohto roka alebo v prvom štvrťroku budúceho roka budú práce ukončené a plynovod začne fungovať.

 

Vedúci Gazpromu tiež potvrdil prezidentove slová a poznamenal, že Rusko je schopné dokončiť výstavbu plynovodu Nord Stream-2 samostatne. "Bude to trvať trochu dlhšie, ale Rusko nemá žiadne technologické prekážky na dokončenie výstavby", povedal Miller.

 

Ruska federácia predvídala možný tlak Washingtonu na výstavbu plynovodu Nord Stream-2 a zaistila to zakúpením vlastnej lode, ktorá je schopná ukladať potrubie tak, aby nebola závislá od zahraničných dodávateľov. Švajčiarska spoločnosť síce spoluprácu neodmietla, ale čaká na odôvodnenie sankcií od ministerstva financií USA.

 

Cyprus a Holandsko sa tiež neboja amerických vyhrážok a ponúkli svoje špecializované lode "Seahorse" a "Rockpiper" na pokračovanie vo výstavbe plynovodu.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies