Putin: Kryptomeny so sebou nesú vážne riziká, vrátane financovania terorizmu

NETKY.SK • 13 Október 2017, 10:21 • 2 min
Putin: Kryptomeny so sebou nesú vážne riziká, vrátane financovania terorizmu

MOSKVA – Podľa správ Russia Today, ruský prezident Vladimir Putin varoval pred vzostupom kryptomien, keď vyhlásil, že sú často vydávané anonymnými zdrojmi a mohli by byť použité na pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"V mnohých krajinách sa kryptomeny stávajú, alebo sa už stali, plnohodnotným platobným prostriedkom, rovnako ako aj investičnou možnosťou. Používanie kryptomien však zároveň so sebou nesie aj nemalé riziká. Som si vedomý pozície (ruskej) Centrálnej banky," povedal Putin.

Putin varoval, že tieto riziká zahŕňajú "predovšetkým príležitosti na pranie finančných prostriedkov získaných z trestnej činnosti, daňové úniky, či dokonca financovanie terorizmu, ako aj šírenie podvodných systémov".

 

img

"Ďalším problémom súvisiacim s kryptomenami je ich nedostatočná transparentnosť alebo akýkoľvek peňažný štandard. Keďže kryptomeny sú vydávané neobmedzeným počtom anonymných zdrojov, tak v prípade akýchkoľvek problémov vrátane systémových porúch, alebo objavenia bublín v mene, nebude nikto zodpovedný," dodal Putin.

Poprední ruskí predstavitelia nedávno diskutovali o opatreniach na odstránenie legálnych nedostatkov okolo kryptomien, od zavedenia regulácie až po úplný zákaz elektronických mien založených na tokenoch.

Dolná komora ruského parlamentu diskutovala o návrhu zákona upravujúceho obchod s kryptomenami, zatiaľ čo Predseda Výboru Štátnej dumy pre finančné trhy Anatolij Aksakov navrhol pilotný program obchodovania s Bitcoinmi na ruských trhoch.

 

img

 

Minister financií však považuje trh s kryptomenami za mimoriadne nestálu pyramídovú štruktúru a snaží sa chrániť verejnosť. Ruská centrálna banka zaujala podobný názor.

"Videli sme, ako sa Bitcoin zmenil z platobného prostriedku na aktívum, ktoré sa kupuje za účelom vysokého výnosu v krátkom časovom období. Toto je definícia pyramídy," povedal prvý zástupca guvernéra Ruskej centrálnej banky Sergej Švetsov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies