Minister vnútra: Register bankových účtov bol aj požiadavkou Európskej komisie

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 09:41 • 2 min
Minister vnútra: Register bankových účtov bol aj požiadavkou Európskej komisie

BRATISLAVA - Viacero krajín Európskej únie disponuje centrálnym registrom bankových účtov a jeho zriadenie bolo aj požiadavkou Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní vlády v stredu 21. apríla to povedal minister vnútra Roman Mikulec. Podľa ministra ide v tomto prípade o účinný prostriedok boja proti praniu špinavých peňazí. Pri centrálnom registri podľa ministra nejde o to, aby mal štát prehľad o zostatkoch na účtoch fyzických a právnických osob. „Samozrejme, tie má k dispozícii aj teraz v prípade, že prebiehajú nejaké odôvodnené trestnoprávne konania zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Ale to nebude tá záležitosť centrálneho registra účtov,” povedal Mikulec.

 

img


Slovensko by malo vytvoriť centrálny register bankových účtov, ktorý bude prístupný pre finančnú spravodajskú jednotku Prezídia Policajného zboru a orgány činné v trestnom konaní. Navrhuje to ministerstvo vnútra s poukazom na odporúčania výboru expertov Rady Európy pre hodnotenie opatrení proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu Moneyval. Správa výborukonštatuje, že slovenské orgány rozumejú riziku spojenému s legalizáciou výnosov z trestnej činnosti a financovaním terorizmu len do určitej miery. „Hodnotiaci tím dospel k záveru, že SR dosahuje podpriemerné výsledky pri využívaní finančného spravodajstva a iných relevantných spravodajských informácií vo vzťahu k zabezpečovaniu dôkazov a sledovaní výnosov z trestnej činnosti,” uviedol rezort.  Absencia centrálneho registra účtov je podľa rezortu považovaná za jeden z hlavných nedostatkov a prekážkou komplexnej finančnej analýzy.

Návrhčelí kritike, aj vrátane koaličnej strany Sloboda a Solidarita. Ambícia viesť prehľad o zostatkoch na účtoch ide podľa predsedu liberálov a ministra hospodárstva Richarda Sulíka nad rámec európskej smernice. „V žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť s takýmto zásahom do slobody jednotlivca,” povedal. Podľa generálneho riaditeľa Poštovej banky a 365.bank Andreja Zaťka ide v prípade návrhu o zásah do bankového tajomstva, pretože ide o prístup k bankovým údajom bežných ľudí, bankových klientov a bez ohľadu na to, či sú podozriví z trestných činností.

 

Prečítajte si tiež: Zúčastníte sa protikorupčného festivalu Pucung? Tento rok sa bude konať online



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies