Aktualizované: VIDEO Summit G20 sprevádzajú masové demonštrácie, Trump s Putinom sa dohodli na prímerí na juhozápade Sýrie

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 13:46 • 2 min
Aktualizované: VIDEO Summit G20 sprevádzajú masové demonštrácie, Trump s Putinom sa dohodli na prímerí na juhozápade Sýrie

HAMBURG - V Hamburgu sa dnes začal summit lídrov G20.

slovakia

left justify in out

18:48 - Putin ani Trump hovorili o tradičných problémoch súčasnosti

Americký prezident Donald Trump dnes so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom dosiahol dohodu o prímerí na juhozápade Sýrie. Prímerie, na ktorom má participovať aj Jordánsko, má začať platiť už v nedeľu. Po dnešnej schôdzke oboch lídrov na summite G20 to v Hamburgu oznámil americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, citovala ho agentúra DPA.

 

Tillerson zároveň informoval, že Trump schôdzku s Putinom otvoril témou ruského zasahovania do amerických vlaňajších prezidentských volieb. Minister podľa agentúry AP dodal, že Putin v priebehu viac ako dvojhodinovej bilaterálnej schôdzky akúkoľvek účasť na zasahovaní poprel. Americký prezident sa podľa Tillersona v súvislosti s touto otázkou "správne zameriava" na to, "ako sa môžeme posunúť vpred" a odraziť od niečoho, čo by momentálne mohlo byť neriešiteľným rozporom.

 

Schôdzka Putina a Trumpa za účasti šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova a amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona sa začala za zatvorenými dverami o 16.09 h SELČ v Kongresovom centre v salóniku číslo 14 a trvala vyše dve hodiny. Prezidenti si pred rokovaniami podali ruky, vyjadrili radosť zo zoznámenia a nádejali sa, že schôdzka prinesie pozitívne výsledky. Po prvý raz sa prezidenti osobne stretli už niekoľko hodín pred rokovaniami, a to v úvode summitu G20.

 

15:50 - Tusk vyzval lídrov skupiny G20 na spoločný boj proti pašerákom ľudí

Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes na summite odsúdil "pokrytectvo a cynizmus" niektorých členov skupiny ekonomicky najrozvinutejších štátov sveta v boji proti pašovaniu migrantov, avšak nekonkretizoval, o ktoré krajiny ide. "Potrebujeme vyvinúť viac medzinárodného úsilia na skoncovanie s pašovaním ľudí," citovala ho agentúra Belga.

 

Tusk spresnil, že ide najmä o migračnú trasu cez Líbyu do Európy, ktorá vyvíja nesmierny tlak na Taliansko a na celú Európu. "Aj preto sa chystám navrhnúť všetkým lídrom skupiny G20, aby spoločne pracovali na cielených sankciách OSN proti pašerákom ľudí," dodal Tusk. Sankcie by mali podobu zmrazenia aktív a zákazu vycestovania pre ľudí a skupiny zapojené do pašovania migrantov. Podľa Tuska je toto minimum, čo môžu krajiny G20 a medzinárodné spoločenstvo urobiť na globálnej úrovni, no nevedia sa zhodnúť ani na ňom. "Ak sa nám to nepodarí, bude to smutný príklad pokrytectva niektorých členov G20," konštatoval Tusk. EÚ sa musí snažiť presvedčiť svojich partnerov, aby boli viac aktívni a viac pozitívni v tomto smere, zároveň menej cynickí a odhodlanejší pre spoluprácu v spoločnom boji proti pašerákom ľudí v Líbyi.

 

Summit G20 v Hamburgu prevádzajú ostré demonštrácie:

 

15:01 - Pápež upozornil na chudobných a utečencov

Pápež František vyzval skupinu G20, aby sa prioritou piatkového a sobotného summitu v nemeckom Hamburgu stali chudobní a utečenci. "Chudobní a utečenci, tí čo trpia, sú presídlení, vylúčení, potrebujú v srdciach a mysliach lídrov v každej fáze politických opatrení absolútnu prioritu bez ohľadu na národnosť, rasu, náboženskú alebo kultúrnu príslušnosť," uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Pápež tiež vyzval lídrov, aby zavrhli ozbrojený konflikt a vyzval ich ukončiť "nezmyselné masakre". Cieľom summitu G20 by malo byť "mierové riešenie ekonomických rozdielov", poznamenal. Podľa pápeža Františka by sa mali lídri "hlboko zamyslieť" nad skutočnosťou, že summit skupiny G20 združuje 20 krajín reprezentujúcich 90 percent svetovej výroby a služieb, zatiaľ tí, čo najviac trpia, majú menšie zastúpenie.

 

14:52 - Merkelová vyzvala na kompromisy bez vzdávania sa zásad

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala lídrov G20 na užšiu spoluprácu a ochotu robiť kompromisy. Podľa vlastných slov spolu s miliónmi ďalších ľudí dúfa, že aktuálny summit tohto zoskupenia v Hamburgu prispeje k riešeniu naliehavých problémov vo svete. Merkelová vyjadrila presvedčenie, že všetci účastníci sa o to snažia a budú sa usilovať dosiahnuť "dobré výsledky" - a v tom tomto duchu by mali spolupracovať, zdôraznila v úvodnom vystúpení pracovného obeda hláv vlád a štátov, ktorého témami sú svetový rast a obchod.

 

Kancelárka dodala, že "riešenia môžu byť nájdené len vtedy, ak sme pripravení robiť kompromisy". Súčasne by lídri mali jasne pomenovať, v čom sa ich názory rozchádzajú, a nemali by sa vzdávať svojich zásad. Merkelová poukázala tiež na logo terajšieho summitu G20 v tvare uzla: "Čím je väčšie zaťaženie, tým pevnejším sa stane uzol."

 

13:45 - Trump a Putin si podali ruky

Trump a Putin sa dnes po prvý raz osobne stretli. V Hamburgu si prvýkrát podali ruku po príchode všetkých oficiálnych hostí. "Podali si ruku a povedali, že sa čoskoro stretnú na osobitnej schôdzke," povedal Peskov podľa agentúry Tass.

 

 

Správu priebežne aktualizujeme.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies