FOTO Pútavý futbalový príbeh bratov Čapkovičovcov vychádza v knižnej podobe, krstilo sa v prítomnosti významných hostí

NETKY.SK • 13 December 2017, 16:35 • 2 min
FOTO Pútavý futbalový príbeh bratov Čapkovičovcov vychádza v knižnej podobe, krstilo sa v prítomnosti významných hostí

BRATISLAVA - V bratislavskej Redute v utorok večer za prítomností viacerých osobností nielen zo športového prostredia pokrstili publikáciu pod názvom Čapáci, s podtitulom Ján a a Jozef Čapkovičovci - netuctový futbalový príbeh dvojčiat, ktoré nemajú páru. Kniha mapuje život a futbalovú kariéru jedinej súrodeneckej dvojice pôsobiacej v najvyššej československej futbalovej súťaži.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Krstným otcom je Milan Lasica, pri knihe sa rozhodne nebudete nudiť

"Čapkovičovci na ihrisku boli ako L+S na javisku. Zohratí," napísal na úvod knihy Milan Lasica, krstný otec publikácie. Ten na krste zo zdravotných dôvodov chýbal, úlohy pokrstiť knihu sa zhostila trojica bývalých spoluhráčov Čapkovičovcov zo Slovana - Ľudovít Zlocha, Ivan Hrdlička a Jozef Fillo. Už úvodné riadky memoárov naznačujú, že pri knihe sa rozhodne nebudete nudiť. Spôsobom akým dvojica opisuje príchod na svet rozhodne pobaví. Dvojčatá tak nezostávajú svojej povesti nič dlžní, v ich prítomnosti bolo vždy veselo. 

 

Množstvo hostí nielen zo športového prostredia

Na podujatí sa zúčastnilo vyše 170 hostí, medzi nimi aj viaceré športové legendy, majstri Európy, bývalé futbalové osobnosti ŠK Slovan Bratislava, Spartaka Trnava, či Interu BratislavaPodujatie účasťou poctili aj prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, či bývalý prezident SR Ivan Gašparovič. Z mladých športovcov, ktorí v časoch veľkých úspehcov československého. resp. slovenského futbalu neboli ešte na svete, nechýbal šprintér Ján Volko, či čerstvý majster SR v boxe Viliam Tankó.

 

 

img

 

 

Jozef Čapkovič je jediným držiteľom titulu z ME a zároveň víťazom PVP 

Dvojčatá Ján a Jozef Čapkovičovci patria medzi legendárne postavy československého i slovenského futbalu. Obaja získali so Slovanom Bratislava v roku 1969 druhú najcennejšiu európsku klubovú trofej v Pohári víťazov pohárov, Jozef Čapkovič aj je majstrom Európy z roku 1976 z Belehradu a zároveň jediným kto sa môže takýmto unikátnym double v bývalom Československu pochváliť. 

 

V národnom tíme sa nikdy nestretli

Petržalskí rodáci (11. januára 1948), odchovanci Červenej hviezdy Bratislava, sú jedinými dvojčatami, ktoré si zahrali najvyššiu československú futbalovú súťaž. Ján reprezentoval Československo 20-krát, strelil 6 gólov, zúčastnil sa na MS vo futbale v roku 1970 v Mexiku, je členom Klubu ligových kanonierov so 100 gólmi (všetky v drese Slovana Bratislava), kráľ strelcov československej ligy sezóny 1971/1972 (19 gólov). Jozef účinkoval v československej reprezentácii 16-krát, je členom Siene slávy slovenského futbalu. V národnom tíme spolu nikdy nehrali.

 

img

 

Nebol som žiadny dobráčik, čo to sme aj povyvádzali

Kniha o Čapkovičovcoch má 272 strán, je ilustrovaná početnými fotografiami i dobovými novinovými výstrižkami, ktoré dokumentujú nielen púť jedinečných dvojčiat futbalovými cestičkami, ale aj ich súkromie. "Pracovali sme na tom asi trištvrte roka. Určite si to treba prečítať, nie sú tam tak ani odkazy mladým, ale skôr to čo sme vyvádzali ako futbalisti...(smiech). Ja som nebol žiadny dobráčik, ale poriadny kvietok," prezradil nám Jozef Čapkovič.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona