Psychológovia varujú: Viac peňazí väčšie šťastie nezaručí, stres z peňazí je často zbytočný

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 09:14 • 2 min
Psychológovia varujú: Viac peňazí väčšie šťastie nezaručí, stres z peňazí je často zbytočný

BRATISLAVA – Stres z peňazí, ktorý postihuje väčšinu populácie, nemusí súvisieť s výškou bankového konta.

slovakia

left justify in out

Vyšší príjem dokáže dočasne maskovať symptómy, no po určitom čase sa úzkosť vracia, upozorňujú odborníci. Podľa výskumu Americkej psychologickej asociácie spôsobujú peniaze stres 71 percent Američanom. Psychológ Karol Kováč z Inštitútu stresu poukazuje, že takéto čísla sa netýkajú len zámoria.

 

Potreba vlastniť viac môže ľuďom spôsobovať psychické problémy. „Komercializácia našej spoločnosti pracuje tvrdo na tom, aby do nás vnášala nepokoj. Účelom je vyvolávať potrebu vlastniť niečo, bez čoho nie je možný život. Zdroj takýchto potrieb prináša do našich životov obrovský stres,“ povedal Kováč. Viac peňazí podľa neho nezaručuje väčšie šťastie. Prieskumy ukazujú, že peniaze majú vplyv na prežívanú spokojnosť len do bodu, kedy zaisťujú pokrytie základných potrieb.

 

Finančné ocenenie nebýva dlhodobo motivujúcim faktorom ani v profesii. Vyššia výplata tak spokojnosť v práci nezvyšuje, pripomína Inštitút stresu. Ak ľudia venujú pozornosť svojej finančnej budúcnosti, môže im ľahko uniknúť prítomnosť. "Túžba mať viac peňazí nás môže viesť k prílišnému zameriavaniu sa na budúcnosť, čo vedie k určitej otupenosti vnímania prítomných okamihov a následnej nespokojnosti so svojím životom," vysvetlil Kováč.

 

K šťastiu môže pomôcť aj rozdávanie peňazí. Veľkorysí ľudia bývajú šťastnejší, zdravší, vďačnejší, spokojnejší a prežívajú hlbšie vzťahy s ostatnými. Kováč radí brať peniaze len ako nástroj, ktorý sa dá vymeniť za tovary a služby. Ak ich je dostatok na uspokojenie vlastných potrieb, je zúfalá snaha získať viac zbytočná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies