Psychológia farieb: Máte obľúbenú farbu, v ktorej sa často nesie váš outfit? Podľa vedy majú hlbší význam

NETKY.SK • 15 November 2023, 23:42 • 2 min
Psychológia farieb: Máte obľúbenú farbu, v ktorej sa často nesie váš outfit? Podľa vedy majú hlbší význam

Obľúbená farba človeka hovorí veľa o jeho osobnosti . Farby môžu ovplyvniť náladu, správanie a posunúť chápanie. Či už máte radi modré tóny alebo červené odtiene, farby, ktoré uprednostňujete, rozprávajú fascinujúci príbeh o vašej postave. Prečítajte si, či na vás alebo vašich známych sedí.

slovakia

left justify in out

Čierna ako uhoľ

Tí, ktorí milujú čiernu, nie sú zlí alebo hroziví. Aj keď čierna nemusí byť najpútavejšia farba, predstavuje sebavedomie.

Ľudia, ktorí uprednostňujú čiernu, majú zmysel pre podnikanie a sú prirodzení v ovládaní publika. To je dôvod, prečo sú zvyčajne vynikajúcimi vodcami. Každý sa môže niečo naučiť od tých, ktorí lipnú na čiernej farbe. Čierna je farbou skrytého, tajomného a neznámeho, vytvára atmosféru tajomstva. Udržuje veci zabalené vo vnútri, skryté pred svetom.

Luxusná fialová

Táto farba z vás robí prízemného človeka a veľmi súkromného, ktorý je často rezervovaná a rád necháva veci utajené. Je pre vás ťažké podeliť sa o svoje pocity a pustiť si ľudí príliš k telu.

Fialová je komplexná farba spojená s niekoľkými vlastnosťami a emóciami. Jednotlivci, ktorí to milujú, sú zvyčajne zaujímaví, súkromní, nápadití a inteligentní. Na druhej strane môžu byť príliš bojazliví alebo rezervovaní.

Fialová sa tradične spája s kráľovskou hodnosťou, luxusom a spiritualitou.

Kráľovsky modrá 

Modrú si mnohí obľúbili, od jej globálnej príťažlivosti až po jej klasický vzhľad. 

Ľudia, ktorí majú radi modrú farbu, sú vo všeobecnosti duchovnejší, čo ich spája s lepším vnímaním prítomnosti. Okrem toho majú títo ľudia umelecké nadanie. Sú vysoko nápadití a majú radi kreatívne vyjadrenie. Ľudia, ktorí inklinujú k modrej farbe, sú predovšetkým očarujúci, priateľskí a emocionálni.

Vášnivá červená

Ak je vašou obľúbenou farbou červená, nemožno poprieť, že ste neuveriteľne vášnivý človek. Máte ohnivé správanie a nezastavíte sa pred ničím, aby ste splnili svoje ciele. Vaše odhodlanie je inšpirujúce aj zastrašujúce. Bohužiaľ, títo istí jednotlivci sú tiež vnímaní ako horliví. Červená je neodmysliteľne nahnevaná farba, a preto sú tí, ktorí ju milujú, notoricky známi tým, že rýchlejšie vybuchnú. Napriek tomu sú milovníci červenej celkovo pozitívni, milujúci ľudia.

Svieža biela

Biela sa zvyčajne spája s holubicami čistotou a mierom. V dôsledku toho sú ľudia, ktorí milujú túto farbu vnímaní ako optimistickí, dobrosrdeční a diskrétni.
Navyše ľudia, ktorí si vyberajú bielu nad ostatnými farbami, majú tendenciu prísne dodržiavať pravidlá so silným presvedčením. 

Na druhej strane môžu byť ľudia, ktorí sa rozhodnú pre bielu, úzkoprsí, príliš opatrní a odsudzujúci. 
Je zaujímavé, že biela nie je obľúbenou farbou, na ktorej sa väčšina ľudí dlho drží. Výskum naznačuje, že väčšina lipne na bielej počas prechodných fáz alebo keď sa snažia o otvorenú myseľ.

Nudná či bezpečná hnedá?

Hnedá je ďalšou nepopulárnou obľúbenou farbou, no tí, ktorí ju obľubujú, bývajú priam stelesnením trpezlivosti. Nedajú sa ľahko vytočiť; mnohí sú stelesnením odmeranosti a pokoja.

Väčšina sa pri pomyslení na hnedú cíti bezpečne a stabilne. Množstvo ľudí sa cíti bezpečne medzi ľuďmi v hnedej farbe, pretože predstavujú vážnosť, dôveru a podporu.

Milovníci hnedej sú väčšinou rezervovaní a zvyčajne nehľadajú príležitosti na seba upútať pozornosť. Zatiaľ čo svetlohnedá predstavuje čestnosť a stabilitu, tmavohnedá je považovaná za zrelú, predvídateľnú a nudnú.

Citlivá ružová

Tí, ktorí majú radi ružovú, sa často spájajú s nevinnosťou a nezaoberajú sa násilím alebo chaosom. Radšej prižmúria oči pred jedovatosťou sveta. A čo viac, nadšenci ružovej farby majú silnú túžbu cítiť sa milovaní a v bezpečí. V opačnom prípade môžu stratiť sebadôveru. Najčastejšie označované ako jemné bytosti, tie, ktoré majú obľúbenú ružovú farbu, sú skôr citlivé. Aj keď milovníci ružovej nosia svoje srdcia na dlani, to len zvýrazňuje ich jemného a súcitného ducha.

Živá a dobrodružná oranžová

Oranžová je energická a živá farba a tí, ktorí majú túto farbu radi a často sa do nej obliekajú, sú považovaní za príjemných ľudí s túžbou po dobrodružstve. Namiesto toho, aby ste sa odvrátili od výzvy, radšej ju prijmete. Môžete byť však nezodpovední, a aj keď to iných ľudí rozčuľuje, nebráni vám to v tom, aby ste si svoj život užili naplno. 

Netradičná zlatá

Ak máte zlatú ako svoju obľúbenú farbu, potom vaša osobnosť prezradí, že ste pozitívny, ambiciózny, žiarivý, lojálny, milujúci, súcitný, spoľahlivý, organizovaný, šťastný, starostlivý a milujete byť stredobodom pozornosti.
 

Nebojácna strieborná

Ak je vašou obľúbenou farbou strieborná, máte vraj väčšie sklony ku komplexom a ste citlivý človek. Strieborná je farba spojená s pokojom a sofistikovanosťou, takže máte tichú prítomnosť, ktorá vzbudzuje rešpekt.

Pravdepodobne sa radi vyjadrujete písaným slovom. Ľudia, ktorých to priťahuje striebro, majú tiež obdivuhodnú a závideniahodnú vlastnosť — neboja sa zmeny. Títo ľudia sú dostatočne vynaliezaví a prispôsobiví na to, aby zvládli každú nečakanú zmenu, ktorá im príde do cesty. A pretože striebro je vzácny kov, ide  pravdepodobne niekoho, kto je úspešný, alebo aspoň na ceste tam.

Priateľská žltá

Aj keď sa spája so slnkom, zlatom, jarou a letom, len málo ľudí uvádza žltú ako svoju obľúbenú farbu. Ale ľudia, ktorí to robia, sú často dobromyseľní. Priatelia a rodina ich zvyčajne vnímajú ako veľmi láskyplných.  

Logickosť, pokoj a zelená

Podľa programu klasifikácie farieb MSU, ak je vaším obľúbeným odtieňom zelená, ste pravdepodobne analytický perfekcionista, ktorý môže byť aj koncepčný, pokojný, logický a vynaliezavý. Sú to ľudia, ktorí túžia po vedomostiach a neustále hľadajú odpovede na záhadné životné záhady.

Milovníci zelenej môžu vynikať v emocionálnej regulácii. Sú to tiež podporujúci priatelia, ktorí by pohli nebom a zemou, aby pomohli.

Zdroje:

https://www.color-meanings.com/find-symbolic-meanings-of-your-favorite-colors/

https://artincontext.org/what-your-favorite-color-says-about-you/

https://liveboldandbloom.com/03/personality-types/favorite-color-personality

https://www.empower-yourself-with-color-psychology.com/meaning-of-colors.html

https://www.colorpsychology.org/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: iflscience.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies