Čína uvalila na europoslancov sankcie, na čiernom zozname je aj Slovenka!

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 20:11 • 2 min
Čína uvalila na europoslancov sankcie, na čiernom zozname je aj Slovenka!

PEKING - Čína v pondelok zaviedla sankcie proti viacerým európskym inštitúciám a predstaviteľom, ktorí podľa Pekingu poškodzujú čínske národné záujmy.

slovakia

left justify in out

Tento krok je odpoveďou na rozhodnutie ministrov členských štátov Európskej únie, ktorí niekoľko hodín predtým odhlasovali sankcie proti čínskym predstaviteľom zodpovedným za prenasledovanie ujgurskej menšiny. Na zozname sankcií  sa nachádza desať osôb vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann.

 

Podľa vyhlásenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí EÚ prijala rozhodnutie založené na lžiach a dezinformáciách, ktoré hrubo zasiahlo do vnútorných záležitostí krajiny.

 

Dotknuté osoby a ich rodinní príslušníci majú zákaz cestovať do Číny, Hongkongu a Macaa, taktiež vykonávať podnikateľské aktivity s Čínou.

 

img

Predmetom čínskych sankcií sú aj štyri inštitúcie - Politický a bezpečnostný výbor Rady EÚ, Podvýbor európskeho parlamentu pre ľudské práva, nemecký Inštitút pre čínske štúdie a dánska nadácia Aliancia demokracií.

 

Európskym sankciám čelia  aj štyria vysokí predstavitelia čínskeho regiónu Sin-ťiang. Platí pre nich zákaz cestovať do Európy, ich finančné aktíva na starom kontinente sú zmrazené. 

 

img

 

Podľa viacerých krajín sa v západnej časti čínskej provincii odohráva genocída práve proti moslimskej menšie, čo kritizuje EÚ a USA.

 

V spojitosti s Ujgurskou autonómnou oblasťou čelí Peking obvineniam zo svojvoľného zadržiavania, zlého zaobchádzania a sexuálneho násilia v tamojších detenčných centrách.

 

Rozhodnutie o sankciách padlo počas minulotýždňových rokovaní veľvyslancov členských krajín pri EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies