Posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu je piatok 5. apríla. Ako oň požiadať?

NETKY.SK • 4 Apríl 2024, 17:00 • 2 min
Posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu je piatok 5. apríla. Ako oň požiadať?

Hlasovací preukaz pred druhým kolom voľby prezidenta SR si môžu voliči vybaviť najneskôr v piatok 5. apríla. Požiadať oň môžu obec trvalého pobytu počas jej úradných hodín, a to osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. S hlasovacím preukazom možno voliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra SR pred druhým kolom pripomína, že voliči majú povinnosť po príchode do volebnej miestnosti preukázať svoju totožnosť okrskovej volebnej komisii. Volič s trvalým pobytom v SR predkladá občiansky preukaz a volič bez trvalého pobytu v SR predkladá slovenský cestovný pas.

V prípade, že si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu alebo potvrdením o občianskom preukaze vydaným príslušným orgánom Policajného zboru. Ak bol voličovi s trvalým pobytom na Slovensku vydaný hlasovací preukaz, predloží aj ten a komisia mu ho odoberie.

Občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku, môže hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na základe platného slovenského cestovného pasu. Zároveň predloží čestné vyhlásenie o tom, že má trvalý pobyt v zahraničí. Vzor vyhlásenia je uverejnený na webe Ministerstva vnútra SR alebo mu ho v deň konania volieb poskytne okrsková volebná komisia. Okrsková volebná komisia takéhoto voliča dopíše do zoznamu voličov, čo zaznamená v jeho slovenskom cestovnom doklade. Upozorňujeme, že občiansky preukaz vydaný iným štátom, ktorý obsahuje údaje o trvalom pobyte voliča v cudzine, nie je relevantným dokladom na preukázanie totožnosti.

Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže hlasovať do prenosnej volebnej schránky. Požiadať o ňu je potrebné obec a v deň konania volieb 6. apríla príslušnú okrskovú volebnú komisiu. Ak sa však takýto volič nebude nachádzať v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, bude potrebovať aj hlasovací preukaz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: Dubnica nad Váhom
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies