Psychológ Andrej Kuruc odpovedá Netkám v otvorenom podcaste. Moderná je vonkajšia validácia, honba za lajkami a chýbajúca sebaláska

NETKY.SK • 28 December 2023, 20:15 • 2 min
Psychológ Andrej Kuruc odpovedá Netkám v otvorenom podcaste. Moderná je vonkajšia validácia, honba za lajkami a chýbajúca sebaláska

Redakcia Netky sa stretla s oceňovaným psychológom pôsobiacim v Bratislave, ktorý sa vo svojom obore pohybuje už sedem rokov. Andrej Kuruc sa prioritne zaoberá emočnou stabilitou, stresom, sebaláskou a sebaprijatím a v neposlednom rade LGBT+ komunitou, ktorá sa nie vždy stretáva s prijatím spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Často podceňované psychické zdravie býva hlavným dôvodom vyhľadávania terapeutickej pomoci, ktorá je zameraná prevažne na zvládanie súkromných problémov, o ktorých sa nám nie vždy chce rozprávať len tak s hocikým. Takéto problémy bývajú prioritnou príčinou chronického stresu, ťažkostiam s príjmom potravy, zložitých medziľudských vzťahov, či samotnej a najviac dôležitej otázky lásky k samému sebe.  

Neriešenie týchto ťažkostí vie ľudí doviesť k nekonanému hľadaniu sebaprijatia vo vonkajších okolnostiach, akými vedia byť aj súčasné moderné okolnosti, sociálne siete a podobne.

Je veľmi jednoduché skĺznuť do naháňania sa za lajkami, vonkajšou validáciou a nikdy nekončiacej potrebe ažzávislosti na oceneniach od druhých. 

 

Redakcia Netky sa stretla s oceňovaným psychológom pôsobiacim v Bratislave, ktorý sa vo svojom obore pohybuje už sedem rokov. Andrej Kuruc sa prioritne zaoberá emočnou stabilitou, stresom, sebaláskou a sebaprijatím a v neposlednom rade LGBT+ komunitou, ktorá sa nie vždy stretáva s prijatím spoločnosti. 

Bezpečné prostredie je základ

"Pracujem prístupom, ktorý je zameraný na človeka. Pre mňa je v centre človek, ktorý môže byť zraniteľný, úzkostný, traumatizovaný, alebo nie je v súlade so svojím vnútorným prežívaním," hovorí o svojom prístupe na sedeniach na stránke Ksebe, cez ktorú aktuálne pôsobí.

"Mojím cieľom je vytvoriť prostredie bezpodmienečného pozitívneho prijatia a empatického porozumenia vašich ťažkostí a sprevádzať vás pri ďalších krokoch," dodáva ďalej o jeho postupe emočnej opory ku klientom.

Svoje názory a nápomocné rady poskytol aj našej redakcii. Pre Netky sme spoločne pripravili podcast o duševnom zdraví, ktoré neustále kolíše a jeho dôležitosť netreba ppodceňovať.

Stres, úzkosti a nekonečné problémy

Mladí ľudia u neho najčastejšie riešia problémy vo vzťahoch, úzkosti, depresie, stres a podobne. Niekedy to však bývajú problémy príjmu potravy samovražedné sklony.

Vyhľadať terapiu podľa neho treba vtedy, keď úzkosti či dané problémy pretrvávajú natoľko, že ovplyvňujú každodenný chod dňa človeka - to znamená čokoľvek od nadmerného stresu a úzkostí až po problémy so spánkom a zvládaním bežných situácií.

 

 

Obmedzená dostupnosť terapií

Sám nám o terapii povedal, že si myslí, že by mala byť jendnoznačne viac dostupná. Nie vždy sa dá problém riešiť len liekmi ale vždy je dôležitá aj terapia. U nás je menej dostupná, bezplatná je v nízkej miere a terapeutov je málo.

Mladí ľudia by ju aj radi vyhľadali ale je nie veľmi dostupná. Pre starších ľudí je naopak tabu. Častokrát sa odvolávajú na pozitívne myslenie, či podobné výrazy ako "My sme také nepotrebovali keď sme boli mladí," a podobne. Tieto zvolania vedia však duševné zdravie len zhoršiť, prejavujú len známky nepochopenia, klient však potrebuje naopak oporu a emočnú stabilitu.

Sociálne siete ako tlmič emócií

Sociálne siete a ich negatívne prejavy sú už dlho známe. Vedia zhoršiť úzkosti, stres či dokonca vyvolať samotnú existenčnú krízu. Častokrát ide o vyhýbanie sa starostlivosti o samého seba, ktoré nimi zakrývame. Veľmi často si problémy takzvane "prescrollujeme" jednotlivými reels príspevkami či preklikávaním sa cez príspevky. Takéto zamlčiavané emócie však naopak vyeskalujú do oveľa horších pocitov.

Sebahodnota a jej korene v detstve

Sebahodnota, prijatie a láska k sebe samému začína v detstve. Kríž si môžeme nosiť až do dospelosti, kedy bremeno starých negatívnych programov sa prílišnou úpravou výzoru a vonkajším ocenením nikdy nevyriešia. Vedie to všetko k nízkej sebahodnote, pocitu nedostatočnosti a úzkostiam.

Bezpodmienečná láska je niečo veľmi ťažko dosiahnuteľné, keďže ju často prikladáme skrátka k zavďačeniu a zapáčeniu sa druhým. Zameranie sa na výkon, prácu a iných vedie k zničeniu seba samého a je ťažké dať na prvé miesto seba, terapia však môže v tomto pomôcť - porozumieť si a nastoliť určité opatrenia a postupné zmeny.

 

Terapia vie byť veľmi nápomocná a na to, aby ste ju vyhľadali naozaj nepotrebujete prechádzať zrovna traumou, vie pomôcť naozaj s akýmkoľvek problémom od stresu, vyhorenia, šikany až po osobný život či zvládanie práce a podobne.

Na to, aby sa u nás prestala brať ako tabu, nás čaká ešte dlhá cesta, napriek tomu sa však stáva čoraz vyhľadávanejšou a spoločnosť sa jej postupne otvára.

Trauma, osobné problémy, minulosť či úzkostlivé stavy nedefinujú vašu hodnotu ani vás samotných a sedenia vám môžu prispieť k plnohodnotnejšiemu životu plnému sebalásky a spokojnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies