Psie záprahy: Na MS v Zuberci dve zlatá a dve striebra slovenských mašérov

NETKY.SK • 27 Február 2012, 08:07 • 2 min
Psie záprahy: Na MS v Zuberci dve zlatá a dve striebra slovenských mašérov

Psie záprahy: Na MS v Zuberci dve zlatá a dve striebra slovenských mašérov

slovakia

left justify in out

img

Severské plemená chované na Slovensku vybehali na MS psích záprahov pod hlavičkou WSA (World Sleddog Association) dve zlaté medaily. V sobotu sa to v oravskom Zuberci podarilo Marošovi Litvajovi na stredných tratiach a organizátorská krajina sa tešila aj na druhý deň v šprinte zásluhou Igora Štefana.

Na stredných tratiach (35 km) bol suverénom trojkolových zápolení Nemec Karsten Neubert. V kategórii DU1 (7 a viac sibírskych husky) vyhral s mamutím náskokom 40 minút a 39 sekúnd pred svojím krajanom Raimom Pohlmanom. V kategórii DL1+DL2 (3-6 husky) získal Maroš Litvaj zlato s prevahou 11 minút a 27 sekúnd na prvého z radu nemeckých súperov, ktorí obsadili šesť ďalších priečok.

Zo slovenského pohľadu bol však vrcholom súboj jeho dvoch reprezentantov v skijoringu, teda v kategórii lyžiara ťahaného jedným psom ľubovoľného zo štyroch súťažných plemien (sibírsky husky, aljašský malamud, samojed a grónsky pes). Po prvom kole tesne viedol Igor Štefan, po druhom sa o pár sekúnd dostal do čela Ján Mlynár, ale vo finiši tretieho kola ho Štefan predstihol celkovo o 3 sekundy, čo je v tomto odvetví na 33,5 km trati mimoriadne tesný rozdiel. K striebru Mlynára pridal ďalšie Andrej Drábik v šprintérskej D1 (záprah s dvoma sibírskymi husky) a tak vizitka slovenských mašérov predstavuje štyri medaily.

"Je to naozaj skvelé, že sme získali tieto cenné kovy a že sme videli aj také dramatické zápolenia. Účasť súťažiacich i divákov prekonala naše očakávania a preto sme veľmi spokojní, hoci počasie nám trochu robilo trampoty. Dnes to vyšlo najlepšie a ako sa hovorí, koniec dobrý - všetko dobré. Psie záprahy organizujeme každoročne, či svetové alebo domáce a tretíkrát to je v areáli nášho skanzenu. Je to divácky zaujímavé a mašéri sú tiež spokojní - s traťami i s programom," konštatoval pre TASR Vladímír Šiška, starosta spoluorganizátorskej obce Zuberec.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies