Prvý objav po sto rokoch: Na privrátenej strane Mesiaca objavili veľký zasypaný kráter

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 16:02 • 2 min
Prvý objav po sto rokoch: Na privrátenej strane Mesiaca objavili veľký zasypaný kráter

USA - Americkí vedci z Purdue University objavili na privrátenej strane Mesiaca doteraz neznámy zasypaný kráter s priemerom približne 200 kilometrov.

slovakia

left justify in out

Ide o prvý objav nového mesačného krátera takejto veľkosti po minimálne sto rokoch.

 

Kráter jeho objavitelia Rohan Sood, Loic Chappaz a H. Jay Melosh pomenovali Earhart po Amelii Earhart, prvej žene, ktorá sama preletela ponad Atlantik. Earhart okrem toho od roku 1935 až do svojej smrti v roku 1937 pôsobila na spomínanej Purdue University. Názov Earhart je však zatiaľ iba dočasný, pretože ho musí najprv schváliť Medzinárodná astronomická únia (IAU). Vedci objavili kráter vďaka údajom zo sondy Grail, ktoré mapovala gravitačné pole Mesiaca, pričom pôvodne hľadali dôkazy o prítomnosti lávových tunelov. "Tento kráter pravdepodobne časovo predchádza veľkej panve Serenitatis, ktorá sa nachádza južne od neho. Sopečné vyvreliny z tejto panvy ho zasypali, pričom pravdepodobne zničili južnú časť okraja krátera," uviedol Melosh. Vedci predpokladajú, že panva Serenitatis vznikla po obrovskom náraze pred približne 3,9 miliardami rokov. Kráter Earhart preto musí byť ešte o niečo starší, jeho presný vek však zatiaľ nestanovili. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies