Odtlačok prstu o vás prezradí, či ste užili kokaín

NETKY.SK • 30 Marec 2020, 16:20 • 2 min
Odtlačok prstu o vás prezradí, či ste užili kokaín

Výskumníci z anglickej univerzity Surrey objavili nový spôsob ako zistiť, či ste požili kokaín. Testovanie je rýchle a efektívne, na overenie im stačí odtlačok prstu podozrivého.

slovakia

left justify in out

Veci dokážu určiť, či ste drogu požili, alebo ste sa jej len dotkli

Dr. Catia Costa a jej tím vynašli nový druh drogových testov. Zamerali sa konkrétne na testovanie podozrivých osôb na užitie kokaínu. Proces testovania prebieha tak, že podozrivej osobe odoberú odtlačky prstov, vďaka ktorým dokážu do niekoľkých minút určiť, či bola osoba v kontakte s drogou. Dokonca dokážu s presnosťou určiť aj to, či sa kokaín nachádza len na rukách, alebo či ju podozrivý požil vnútorne.

 

img

Kokaín odobratý pri policajnej razii

 

Testované osoby si po kontakte s drogou niekoľkokrát dôkladne umyli ruky, pričom testovanie neprebehlo skôr ako 3 hodiny po kontakte. Napriek tomu dokázali pomocou špeciálnych technológii určiť, či sa na povrchu prstov droga nachádza.

 

Úspešnoť testovania bola až 95%

Metóda, ktorú pri testovaní používa Dr. Costa a jej tím, je známa ako hmotnostná spektrometria - analytická technológia, ktorá meria pomer iónov. V rámci svojho výskumu vedci odobrali odtlačky prstov dobrovoľníkom, ktorí sa dotkli vzorky 99 percentného čistého kokaínu, ale aj takzvaného "seknutého kokaínu" (pomiešaného s inou látkou). Okamžite po tom, ako sa dotkli drogy, si umyli ruky. Ich odtlačky boli následne porovnané s odtlačkami prstov ľudí z odvykacieho centra pre drogovo závislých, ktorí užili kokaín najmenej 24 hodín pred odobratím odtlačkov prstov. Vedecký tím odobral dokopy 86 odtlačkov, pričom bola úspešnosť až 95%.

 

img

Dr. Catia Costa

 

Použitie novej technológie

Odoberanie odtlačkov prstov spadá pod GDPR, keďže ide o veľmi citlivé dáta. Nová technológia by mala pomôcť policajtom, alebo sa využívať na pracovisku, no ide o kontroverznú metódu, ktorú by bolo nutné legislatívne pokryť tak, aby neprišlo k zneužitiu osobných údajov testovaných osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies