Prvá závery vyšetrovania havárie lietadla v Egypte budú o niekoľko mesiacov

NETKY.SK • 5 November 2015, 13:45 • 2 min
Prvá závery vyšetrovania havárie lietadla v Egypte budú o niekoľko mesiacov

MOSKVA - Riaditeľ ruskej Federálnej agentúry pre leteckú dopravu Alexandr Neraďko dnes vyhlásil, že pri vyšetrovaní havárie ruského lietadla Airbus A321 v Egypte sa treba vyvarovať zopakovania situácie, aká nastala pri pátraní po príčinách pádu boeingu spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, keď sa "najprv objavila teória o príčinách nešťastia a potom sa zháňali dôkazy, čo by ju mohli potvrdiť".

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre televíznu spoločnosť Rossija24 Neraďko uviedol, že vyšetrovacia komisia nemá zatiaľ žiadne verzie o leteckom nešťastí v Egypte. Dodal, že v oblasti pádu lietadla na Sinajskom polostrove pokračuje v zhromažďovanie fragmentov telesných pozostatkov a dôkazových materiálov. Prácu vyšetrovateľov však sťažuje piesočná búrka, ktorá im bráni presunúť sa letecky na miesto nehody.

 

Neraďko informoval, že vyšetrovací tím posúdi, či sa na palube havarovaného lietadla mohol nachádzať výbušný materiál alebo nebezpečné predmety. Vyslovil predpoklad, že prvé závery vyšetrovania budú známe o niekoľko mesiacov.

 

Uviedol tiež, že jedna zo skupín odborníkov bude v rámci vyšetrovania prípadu posudzovať aj všetky aspekty spojené s výrobou, opravami a technickými kontrolami havarovaného airbusu.

 

Tlačové agentúry v noci nadnes informovali, že americké spravodajské služby zhromaždili predbežné dôkazy o tom, že haváriu ruského lietadla spôsobil výbuch bomby prepašovanej na palubu miestnou odnožou extrémistciekj organizácie Islamský štát (IS).

 

Podľa nemenovaného predstaviteľa "oboznámeného s danou záležitosťou" Američanov viedla k predbežnému úsudku o zničení lietadla príslušníkmi sinajskej odnože IS aj zachytená komunikácia, Ústredná spravodajská služba (CIA) ani ostatné spravodajské agentúry však zatiaľ nedospeli k formálnemu záveru.

Egypt dnes podľa agentúry Reuters oznámil, že únik týchto informácií nie je oficiálnym postojom americkej vlády.

 

K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského i sovietskeho letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies