Ľudia tu žijú v odpadkoch: Vitajte na ostrove Borneo

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 19:09 • 2 min
Ľudia tu žijú v odpadkoch: Vitajte na ostrove Borneo

KOTA KINABALU - Tretí najväčší ostrov sveta Borneo sa môže pýšiť mnohým, trebárs vzácnymi pralesmi plnými prírodného bohatstva. Aj keď sa ale naoko jedná o dovolenkový raj, pri bližšom pohľade návštevníka nemilo prekvapia všadeprítomné hromady odpadkov. Zhruba 11 000 ľudí na nich doslova žije v takzvaných plávajúcich dedinách priamo nad morom.

slovakia

left justify in out

Prehliadku tunajších slumov samozrejme žiadna agentúra v hoteloch alebo nákupných centrách hlavného mesta Kota Kinabulu v malajzijskej časti ostrova neponúka. 

 

Dedina sa rozprestiera pri priľahlom ostrove Gaya prakticky na dosah dvoch luxusných rezortov, v ktorých noc v prepočte vyjde aj na 300 eur.

 

Mimovládna organizácia podniká kroky na podporu účasti verejnosti na starostlivosti o životné prostredie, najmä na plážach.

 

Spoluzakladateľka Trash Hero Borneo Monica Chin uviedla, že sa aktívne zapojila do pomoci udržať pláže čisté od vstupu do organizácie Trash Hero v Krabi v Thajsku pred tromi rokmi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#didyouknow while there is no way to know for sure just how much trash has accumulated in our beautiful oceans over time, scientists have estimated there to be a colossal 5.25 trillion pieces of plastic marine debris alone. The first fully synthetic and commercially successful plastic was first created in 1907 by Leo Hendrik Baekeland. Now, a little over 100 years after being first invented, plastic is the most common marine debris found in any ocean of the world. . Credit for this powerful picture goes to @haram_khor_ Please make sure to follow them for more pictures like this! . @paditv and @projectaware Dive against debris is one of a few unique specialities where you can learn how to reduce the amount of marine debris run by @ecokohtao and @crystaldiveresort Read more about it on our blog (Link in Bio!) . What do you do to reduce your amount of single use plastic? . #AWAREWeek #AWAREimpact #beachclean #plasticfree #trashhero #worldcleanupday #cleankohtao #doyourpart #getinvolved #projectsavetheworld #projectAWARE #diveagainstdebris #crystaldive #kohtao #thailand #scubadiving #travel #backpacking #makeadifference #divewithapurpose #conservation #marineconservation #PADI #greenfins #saveourreefs #protectwhatyoulove #sustainablediving #protectandpreserve

Príspevok, ktorý zdieľa Crystal Dive (@crystaldivekohtao),

 

Nedávno sa Trash Hero Borneo zameriava na pláže v Tanjung Lipat a Tanjung Aru. "Naša mestská pláž je plná odpadu a v priemere zbierame približne 200 kg odpadu za týždeň."

 

"Ak je naša pláž plná odpadkov bude mať veľmi zlý vplyv na morský život, najmä na koralový útes,“ dodala. Každý sa môže pripojiť k ich činnosti.

 

 

Chin, potápač, ktorý pochádza z Kota Belud, povedal, že miestni obyvatelia v jeho rodnom meste ešte neboli ochotní prijať myšlienku zbierať odpadky vlastnými rukami.

 

V súčasnosti je ich okolo 35 dobrovoľníkov vo veku od 7 do 55 rokov

 

"Turisti, ktorí idú na Tanjung Lipat, sú ochotní sa pripojiť, keď nás vidia upratovať. Dúfame, že naša akcia môže vytvoriť viac pozornosti a ľudia sa naučia milovať náš oceán a prírodu,“ povedal Chin a dodal, že je optimistické, že k tejto veci sa pripojí určite viac ľudí.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today, we made a quick stop on a private island (slide to see photo). It is one of the local sea-turtles’ favourite spot. From far, it looks like a paradise, so beautifully created with soft sand, the sky is blue, surrounding by crystal clear water and seagulls are enjoying their time there. But when you step on it, you can feel the mixture of plastic pieces with sand under your foot. Without hesitation, I have started to pick up trashes and I’m glad that some of our guests joined. In about 10 minutes (as we cannot stay longer), we manage to clean up a bag of trash, EVEN THEN RUBBISH BAG WAS FOUND NEW ON THE ISLAND! We brought nothing to do this clean up. Unfortunately we didn’t manage to pick up every single plastic pieces. 😭😭😭 *somebody please invent something has magnetic force to plastics only to pick them up* Dear friends from the World, if you are reading this, please join us to reduce plastics waste. Every little action counts, stop taking the Earth for granted. 🌏 P/s: Sea-turtle is watching you... #beresponsibleforyourtrash #beresponsibletraveler #beresponsibletourist #nolittering #nostraws #zerowaste #noplasticbags #bringoceanintoyourlife #island #seaturtle #ocean #diving #beach #sun #oceancleanup #explore #adventure #plasticocean #trashhero #marineconservation #marinedebris #nationalgeographic #trashheroborneo #Semporna #Malaysia #Sabah #Environment #worldturtleday

Príspevok, ktorý zdieľa Sia Yeehong (@siayeehong),

 

Organizácia tiež vedie rozhovory v školách a obciach o témach ochrany prírody. Môžete tiež sledovať Trash Hero Borneo Facebook stránku a zistiť ďalšie miesto vyčistenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies