Prvá polovica mája bola výnimočne chladná a daždivá

NETKY.SK • 17 Máj 2019, 16:04 • 2 min
Prvá polovica mája bola výnimočne chladná a daždivá

BRATISLAVA - Teplota bola počas prvých 16 májových dní takmer na celkom území Slovenska tri až štyri stupne pod normálom, výdatné boli naopak zrážky. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

"Celkovo spadlo väčšinou 40 až 70 milimetrov zrážok, ale ojedinele aj viac. Napríklad Kuchyňa na Záhorí mala až 89,1 milimetrov," opisujú meteorológovia. Napriek tomu, že v týchto dňoch očakávajú vyššie teploty, je podľa nich takmer isté, že máj 2019 skončí ako teplotne podnormálny.

 

V prvej polovici mája sa tiež vyskytol deň s najnižším teplotným maximom pripadajúci na 14. mája. V stanici Hurbanovo v tento deň meteorológovia namerali teplotné maximum 8,4 stupňa Celzia, čo je najnižšie maximum od roku 1901. "Doterajší rekord z roku 1927 bol na tejto stanici prekonaný takmer o tri stupne Celzia," uvádza SHMÚ.

 

Meteorológov v prvých májových dňoch prekvapila aj snehová nádielka. V utorok (14. 5.) zaznamenali v Oravskej Lesnej osem centimetrov snehu, čo je v takomto neskorom dátume rekord. Vyššia snehová nádielka v máji, desať centimetrov, bola naposledy 12. 5. 1953.

 

Model ECMWF očakáva, že budúci týždeň a tiež aj týždeň na prelome mája a júna skončia ako celok na našom území s odchýlkou približne 0 až -2°C voči dlhodobému normálu. 

 

Ak by sa táto predpoveď naplnila tak je pravdepodobné, že mesiac máj 2019 skončí ako celok na našom území teplotne podnormálny voči normálu 1981-2010. 

 

Uvedenú predpoveď na dva týždne však treba brať stále ešte s pomerne veľkou rezervou lebo je to predpoveď na veľmi dlhé obdobie vopred a preto je v nej pomerne veľká miera neistoty.

 

Zároveň si treba uvedomiť aj to, že dnes máme za sebou stále len polovicu mesiaca a pred nami je ešte celá druhá polovica mája. Takže váha uplynulého obdobia mája (16 dní) na celkovú priemernú teplotu mája 2019 je takmer rovnaká ako váha zostávajúcich dní mája (15 dní).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies