Chystáte sa do Rakúska? Od polovice januára platia na hraniciach nové pravidlá

NETKY.SK • 13 Január 2021, 18:35 • 2 min
Chystáte sa do Rakúska? Od polovice januára platia na hraniciach nové pravidlá

Naši susedia zavádzajú na hraničných úsekoch nové pravidlá. V prípad, ak ich nespĺňate, do krajiny sa nedostanete.

slovakia

left justify in out

Nutné informácie o cudzincoch 

Pre cestujúcich, ktorí vstupujú na územie Rakúska, je od piatka 15. januára povinná elektronická registrácia. V rámci nej je potrebné uviesť meno a priezvisko, dátum narodenia, adresu, dátum vstupu a odchodu, krajinu, z ktorej občan cestuje, miesto pobytu počas posledných desiatich dní pred vstupom a lekárske potvrdenie. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke.

 

img


Ako ďalej priblížil rezort diplomacie, vygenerované potvrdenie o odoslaní elektronickej registrácie musia občania predložiť pri kontrole po prekročení hranice s Rakúskom. Po 28 dňoch sú potvrdenia a formuláre orgánmi nenávratne vymazané.

 

Karanténa nemusí trvať 10 dní

Výnimky z povinnosti registrácie platia pre pendlerov, tranzit a aj pre občanov, ktorí vstupujú do Rakúska z osobitných a rodinných dôvodov. Zároveň je povinná desaťdňová karanténa pre cestujúcich, vstupujúcich na územie Rakúska z takmer všetkých krajín, vrátane Slovenskej republiky.

 

img

 

MZVEZ SR dopĺňa, že povinnú karanténu možno predčasne ukončiť najskôr piaty deň po vstupe do Rakúska na základe preukázania sa negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu na COVID-19.

 

Výnimky 
Povinnú karanténu nemusia absolvovať opatrovatelia pracujúci v 24-hodinových turnusoch v rodinách, sezónni pracovníci či osoby vstupujúce do Rakúska z dôvodu neodkladných medicínskych výkonov a ich sprevádzajúce osoby. Tieto kategórie sú však povinné sa pri vstupe do Rakúska preukázať negatívnym PCR alebo antigénovým testom na COVID-19, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

 

img

 

Bez testovania a karantény 
Preukázať sa negatívnym testom na COVID-19 a podstúpiť karanténu nemusia!!! pendleri, ktorí pravidelne dochádzajú za prácou zo SR do Rakúska a pendleri študujúci prezenčne na vysokých školách a univerzitách. Ďalej pendleri z rodinných dôvodov alebo z dôvodu návštevy životného partnera, ktorí tranzitujú cez Rakúsko, pendleri smerujúci z Rakúska či príslušníci jednotiek humanitárnej pomoci.

 

img

 

Zároveň ani vstupujúci do krajiny z dôvodov jednorazového neodkladného výkonu práce či vstupujúci do krajiny za účelom splnenia súdnej alebo úradnej povinnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona