Protikórejské nálady v Číne zrazili predaj Hyundai a Kia medziročne o viac než 50 %, firmy redukujú výrobu

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 18:00 • 2 min
Protikórejské nálady v Číne zrazili predaj Hyundai a Kia medziročne o viac než 50 %, firmy redukujú výrobu

PEKING/SOUL - Juhokórejské automobilky Hyundai a Kia výrazne obmedzili svoju produkciu v Číne. Dôvodom sú protikórejské nálady na čínskom trhu a rastúca konkurencia zo strany čínskych značiek, ktoré zasiahli do predaja juhokórejských firiem.

slovakia

left justify in out

Kombinovaný predaj vozidiel automobiliek Hyundai a Kia klesol minulý mesiac na čínskom trhu medziročne o viac než 50 %, čo ohrozuje nielen príjmy samotných firiem, ale aj ich dodávateľov. Čína, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, sa totiž na zahraničných tržbách Hyundai a Kia podieľala minulý rok vyše 25 %.

 

Situáciu pre juhokórejské automobilky skomplikoval systém protiraketovej obrany THAAD, ktorý Američania začali začiatkom marca rozmiestňovať na území Južnej Kórey. Čínska vláda, ktorá sa obáva, že systém bude namierený aj proti Číne, tento krok odsúdila a varovala, že Južná Kórea a USA ponesú následky.

 

Soul síce upokojoval, že systém je odpoveďou na aktivity Severnej Kórey, čínske štátne médiá ale začali vyzývať na bojkot juhokórejských výrobkov. To sa dotklo aj juhokórejských automobiliek.

 

Ešte väčším problémom je však pre Hyundai a Kiu rastúca konkurencia na čínskom, ako aj na americkom trhu, uviedli zdroje z priemyslu. Ich kľúčová produkcia, ktorou sú sedany, zaznamenala pokles podielu na trhu v prospech športovo-úžitkových vozidiel.

 

Ako pre agentúru Reuters uviedli dva zdroje oboznámené so situáciou, Hyundai v polovici marca zrušil vo svojich troch závodoch v Pekingu druhú zmenu a jednu zmenu vo svojich čínskych závodoch zrušila aj sesterská Kia. Navyše, Hyundai od 24. marca na vyše týždeň v ďalšom závode v provincii Che-pej pozastavil produkciu.

 

Podľa analytikov zo spoločnosti HMC Investment & Securities je zrušenie jednej z dvoch zmien "drastickým a neobvyklým krokom". Obávajú sa pritom, že protikórejské nálady budú trvať ešte nejaký čas. Dôkazom sú rok trvajúce protijaponské postoje v roku 2012 za územný spor, ktoré v tom čase donútili japonské automobilky obmedziť produkciu. Na druhej strane, neočakávajú, že problém sa bude predlžovať, nakoľko obmedzenie produkcie bude mať nepriaznivé dôsledky aj pre čínskych obchodných partnerov a lokálnu zamestnanosť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies