Rana pre Emmanuela Macrona, jeho plán v Libanone nevychádza

NETKY.SK • 26 September 2020, 12:47 • 2 min
Rana pre Emmanuela Macrona, jeho plán v Libanone nevychádza

Šéf Elyzejského paláca sa snaží upokojiť situáciu v Libanone, preto presadzoval dezignovaného premiéra Mustafu Adíba.

slovakia

left justify in out

Bejrút - Adíb však v sobotu odstúpil z funkcie, pretože v krajine nastal politický pat týkajúci sa zostavenia novej vlády. Správu o tom priniesla AP.

 

Adíb odchádza takmer mesiac po tom, ako ho vymenovali do úradu ministerského predsedu. Ide tak o úder pre úsilie francúzskeho prezidenta, ktorý bol iniciatívny v snahe prekonať situáciu v krízou zmietanej bývalej francúzskej kolónii.

 

 

Macron tlačí na libanonských politikov. Chce, aby vytvorili vládu zloženú z nezávislých odborníkov, aby sa darilo v reformných krokoch. Krajina je v ekonomickej a finančnej kríze, ktorá sa zhoršila augustovým výbuchom v prístave Bejrútu.
 

Snahy Francúzskom podporovaného Adíba narazili na viaceré prekážky po tom, ako si dve hlavné šiitské skupiny v krajine - Hizballáh a Amal - chceli udržať kľúčové ministerstvo financií.
Chceli mať aj šiitských ministrov a boli proti spôsobu zostavovania kabinetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies